Favorite Politică 

Ștefan Mușoiu: „Trebuie să transformăm iritarea neintegrării în Schengen într-o armă constructivă pentru România, nu distructivă!”

Ștefan Mușoiu, deputat social-democrat de Ialomița, trece în revistă cererile de despăgubiri de țară prin care PSD agasează Comisia Europeană.

Guvernul Ciolacu și echipele de parlamentari și europarlamentari PSD nu le vor mai permite forurilor europene de la Bruxelles să închidă ochii la nazurile făcute de Austria sau oricare alt stat membru în privința accederii noastre în Spațiul Schengen, este mesajul tranșant transmis de social-democrați.

Dincolo de anunțurile privind demersurile PSD în acest sens, stau deja mărturie unele fapte concrete care dezvăluie că Guvernul României s-a revoltat împotriva tuturor tergiversărilor legislative din Parlamentului European, trecute cu vederea și de către Comisia Europeană, executivul în fapt al acestei comunități statale.

Strategia Guvernului a defenit mai ofensivă în susținerea admiterii României în spațiul Shengen

Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, admite că strategia Cabinetului Ciolacu a devenit mai ofensivă, precum și a colegilor săi europarlamentari.

Acesta ne oferă câteva amănunte în plus și despre cererile deja inițiate de acordare de despăgubiri pentru agricultorii români, precum și pentru infrastructura rutieră, afectată de transporturile de cereale ucrainene via România.

Domnule președinte, AUR câștigă popularitate și printr-o serie de mesaje antieuropene, majoritatea acestora fiind construite pe așa-zisul refuz global al UE de a ne accepta în Spațiul Schengen. Ceilalți vinovați, în opinia AUR, ar fi PNL și PSD pentru aceste amânări fără fundament. PSD pentru că deține funcția de premier, iar PNL portofoliul Afacerilor Externe. Cum comentați o astfel de tendință?  

Ștefan Mușoiu: Cred că acestui partid i se acordă prea multă atenție. AUR a păcălit o parte a electoratului, mizând pe sensibilitățile oamenilor, pe buna-credință a acestora, precum și pe lipsa lor de timp necesar verificării informațiilor ventilate de George Simion și colegii săi.

Ceea ce face AUR nu sunt modele noi de dezinformare și manipulare electorale, ci trebuie să le reamintesc oamenilor că și Traian Băsescu, precum și Dan Diaconescu cu al său PPDD au făcut uz de aceste strategii ale vorbelor dulci, dar goale. Una spuneau și alta făceau! Le strigau oamenilor urări de ”Să trăiți bine!”, în timp ce fostul premier Emil Boc tăia salariile și pensiile oamenilor.

Cu aceeași propagandă lipsită de orice finalitate, dar prin repetarea ei la nesfârșit, Dan Diaconescu și-a catapultat partidulețul în Parlament, dar de făcut n-a realizat nimic din ceea ce le-a promis oamenilor.

Același lucru se va întâmpla și cu AUR. Electoratul său va fi foarte dezamăgit. Partiturile cu care se prezintă AUR în fața societății sunt la fel de false și în privința apartenenței noastre la Uniunea Europeană.

Eu nu zic că UE ia cele mai bune decizii mereu, însă este singura alternativă existentă pentru România și acum, dar și în viitorul apropiat, plus că această comunitate statală are o istorie lungă de performanță în spatele său. Oricât s-ar împotrivi unii că așa vor ei, trebuie să recunoaștem că România arată mult mai bine decât înainte de integrarea noastră de la 1 ianuarie 2007. (ȘTEFAN MUȘOIU, deputat PSD de Ialomița)

Ștefan Mușoiu: „Am reuşit să blocăm pentru încă 30 zile invadarea pieţei cerealelor din România cu grânele din Ucraina!

Cât privește acuzațiile care ni se aduc nouă, atât PSD, cât și PNL, privind opoziția nefondată a Austriei în privința integării noastre în Spațiul Schengen, și acestea sunt contrare adevărului. Demagogie pură!

Puteți argumenta?

Ștefan Mușoiu: PSD, de la nivelul premierului în jos, spre senatori și deputați, precum și eurodeputați social democrați, are propriul plan de acțiune, etapizat și necesar pentru atingerea acestui scop de țară!

