Agricultură Favorite Politică 

Ştefan Muşoiu: „PSD face demersuri la Bruxelles pentru ca politicile UE în materie de agricultură să fie ajustate”

Ștefan Mușoiu, deputat PSD de Ialomița, apreciază că acordul semnat cu protestatarii denotă încrederea în profesionalismul și buna credință a guvernării PSD.

Ștefan Mușoiu, președintele executiv al PSD Ialomița, se poziționează alături de toți investitorii în agricultură și de transportatori, oferindu-le acestora nu doar circumstanțe atenuante pentru demersurile lor, ci și explicațiile concrete care le-au determinat gesturile.

„Toți românii trebuie să știe că și politicile Bruxelles-ului nu sunt perfecte pentru că nu se pot aplica uniform 100% la nivelul întregii comunități europene. Ignorarea specificului național al fiecărui stat membru nu provoacă decât deservicii acestei construcții politice unice în lume. Concret, Politica Agricolă Comună este cea care generează majoritatea dificultăților cu care se confruntă producătorii agricoli. De asemenea, și măsurile cuprinse în Pactul Ecologic European sau Green Deal, care vin și constrâng unele segmente ale agriculturii, au nevoie de flexibilizare.”, este de părere parlamentarul PSD.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor argumentează că tocmai din aceste raționamente fundamentale ministrul Agriculturii, Ionuț Barbu, a făcut ca vocea fermierilor români să fie auzită, din nou, și de Comisia Europeană.

„Prin explicațiile aduse de colegul nostru, Executivul european a înțeles că este obligatorie rediscutarea condițiilor din Politica Agricolă Comună care conduc către unele neajunsuri cu care se confruntă mare parte dintre producătorii agricoli. Iar faptul că miniștrii Agriculturii din 15 state membre ale Uniunii Europene s-au alăturat acestui demers inițiat de ministrul nostru și că aceștia susțin suspendarea acestor condiții ale UE, atestă și el viabilitatea propunerilor PSD.”, subliniază Ștefan Mușoiu.

Oamenii știu foarte bine că PSD le-a fost mereu aproape și i-a ajutat prin hotărâri benefice, numeroase subvenții și programe de sprijin ori de câte ori au avut nevoie, în ultimii peste 30 de ani. PSD, prin toți reprezentanții săi, va continua să adapteze gândirea integrală a politicilor publice în domeniu pentru viitor, ținând cont de nevoile fermierilor. (ȘTEFAN MUȘOIU, deputat PSD de Ialomița)

Consecințe concrete rezultate în baza înțelegerii

Semnarea acordului cu reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor care a condus la stoparea protestelor din Capitală devoalează atât preocuparea și interesul PSD pentru nevoile acestor categorii profesionale, cât și deschiderea Executivului pentru dialog constructiv și susținut, dar și capacitatea sa de aplicare a celor mai indicate rezolvări pentru doleanțele fermierilor.

„De cealaltă parte, răspunsul favorabil și prompt al protestatarilor la disponibilitatea manifestată de PSD indică tranșant încrederea investitorilor în agricultură în profesionalismul și buna-credință ale guvernării PSD. De fiecare dată când noi am deținut portofoliul Ministerului Agriculturii, fermierii și-au exprimat liber temerile și necazurile pentru că erau convinși de preocuparea noastră reală să găsim cele mai bune rezolvări pentru doleanțele lor. Și le-am găsit și atunci, le-am găsit și acum! Deja pe unele dintre ele le-am pus în practică, atât la nivel intern, cât și extern, după cum bine știți cu toții.”, punctează deputatul PSD de Ialomița.

Ștefan Mușoiu promite că social-democrații vor susține la Bruxelles ajustarea Green Deal: „Vom duce mai departe acest proces pe plan național, cât și prin alte demersuri la Bruxelles, privind și ajustarea Green Deal. În sprijinul afirmațiilor mele, vă reamintesc de poziția României exprimată în iulie 2023 și care rămâne neschimbată, cea privind solicitarea adresată Consiliul AgriFish pentru prelungirea derogării de la GAEC 8, respectiv procentajul de 4% pârloagă, și de la GAEC 7, legat de rotația culturilor.”

Related posts