Administrație Favorite 

REALITATE TRISTĂ ÎN IALOMIŢA: Dezvoltare inexistentă a judeţului cu Victor Moraru preşedinte al Consiliului Judeţean

CIFRE. Victor Moraru a încheiat primul său an întreg de preşedinte al Consiliului Judeţean cu „performanţa” de a nu cheltui decât câteva „firimituri” din fondurile de aproape 1,3 milioane euro pe care le prinsese în bugetul judeţului la începutul anului 2017 pentru susţinerea unor proiecte de finanţare. Contabil, doar 4,46% din fondurile de dezvoltare au fost cheltuite anul trecut!

Dezvoltarea judeţului Ialomiţa, aidoma economiei româneşti pe care guvernanţii o prezintă drept una care duduie, este prezentă doar pe hârtie, mai exact în planuri, proiecte, previziuni şi, mai ales, promisiuni rămase încă fără acoperire în realitate. După o perioadă în care săltarea cu mascaţii din sediul instituţiei judeţene a fostului preşedinte Vasile Silvian Ciupercă a lăsat judeţul în derivă aproape un an şi jumătate cu doi vicepreşedinţi speriaţi să şi strănute, Consiliul Judeţean Ialomiţa a încăput pe mâna unui Victor Moraru ce se auto-prezenta în campania electorală drept corifeul atragerii fondurilor europene pentru proiectele de dezvoltare. Bunăstarea urma a curge de îndată, promisiune electorală transformată ulterior într-o amânare a implementării proiectelor pentru o perioadă de minim trei – patru ani, conform unui calendar propriu repetat obsesiv la fiecare reuniune publică în care este întrebat de realizările palpabile din Ialomiţa cu el la butoanele puterii administrative.

Singura cheltuială: contribuţia la ADR!

Susţinerea programelor de dezvoltare regională şi socială a fost lait-motiv la momentul întocmirii şi aprobării bugetului judeţean pe anul 2017. Din documentele oficiale, în visterie s-au pus 5,730 milioane lei la capitoul „Servicii şi Dezvoltare Publică, Locuinţe şi Mediu”, sub-capitolul „Acţiuni locale şi generale”. Banii proveneau la momentul respectiv din fondul de rezervă aflat la dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa. Spunem la dispoziţia lui Moraru întrucât se bucură de o majoritate de necuvântătoare PSD – ALDE, dispusă doar să asculte şi să execute ordinele, fără posibilitatea şi uneori capacitatea de a avea opinie separată de şeful cel mare.

Ei bine, 5 milioane de lei erau destinaţi înfiinţării şi susţinerii financiare a unei Asociaţii Judeţene de Dezvoltare Comunitară ce promitea să ofere în doi timpi şi trei mişcări fondurile necesare unor proiecte de interes judeţean sau local alături de Unităţile Administrativ Teritoriale puse se achite o cotizaţie anuală consistentă pe cap de locuitor.

Lunile au trecut, cotizaţiile locale plus cea a Consiliului Judeţean s-au strâns în cont însă până acum, la mai bine de un an distanţă, nici măcar un singur proiect nu a fost zămislit de generoasa Asociaţie. E drept că şeful instituţiei s-a preocupat mai mult de găsirea unui om de încredere pe care să-l pună şef peste banii judeţului, post vizat de tot soiul de indivizi dispuşi să pupe ghiulul prezidenţial şi să umfle astfel un salariu net lunar de cel puţin 5.000 lei.

Execuţia bugetară pe anul 2017, aşa cum a fost ea prezentată spre aprobare consilierilor judeţeni, arată, gradul de cheltuire a fondurilor destinate programelor de dezvoltare regională şi socială. Din 5,730 milioane lei prinse iniţial în bugetul pe anul 2017, suma finală s-a stabilit la 5,705 milioane lei, din care, atenţie, s-au plătit până la 31 decembrie doar 254.618 lei! În procente doar 4,46% din total, bani cheltuiţi pentru plata contribuţiei anuale la Asociaţia de Dezvoltare Regională 3 Sud – Muntenia!

„Este un indicator real care ţine de gradul de dezvoltare al judeţului nostru din punct de vedere al infrastructurii. Sunt total nemulţumit de acest procent dar era imposibil ca acest indicator să fie altfel. Nu dau vina pe nimeni, dar luaţi în calcul că doi ani de zile nu a existat conducere la nivelul Consiliului Judeţean.” (VICTOR MORARU, preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa)

 De vină e greaua moştenire!

Rugat de www.infoialomita.ro să explice gradul de mulţumire personală pentru „fantasticul” procent de sub a douăzecea parte din întreg „cheltuită” (în fapt virată drept contribuţie), preşedintele Victor Moraru a repetat placa deja uzată a anilor ce trebuie să treacă pentru ca un proiect să se finalizeze, fără a omite însă să se laude că la nivelul anului 2016, atunci când el nu era şef al instituţiei, procentul a fost şi mai mic!

„Este un indicator real şi foarte important, poate cel mai important indicator care ţine de gradul de dezvoltare al judeţului nostru din punct de vedere al infrastructurii. Şi Curtea de Conturi a scos în evidenţă acelaşi indicator, în totalul bugetului 2016 procentul investiţiilor a fost de doar 3%. Sunt total nemulţumit de acest procent. M-aţi întrebat dacă se putea mai mult şi vă spun ferm şi sigur că era imposibil ca acest indicator să fie altfel. Anul 2017 reflectă activitatea anilor 2012, 2013 şi 2014. În următorii patru – cinci ani Consiliul Judeţean Ialomiţa va ajunge ca raportul dintre bugetul de funcţionare şi cel de dezvoltare să fie unul aproximativ egal. Nu dau vina pe nimeni, dar luaţi în calcul că doi ani de zile nu a existat conducere la nivelul Consiliului Judeţean…”, a explicat situaţia Victor Moraru, având grijă să arunce săgeţi spre „greaua moştenire” lăsată de administraţia Ciupercă – Muşoiu.

Şeful instituţiei judeţene a mai adăugat că o investiţie iniţiată astăzi are nevoie în cel mai fericit caz de patru ani pentru a se finaliza şi că pentru activitatea anilor 2017 – 2018 este imposibil ca acest indicator să crească. Cu un an înainte, anul 2016, la acelaşi capitol bugetar au fost prinse fonduri în valoare totală de 450.000 lei din care până la 31 decembrie s-au efectuat plăţi de 293.618 lei, cu peste 39.000 lei peste fondurile cheltuite anul trecut, în procente 65,25% din totalul bugetat.

 

Related posts