Favorite Politică Social 

Ștefan Mușoiu: „Integrarea noastră totală în spațiul Schengen va fi susținută financiar de Bruxelles”

Deputatul european Ștefan Mușoiu dă vești excelente pentru anul viitor în privința aderării României la spațiul Schengen.

Europarlamentarul PSD, Ștefan Mușoiu, anunță că 2025 este anul care va marca nu doar intrarea totală a noastră și a Bulgariei în spațiul Schengen, ci și apariția beneficiilor de ordin financiar și economic care vor rezulta în urma îndeplinirii acestui obiectiv de țară.

În sprijinul asigurărilor sale, eurodeputatul social-democrat invocă suplimentarea bugetului Uniunii Europene cu fondurile necesare integrării României cât și a Bulgariei.

Acesta subliniază că această nouă reușită pentru România la nivelul decidenților Uniunii Europene se datorează demersurilor constante ale premierului Marcel Ciolacu, precum și vicepreședintelui Parlamentului European, social democratul Victor Negrescu.

Poate mulți dintre români și bulgari nu știu că intrarea completă în cadrul acestui spațiu de liber tranzit presupune și niște fonduri suplimentare, însă vestea bună este că aceste costuri în plus au fost prinse de către Victor Negrescu în bugetul UE pentru anul viitor. Cu alte cuvinte, ni se confirmă oficial și clar că Uniunea ne vrea în interiorul acestei zone și că nu vor mai fi acceptate iar mofturile acelor lideri care ni s-au opus până acum.”, precizează președintele executiv al PSD Ialomița.

Ștefan Mușoiu accentuează și posibilitatea ca țara noastră să adere integral la Schengen până la finalul acestui an, după cum își dorește majoritatea românilor, dar și majoritatea liderilor europeni.

„Indiferent că acordul de aderare integrală pentru România și Bulgaria va fi ratificat până la finalul anului în curs ori imediat după debutul lui 2025, trebuie să ne încurajeze și să ne bucure vestea că avem banii asigurați pentru acest eveniment istoric, dublat de o serie de măsuri suplimentare ce vor trebui imediat implementate de guvernele noastre naționale. Apoi, economia românească va prospera exponențial grație tuturor beneficiilor ce vor rezulta după integrare.”, își nuanțează afirmațiile europarlamentarul PSD.

Mai mulți bani europeni și pentru o mai bună securizare a granițelor

Negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu, a obținut acordul interinstituțional cu privire la bugetul UE pentru anul 2025, care prevede o creștere de 10,5 miliarde de euro comparativ cu anul anterior.

10 milioane de euro, bani europeni, sunt fonduri ce vor fi dislocate pentru gestionarea frontierelor Uniunii Europene și pentru extinderea spațiului Schengen prin integrarea României și a Bulgariei.

În urma negocierilor îndelungate, pe lângă extinderea spațiului Schengen, Negrescu a dobândit bani suplimentari pentru România și pentru educație, sănătate, cercetare, agricultură, protecție civilă, securitatea frontierelor, combaterea corupției, politicile sociale sau ajutorul umanitar.

6 milioane de euro vor asigura mobilitatea militară, inclusiv pe cea de la nivelul țării noastre. De asemenea, pentru un control mai eficient al afluxului de străini, alte 2 milioane de euro sunt destinate implementării prevederilor Pactului privind migrația și azilul.

Printre creșterile financiare, obținute de Negrescu figurează și alte priorități bugetare care privesc direct și România, respectiv peste 15 milioane de euro pentru sănătate, peste 20 milioane de euro pentru cercetare, 7.5 milioane de euro pentru inovare și 1 milion de euro pentru apărarea drepturilor cetățenești și promovarea egalității.

Mobilitatea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială și măsurile pentru migranți, inclusiv pentru transferul drepturilor sociale pentru diaspora vor beneficia de peste 500.000 de euro.

Alte 8 milioane de euro vor fi direcționate prin Mecanismul de protecție civilă pentru îmbunătățirea răspunsului la crizele legate de dezastrele naturale, cauzate de schimbările climatice.

Numeroase tensiuni pe alocarea fondurilor

Negocierile din acest an pe bugetul Uniunii Europene au avut loc într-un context dificil. Acestea au fost marcate de opiniile diferite din Parlamentul European, precum și de propunerile unor state membre de tăiere ale sumelor alocate prin bugetul UE, în contextul provocărilor economice globale.

Acordul interinstituțional, realizat de Victor Negrescu, dintre PE, Consiliul UE și Comisia Europeană urmează să fie aprobat în cadrul sesiunii plenare a legislativului european, până la sfârșitul acestei luni.

Related posts