Favorite Sănătate 

TERIFIANT!
Spitalul Judeţean pune în pericol pacienţii!

REALITATE. Blocul operator nu funcţionează în condiţiile minime de siguranţă pentru pacienţi iar spaţiul unde se acordă servicii medicale în sistem ambulatoriu este degradat şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare, cu toate că au fost executate reparaţii curente periodice!

Nu, aceste informaţii nu sunt speculaţii ci sunt cuprinse în două documente oficiale intrate în posesia noastră ce poartă antetul Consiliului Judeţean Ialomiţa, semnate şi parafate de preşedintele Victor Moraru. Adică tocmai instituţia ce coordonează activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, locul de unde pleacă zeci de miliarde de lei anual pentru asigurarea funcţionării. Deşi par greu de crezut, ele reprezintă o crudă realitate a modului în care se desfăşoară actul medical în cea mai mare unitate medicală judeţeană, acolo unde, cel puţin în teorie, ialomiţenii ar trebui să aibă parte de cele mai bune condiţii de tratare a suferinţelor. Ei bine, nici pe departe, situaţia actuală durând de cel puţin 9 ani!

Gura păcătosului, adevăr grăieşte!

Deficienţele actuale în ceea ce priveşte blocul operator situat la etajul 4 al Spitalului, acolo unde funcţionează o sală pentru intervenţii chirurgicale ortopedice, o sală pentru intervenţii de chirurgie generală, o sală pentru intervenţii chirurgicale ginecologice şi o sală pentru intervenţii chirurgicale septice, sunt pe cât de multe, pe atât de grave. „Blocul operator este dotat cu o instalaţie pentru tratarea şi furnizarea de aer steril în sălile de operaţii, instalaţie care însă este subdimensionată şi care nu a funcţionat niciodată de la instalarea ei în anul 2008, periclitând astfel gradul de asepsie ce se impune într-un bloc operator.”, este primul lucru grav ce dă fiori pe şira spinării. Altfel spus, fostul preşedinte Vasile Ciupercă a aprobat achiziţionarea unei instalaţii proaste şi în neconcordanţă cu necesarul, doar bani publici aruncaţi pe apa sâmbetei. Tot de pe vremea sa, cerinţele de asepsie, aşa cum sunt ele solicitate în mod expres într-un ordin emis încă din 2006 privind aprobarea normelor privind condiţiile în care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare nu sunt respectate în totalitate, neexistând posibilitatea organizării unor circuite pentru trecerea gradată dinspre spaţiile neutre către spaţiile curate şi, în final, către spaţiile aseptice. „Se constată absenţa unor spaţii de control şi filtrare a accesului bolnavilor, precum şi a personalului medical, separate pe sexe (vestiar, grup sanitar, duş). De asemenea, s-a constatat absenţa unor circuite separate curat – murdar pentru instrumentarul medical, precum şi spaţii anexe pentru depozitarea şi sterilizarea instrumentalului.”, este o altă realitate dură a situaţiei actuale din blocul operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Cu operaţii pe scările spitalului

Constructiv, blocul operator al unităţii medicale este situat la etajul 4 şi nu există o legătură directă cu secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă şi cu Sterilizarea Centrală a spitalului, situată trei etaje mai jos, la etajul 1. În aceste condiţii pacienţii proaspăt operaţi sunt transportaţi cu lifturile vechi şi pe holurile unde mişună deopotrivă alţi bolnavi şi aparţinători de la sala de operaţii la ATI, lucru ce contravine aceluiaşi ordin vechi de 11 ani! „Din cauză că nu există o legătură directă între blocul operator şi secţia de anestezie şi terapie intensivă se generează riscuri cu privire la gestionarea infecţiilor intra-spitaliceşti.”, se atrage atenţie în documentul Consiliului Judeţean. În aceste condiţii, în toţi aceşti ani, doar Dumnezeu ştie câţi bolnavi proaspăt operaţi nu au primit „suplimente” nedorite în timpul transportului „public” de la etajul 4 la etajul 1!

Şi dacă vă gândeaţi că asta este tot, vă înşelaţi, probleme la fel de mari sunt şi în ceea ce priveşte incinta Spitalului Judeţean. Dat în folosinţă cu exact jumătate de secol în urmă, adică în anul 1967, Spitalul a beneficiat mai mult de spoieli de lucrări de reparaţii şi întreţinere decât de lucrări serioase şi care să alinieze cerinţele actului medical la vremurile actuale. „În acest moment în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia nu sunt asigurate circuite funcţionale conform normelor specifice în domeniu, nu respectă toate normele privind spaţiile de cazare pentru pacienţi, spaţiile comune şi cele sanitare sunt învechite şi nemodernizate, iar uzura echipamentelor existente este vizibilă şi influenţează într-un mod negativ desfăşurarea actului medical. Spaţiul unde se acordă servicii medicale în sistem ambulatoriu este degradat şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare, cu toate că au fost executate reparaţii curente periodice.”, sună sec concluzia celor ce au verificat starea actuală a Spitalului Judeţean de Urgenţă. O unitate medicală unde Consiliul Judeţean a băgat zeci de miliarde de lei vechi sub administraţia lui Vasile Ciupercă, cel care a refuzat să acceseze un proiect în valoare de câteva milioane de euro, destinat special Spitalului Judeţean Slobozia dar care a reuşit performanţa de a suplimenta suma alocată pentru realizarea incintei Unităţii de Primire Urgenţe chiar înainte ca firma care a primit contractul, TMUCB Slobozia, să înceapă lucrările! Ulterior, Ciupercă s-a împăunat chiar în prezenţa ministrului sănătăţii de la acea vreme cu un sistem modern de protejare a clădirii Spitalului în cazul unui cutremur major, vizită la care a avut grijă să ascundă gunoiul sub preş şi să-l ducă pe şeful sănătăţii doar prin saloanele modernizate.

„Blocul operator este dotat cu o instalaţie pentru tratarea şi furnizarea de aer steril în sălile de operaţii, instalaţie care însă este subdimensionată şi care nu a funcţionat niciodată de la instalarea ei în anul 2008, periclitând astfel gradul de asepsie ce se impune într-un bloc operator.” (SURSA: Consiliul Judeţean Ialomiţa)

Related posts