Și da, la noi se văd deja rezultatele concrete ale eforturilor noastre externe. Spre exemplu, luni, am reușit, printr-un dialog susținut cu Comisia Europeană și cu Ucraina să blocăm pentru încă 30 de zile invadarea pieței cerealelor din țara noastră cu grânele din țara vecină.

Subliniez că în acest interval de timp se vor stabili, tot prin dialog, noi măsuri potrivite pentru favorizarea fermierilor români. În concluzie, prin hotărârea sa de a continua să stea la masa negocierilor cu toate părțile implicate în acest proces privind facilitarea tranzitului cerealelor ucraineene, Guvernul României dovedește, din nou, că este parte a Uniunii Europene, dar și că își fructifică din plin calitatea sa de stat membru.

În timp ce atacurile opoziției pe această temă au fost și rămân lipsite de orice fundament real! Mai mult, în urma acestor runde de negocieri cu Executivul European, este posibil să primim noi forme de despăgubire din partea Comisiei Europene, destinate fermierilor români care vor înregistra pierderi de venit din cauza mărfurilor agricole ucrainene ce ar putea intra pe piața comunitară.

În paralel, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a luat deja legătura cu comisarul european pentru acest domeniu, Adina Vălean, pentru că vrem să cerem despăgubiri de la Uniunea Europeană şi pentru faptul că reţeaua de drumuri a fost degradată de TIR-urile venite din Ucraina. DN2 spre Suceava, Siret, pe lângă Bacău, Focşani, a fost cel mai afectat de tranzitul foarte intens al acestor mașini de mare tonaj ucrainene.

Nu în ultimul rând, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că nu vom ezita ca stat să solicităm despăgubiri de la guvernul austriac în valoare de 2% din PIB-ul țării noastre pentru neacceptarea noastră în Spațiul Schengen.

Ștefan Mușoiu: „De alegerile euro-parlamentare din iunie 2024 depinde traseul nostru printre celelalte națiuni în Europa!”

Ați ajuns să concurați AUR la nervii țintiți împotriva UE?

Ștefan Mușoiu: Nu! Noi, spre deosebire de armata de demagogi de la AUR, dialogăm tot timpul cu Comisia Europeană, negociem strict în favoarea țării noastre și mizăm întotdeauna pe calm!

Cele mai proaste decizii se iau la nervi! Desigur că este firească această doză de iritare din spațiul public legată de atitudinea Vienei, însă și dacă am porni la orice tip de război cu austriecii, așa cum visează și îndeamnă AUR, am pierde. Vom trata toate situaţiile cu diplomaţie şi calm, astfel încât România să aibă de câștigat! (ȘTEFAN MUȘOIU, deputat PSD de Ialomița)

Trebuie să rămânem echilibraţi. Tocmai din acest motiv este necesar ca toate măsurile noastre ferme, pe care le vom contura din ce în ce mai vizibil, să vizeze strict Austria, nu întreg spaţiul comunitar. Amânarea integrării în Schengen trebuie să o transformăm într-o armă constructivă pentru România, nu distructivă!

Se va reflecta acceptarea sau respingerea noastră viitoare în Schengen la alegerile europarlamentare din luna iunie a anului viitor atât prin ponderea participării românilor la acest scrutin, cât și în privința exponenților partidelor pe care îi vor trimite oamenii prin votul lor, la Bruxelles să-i reprezinte?

Ștefan Mușoiu: Este deosebit de importantă o participare cât mai mare a populației la aceste alegeri europarlamentare de anul viitor. Acest scrutin se va traduce și prin refuzarea extremismului și girarea diplomației fructuoase parlamentare. De acest scrutin din iunie 2024 chiar depinde traseul nostru printre celelalte națiuni în Europa, dar și pe întreg mapamondul.

Toți tinerii născuți după anul 2005 vor vota pentru prima dată la aceste alegeri. Ei sunt cei care își vor scrie destinul în interiorul Uniunii Europene.

Mizez pe înțelepciunea lor de a opta pentru democrația reală care poate fi sporită în Uniunea Europeană pur și simplu prin participarea lor la întregul proces de luare a tuturor deciziilor.

În concluzie, PSD contează pe puterea românilor de discernere între acțiunile noastre dedicate soluționării necesităților interne și externe ale României și demagogia și eșecurile AUR și USR!

Related posts