Favorite Sănătate 

TRAI DE TRAI PE BANII SISTEMULUI SANITAR: Director medical la Spitalul Municipal Feteşti şi slujbaş la alte trei spitale!

SĂNĂTATE. Chirurgul palestinian Salem Zahra este director medical la Spitalul Municipal Feteşti dar încasează zeci de mii de lei din gărzi pe care le face la unităţile medicale din Constanţa, Cernavodă şi Ţăndărei. În acelaşi timp execută activităţi medicale şi la cabinetul particular din Cernavodă!

Bugetul sănătăţii este de ani de zile locul de unde banii statului, proveniţi din contribuţiile salariaţilor, sunt „operaţi” şi „extirpaţi” prin metode ingenioase, ajungând să umfle buzunarele „băieţilor deştepţi” care conduc unităţile medicale din ţară.

În condiţiile în care o mână de medici cu funcţii şi manageri de Spitale fac şi desfac după bunul plac banul public, medicii tineri aleg calea exilului, scârbiţi de modul de multe ori banditesc în care resursele medicale dispar prin tot felul de „metode specifice”.

Doctor navetist între spitale

Spitalul Municipal Feteşti este condus de managerul Nicolae Dugală, amicul liberal al fostului primar Gheorghe Catrinoiu.

Cum omul trebuia să aibă alături un director medical, acum mai bine de trei ani funcţia i-a fost atribuită doctorului palestinian Salem Zahra, chirurg ortopedie pediatrie, aterizat la Feteşti după un scandal penal în care fusese trimis în judecată de procurori pe vremea când ocupa funcţia de manager al Spitalului Cernavodă.

Intrat rapid în graţiile managerului, domnul doctor venit de peste mări şi ţări să salveze criza de cadre medicale din România a profitat de toleranţa suspectă a managerului unităţii medicale din Feteşti şi a reuşit performanţa de a fi prezent pe statele de plată a patru spitale de stat din două judeţe, de parcă ziua ar avea în cazul său nu 24 de ore ci vreo 48, dacă nu mai multe!

Retribuit ca director medical, activitate din care, în teorie, ar trebui să coordoneze activitatea medicală din spitalul municipal Feteşti, pe baza unui contract ce prevede plata unui salariu de bază aferent unui program normal de muncă, medicul palestinian şi-a făcut un obicei din a sta mai mult pe drumurile dintre spitale.

Conform declaraţiei de avere privind activitatea şi banii încasaţi în anul 2015, Salem Zahra desfăşura activitate ca director medical la Feteşti dar încasa bani frumoşi din grăzi efectuate în spitalele din Constanţa, Cernavodă şi Ţăndărei, plus cabinetul particular, în total 1,32 miliarde lei vechi.

Anul următor obiceiul a fost păstrat şi doctorul chirurg a operat din nou pe bani publici la aceleaşi patru spitale, colaborări din care a încasat 1,46 miliarde lei vechi, la care se adaugă şi peste 400 milioane lei vechi de la cabinetul particular.

Managerul Spitalului Feteşti închide ochii

Potrivit legii, ocuparea funcţiei de director medical se poate face cu respectarea unor condiţii. De trei ani plus trei luni pe funcţie (prelungire obţinută fără probleme după expirarea mandatului), doctorul Salem Zahra avea, potrivit legii privind reforma în sănătate, obligaţia de a nu mai exercita alte activităţi.

Cel care ar fi trebuit să constate că omul pe care-l plăteşte cu zeci de milioane lei vechi pe lună mai mult lipseşte de la Spitalul Feteşti decât munceşte ca director medical este managerul Dugală.

Şi dacă acesta nu bagă în seamă chiar declaraţia de avere a doctorului Salem Zahra, document înregistrat oficial la Spitalul Municipal Feteşti şi postat pe site-ul instituţiei, oferim noi dovada că în luna mai medicul – director medical a executat un număr de patru gărzi la o altă unitate medicală.

Potrivit unui document obţinut de la Spitalul Orăşenesc Cernavodă (localitate unde este amplasat şi funcţionează cabinetul individual), doctorul a fost de gardă cinci zile: vineri – 11 mai, miercuri – 16 mai, sâmbătă – 19 mai şi luni – 28 mai. Interesant de văzut cum a figurat în scripte domnul doctor la Spitalul Municipal Feteşti în cele trei zile lucrătoare în care ar fi trebuit să asigure serviciile de director medical! Şi dacă mai punem la socoteala şi gărzile de la spitalele Constanţa şi Ţăndărei, ţeapa trasă bugetului unităţii medicale este şi mai mare!

Doctorului îi place funcţia

Director medical de trei ani şi trei luni, Salem Zahra s-a obişnuit cu funcţia bine plătită şi cu programul pe care şi-l poate face la discreţie.

El s-a înscris la postul de director medical la Spitalul din Medgidia dar a ratat la mustaţă funcţia, fiind devansat cu câteva zeci de sutimi la nota finală obţinută pentru post. În aceste condiţii omului i-a rămas ca variantă de rezervă obţinerea unui nou mandat de trei ani pe postul de director medical la Spitalul Municipal Feteşti.

Rămâne de văzut dacă Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa (instituţie ce are doi reprezentanţi în comisia de evaluare) va avea un cuvânt de spus şi va opri hemoragia de fonduri publice ce se petrece de atâta timp la Spitalul Feteşti ori va tolera în continuare situaţia şi va lăsa toată decizia în dreptul managerului Nicolae Dugală, omul care nu are vreo problemă să plătească la preţ întreg o prestaţie făcută cel puţin pe jumătate.

 

 

Related posts