Favorite Politică 

Ștefan Mușoiu: „Scumpirile în lanț la energie ne afundă și mai tare în criză”

Ștefan Mușoiu, deputat PSD de Ialomița, atrage atenția asupra scumpirilor însemnate ale tarifelor pentru energie electrică și gaze naturale.

Ștefan Mușoiu, președintele executiv al PSD Ialomița, critică Guvernul condus de Florin Cîțu pentru lipsa de măsuri în ceea ce privește majorarea tarifelor la utilități.

Nu există zi fără o veste proastă venită de la Palatul Victoria și care îi vizează pe toți românii, este de părere parlamentarul ialomițean.

Scumpirilor deja produse de la începutul anului și până acum li se adaugă noi majorări la prețul energiei electrice și la cel al gazelor naturale. De la 1 iulie, gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu 25%, iar curentul electric cu încă 7,5%.

Deja prețul energiei electrice a depășit orice prag anterior de majorare, 2021 aducând o scumpire cu 50%, comparativ cu 2020, a tranzacțiilor spot pe bursa de energie (OPCOM).

Creșterea masivă a prețului energiei și a combustibililor au determinat majorări în lanț, cu efecte puternice în privința achiziției alimentelor de bază și a bunurilor de larg consum.

Nu trebuie să îmi nuanțez mai mult spusele pentru că fiecare român a resimțit direct efectele liberalizării pieței energiei, decisă de guvernele liberale complet anapoda, efecte care vor provoca și dublarea inflației până la finalul anului, față de nivelul estimat, după cum anunță și Banca Națională.”, deplânge Ștefan Mușoiu noul context.

Președintele executiv al PSD Ialomița reamintește că fostul ministru PNL al Economiei, Virgil Popescu, acum ministru al Energiei, declara ritos, la momentul luării deciziei, că liberalizarea pieței energiei nu va aduce scumpiri.

Cel mai probabil, la finalul lui 2019, când au preluat puterea și au hotărât liberalizarea, ministrul PNL ne-a mințit pe toți. Sigur este că liberalizarea a produs și va produce mari scumpiri, iar acestea se adaugă la înghețarea veniturilor, afectând nivelul de trai a milioane de oameni, salariați ori pensionari.”, concluzionează parlamentarul PSD.

Ștefan Mușoiu este supărat că și acum guvernarea Iohannis – Cîțu girează la fel de nepăsătoare continuarea procesului de sărăcire a populației.

”Creșterea” economică este, de fapt, o scădere

Aceasta este România reală a oamenilor sufocați de prețuri mereu mai mari care topesc sistematic puterea de cumpărare, și nu a declarațiilor triumfaliste manipulatoare care preaslăvesc guvernul că ar fi reușit cea mai mare creștere economică din UE.”, atenționează opinia publică președintele executiv al PSD Ialomița.

Parlamentarul social democrat indică faptul că primul ministru nu ezită să prezinte drept o mare victorie creșterea economică din primul trimestrul al acestui an (+2,8%), raportată la ultimul trimestru al anului trecut, ascunzând însă indicatorul real și cu adevărat relevant, respectiv comparația dintre 2021 cu 2020, care arată nu o creștere, ci o scădere economică.

E o prăpastie între ”realitatea” închipuită a lui Cîțu și propăvăduită triumfalist și cea resimțită de români, a prețurilor care cresc continuu și a sărăciei din ce în ce mai acută. Este de-a dreptul caraghioasă lauda cu realizările când raportarea se face la eșecul de anul trecut. Ceea ce Cîțu vede drept performanță este, în fapt, cel mai prost rezultat în privința evoluției economice pe trimestrul 1 din ultimii 5 ani, mai prost chiar și decât anul trecut când România intrase în lockdown.”, mai spune Ștefan Mușoiu.

Related posts