Favorite Sănătate 

Testări medicale gratuite la Reviga și Sfântu Gheorghe

Testări medicale gratuite în zilele de sâmbătă și duminică vor fi făcute în campania națională „Nu am făcut destul”.

Testări medicale gratuite în mediul rural în localitățile Reviga și Sfântu Gheorghe la finalul acestei săptămâni.

După ce caravana de testări medicale gratuite pentru persoanele care locuiesc la țară a poposit cu succes în Ciulnița la sfârșitul lunii trecute, vine acum rândul altor două localități din Ialomița să primească vizita medicilor și studenților la Medicină din București și Craiova.

Peste o mie de persoane sunt testate gratuit în perioada februarie – aprilie în cadrul caravanei de testări gratuite din mediul rural ”Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Ecografii mamare, mamografii, dermatoscopii, EKG, indice de masa corporală, teste de glicemie, teste HPV sau analize de sânge (hemogramă și PSA pentru prostată) sunt făcute de corpul medical.

Caravana de testări medicale gratuite este la a șaptea ediție consecutivă

În ciuda pandemiei de Covid-19, caravana de testări medicale gratuite nu face pauză nici în 2021 și ajunge astfel la al șaptelea an consecutiv de interacțiune cu persoanele din mediul rural.

În acest an caravana ajunge în 10 localități din 5 județe: Vâlcea, Olt, Prahova, Ialomița și Gorj.

Testări medicale gratuite se fac sâmbătă, 27 martie, în Reviga iar o zi mai târziu, duminică, 28 martie, în Sfântu Gheorghe

Locul și orele pentru testări sunt afișate la primărie și în alte puncte importante din fiecare sat. Accesul la testări se face doar pe bază de programare.

La intrarea în spațiul de testare se va face un triaj epidemiologic, iar toți cei prezenți, fie medici, fie pacienți, vor respecta regulile de protecție: vor sta la distanța corespunzătoare, vor purta măști și vor folosi dezinfectant.

Pentru a lua și mai multe măsuri de protecție și a nu expune populația din sat la risc, toată echipa medicală și organizatorică este fie vaccinată împotriva Covid-19, fie testată.

Campania „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Asociația Pacienților Cronici din România (APCR).

Caravana aceasta a început ca o campanie pentru cancerul de sân, numai că de-a lungul anilor am adăugat atât de multe investigații medicale, pentru că am văzut nevoile oamenilor și dorința lor de a se testa, încât am ajuns să organizăm probabil cea mai complexă caravană din acest moment din țară. Anul acesta adăugăm analize de sânge (hemogramă și PSA) și teste HPV., spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Pe lângă testări, caravana include și o componentă puternică educativă – pacienții primesc informații despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian și melanom, dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge.

Un alt beneficiu al caravanei este că medicii și studenții stau ceva mai mult de vorbă cu oamenii și le răspund la întrebări. Nu trebuie lăsată pe locul doi starea psihică a pacienților. Vestea unui diagnostic poate dărâma o întreagă familie, iar sprijinul psihologic și empatia medicilor sunt la fel de importante ca terapia. (CEZAR IRIMIA, președinte FABC)

Ca și în anii precedenți, se fac ecografii în sate și se dă acces gratuit la mamografii femeilor ce sunt găsite cu suspiciuni la ecografie.

Anul trecut, în timpul caravanei de testări medicale gratuite, trei femei au fost diagnosticate cu cancer mamar – asta, în condițiile în care media europeană este de un caz la mia de femei, deci de trei ori mai puțin.

Din nefericire, România continuă să fie una dintre ultimele două țări din Europa care nu au program național de screening pentru cancerul mamar. Scopul campaniei este să crească gradul de informare, să ofere acces la servicii medicale și la diagnostic în această perioadă dificilă.

Peste 6.000 persoane testate în șase ani de Caravana de testări medicale gratuite

În cele 6 ediții precedente Caravana a ajuns în 30 de județe din țară și au fost testate peste 6.000 de persoane din sate, cu ajutorul a peste 400 de medici și studenți voluntari.

Unul dintre partenerii de bază ai proiectului ”Nu am făcut destul” este Caravana cu medici. Dr. Mihai Ranete, medic specialist Radiologie – Imagistică Medicală, fondator al organizației Caravana cu medici spune:

Promovarea sănătății și oferirea de servicii medicale gratuite în zonele rurale, locuri unde medicina secolului XXI nu a pătruns, au o însemnătate aparte. Pentru acești oameni, ele sunt la fel de importante ca acel ”act medical eroic” oferit în centrele universitare mari, de care nu toți avem parte.

În acest an, campania este susținută de Roche, companiile Janssen, Novartis, Synevo România, Bristol-Myers Squibb, Pfizer, AstraZeneca, Farmaciile Alphega, Accu-Chek și de voluntari de la Societatea Studenților în Medicină din București și Societatea Studenților Mediciniști din Craiova. (FOTO: Deci Se Poate)

Partener strategic: Caravana cu Medici.

Parteneri media: Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Constanța.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Related posts