Politică 

TINEL GHEORGHE: „Jaful făcut de administraţia PSD la Fierbinţi Târg este evident iar vinovaţii trebuie să plătească financiar şi penal!”

REACŢIE. Preşedintele PNL Ialomiţa cere instituţiilor cu atribuţiuni de control să-şi facă datoria corect şi să verifice modul în care au fost cheltuiţi banii publici în ultimii opt ani la o primărie condusă autoritar de oamenii PSD, susţinuţi necondiţional de şefii organizaţiei judeţene de partid.

Deputatul Tinel Gheorghe, preşedintele PNL Ialomiţa dar şi om al locului, regretă situaţia în care a ajuns comunitatea Fierbinţi Târg, un oraş aflat la o aruncătură de băţ ce a fost băgat în faliment de modul în care i-au fost gestionate fondurile publice de către fostul primar Iusein Iukel. Cu plăţi de miliarde de lei vechi făcute nejustificat, cu un împrumut de 115 miliarde lei vechi tocat aiurea şi care sufocă financiar Primăria, mărul otrăvit lăsat moştenire de fosta administraţie PSD are darul acum de a afecta peste 5.000 de suflete.

Parlamentarul ialomiţean promite să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a sprijini oraşul din vestul judeţului Ialomiţa şi speră ca prin intervenţia Consiliului Judeţean Ialomiţa visteria locală să primească gura de oxigen necesară pentru a evita un colaps nedorit. În paralel, Tinel Gheorghe solicită şi implicarea totală a instituţiilor de control ce trebuie să scoată rapid la suprafaţă toată „ingineriile financiare” ce au condus la această situaţie fără precedent în judeţul Ialomiţa, în condiţiile în care fostul primar are şi o duzină de dosare penale ce zac prin sertarele Parchetului Ialomiţa.

Domnule deputat, cum comentaţi situaţia de la Fierbinţi Târg?

Ce am anticipat, din păcate s-a întâmplat. Primăria a intrat în incapacitate de plată, are conturile blocate, a fost executată cu peste 5,5 miliarde lei vechi pentru că deşi a făcut contestaţie în anulare nu a reuşit să câştige. Primarul şi Consiliul Local sunt obligaţi să adopte măsuri radicale ca să poată supravieţui şi vor reduce salariile la nivelul de dinainte de mărirea din luna iunie. Vor fi reduse toate toate cheltuielile de funcţionare ale instituţiei pentru a avea bani să plătească utilităţile. Trebuie emise de urgenţă somaţii de plată către firmele din localitate pentru achitarea impozitelor şi taxelor locale, unele dintre ele chiar ale fostului primar Iusein Iuksel, firme păsuite nejustificat, sunt câteva sute de milioane de lei vechi de plătit.

 Credeţi că va fi de ajuns?

Cred că nu vor fi măsuri suficiente şi va trebui să fie fie ajutaţi căci nu vor avea posibilitatea să îşi plătească împrumutul contractat pentru contruirea Şcolii de Arte şi Meserii, o problemă imensă lăsată moştenire de fostul primar PSD Iusein Iuksel. Situaţia de la Fierbinţi este extrem de complicată, cred că este primul oraş din ţară care intră în incapacitate de plată, intră în faliment.

„Măgăriile care sunt descoperite la Primărie vin exclusiv din administrarea PSD! Nu se poate ca onor Curtea de Conturi să se ducă la Fierbinţi şi să nu descopere la timp ce s-a întâmplat acolo cu banii oamenilor! Asta nu este Curte de Conturi, este Curte e albit PSD!” (TINEL GHEORGHE, deputat PNL)

„Management dezastruos PSD!”

 De ce credeţi că s-a ajuns aici?

Este simplu, tot ce se întâmplă la Fierbinţi este un exemplu de managament dezastruos al PSD în ultimii opt ani de zile. Sunt fapte foarte grave acolo, sunt contracte aprobate în Consiliul Local pe anumite valori şi specificaţii tehnice dar care ulterior s-au realizat în alte condiţii, cu specificaţii tehnice mult diminuate dar plătite la aceeaşi valoare. Sunt lucruri foarte grave ce ies la iveală şi sper ca nişte autorităţi cu atribuţiuni să aibă curaj să intre în Primăria Fierbintţi Târg şi să facă o curăţenie exemplară iar cei vinovaţi să plătească pentru faptele lor. Despre Şcoala de Arte şi Meserii am discutat cu Primarul şi acesta îmi spunea că a identificat trei dispoziţii de plată ce nu trebuiau onorate, cu o sumă totală de peste 15 miliarde lei vechi. Discutăm de sume foarte mari, nu de doi bani, iar toate aceste cheltuieli nejustificate au fost descoperite la o primă verificare făcută. Vă daţi seama ce se întâmplă dacă vor fi luate la puricat cu simţ de răspundere toate documentele şi plăţile de la SAM ce va ieşi la iveală?

Cine ar putea să intervină salvator?

Fierbinţi a fost o localitate etalon pentru vestul judeţului şi sper să rămână cu acest statut dacă va fi readus pe linia de plutire. Oraşul trebuie sprijinit, are proiect de asfaltare, are proiect de creşe, grădiniţe, localitatea are nevoie de dezvoltare. Voi cere Consiliului Judeţean Ialomiţa să sprijine Primăria Oraşului Fierbinţi pentru că este vorba de o comunitate de 5.000 de oameni, dintre care jumătate au votat PSD la ultimele alegeri locale. Măgăriile care sunt descoperite la Primărie vin exclusiv din administrarea PSD iar Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean, nu poate să fugă de responsabilitatea de a susţine financiar comunitatea de acolo. În plus, luni voi face o interpelare iar marţi voi avea o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor şi voi cere instituţiilor statului să verifice activitatea din Primăria Fierbinţi. Nu se poate ca onor Curtea de Conturi să se ducă la Fierbinţi şi să nu descopere la timp ce s-a întâmplat acolo cu banii oamenilor! Asta nu este Curte de Conturi, este Curte e albit PSD!

Related posts