Administrație Favorite 

TRAI DE TRAI PE BANII SLOBOZENILOR: Politica salarială la Primăria Slobozia: maxim la şefi, minim la subalterni!

SALARIZARE. Opt consilieri municipali din cei 21 aleşi de slobozeni au decis mărirea salariilor în Primăria Slobozia cu 4 miliarde lei vechi pe lună până la sfârşitul anului 2017. Noua grilă de salarizare a generat nemulţumire în rândul majorităţii salariaţilor, oameni deranjaţi că şefii au primit lefuri spre limita maximă în vreme ce ei s-au ales cu praful de pe tobă.

Convocaţi în şedinţă de îndată de executivul Primăriei Slobozia consilierii municipali au răspuns pe jumătate apelului de a veni să voteze noua grilă de salarizare în cadrul instituţiei publice şi a serviciilor din subordine, doar 12 din cei 21 de aleşi locali fiind prezenţi în sală. Mulţi dintre consilierii locali au ales să nu participe după ce salariaţi din aparatul public i-au rugat să boicoteze votul pe motiv că măririle de salarii s-au făcut discreţional, pe pricipiul maxim pentru şefi şi minim pentru slujbaşii de rând. În cele din urmă, după o oră de discuţii, 8 consilieri PSD au votat pentru mărirea salariilor în timp ce 4 s-au abţinut la vot, insuficient pentru a bloca noua grilă de salarizare.

Şefii să trăiască bine, restul mai vedem!

Confruntat cu nemulţumirea subordonaţilor primarul Adrian Mocioniu a încercat să explice viziunea proprie în ceea ce priveşte modificarea salariilor. „Filosofia principală a fost să reuşim să reparăm anumite lucruri care ne ţineau pe loc pentru a avea o administraţie mai bună. De un an de zile scoatem la concurs postul de arhitect-şef şi nu se prezintă nimeni. Am căutat în aparatul propriu să eliminăm situaţia în care oameni foarte buni aveau salarii foarte mici şi cum aveau o breşă plecau din Primărie. Am asistat într-un an de zile la plecarea unor oameni foarte bine pregătiţi pe principiul că erau salariile foarte mici. În unele locuri salariile au crescut cu 69% iar în alte locuri cu 1,35%.”, a explicat primarul municipiului Slobozia de ce apar diferenţe mari între salariile din diverse direcţii ale Primăriei Slobozia.

În mare, salariile în direcţiile instituţiei s-au făcut pe baza propunerilor venite de la şefiilor respectivelor structuri. Şefi care, nu-i aşa, au avut parte de valorile cele mai apropiate de 8, indicele maxim aplicat la salariul minim brut (1.450 lei), indice aferent municipiului reşedinţă de judeţ. Pe linie ierarhică, salariul brut al primarului Mocioniu, stabilit distinct în lege, este de la 1 iulie 2017 de 13.500 lei (9.468 „în mână”), iar imediat în urma sa apar cei doi viceprimari Rudolf Gradea şi Gabriel Muşat, plus administratorul public Gheorghe Puia (ultimii doi în fotografie alături de primarul Mocioniu), fiecare cu o leafă brută lunară de 11.600 lei (8.136 lei „în mână”)!

Foarte bine la lovelele încasate stau secretarul Primăriei şi arhitectul-şef, posturi retribuite cu câte 9.425 lei brut pe lună (6.611 net) dar şi şefii structurilor din subordine. Şi îi nominalizăm aici doar pe „chestorul” Laurenţiu Abaza, şeful Poliţiei Locale Slobozia, cu o leafă brută lunară de 6.960 lei (4.881 lei net) şi Ionel Constantin, directorul Direcţiei de Cultură, omul pe care primarul l-a nominalizat ca unul cu o leafă mică până acum (3.300 lei „în mână”) şi căruia leafa brută i-a crescut până la 6.235 lei (4373 lei net), un spor de circa o treime faţă de salariul de luna trecută.

4 miliarde lei vechi în plus pe lună pentru salariile mărite

Una peste alta, măririle de salarii vor scoate din bugetul municipiului pentru fiecare din cele şase luni rămase din acest an circa 400.000 lei, ceea ce duce efortul bugetar calculat la nivelul unui an întreg la aproximativ 2 milioane de euro! Dincolo de valoarea salariilor brute şi mai impresionant este efortul bugetar făcut din taxele şi impozitele slobozenilor pentru acoperirea costului total cu salariile (valoarea netă plus contribuţiile ce trebuie achitate la stat). Doar pentru cele patru persoane din conducerea instutiţiei costul total al salarizării pentru un an întreg se ridică la exact 712.920 lei (peste 7 miliarde lei vechi), luând în calcul actualele valori ale contribuţiilor ce trebuie achitate de angajator! Pentru „luxul” de a-l avea în fruntea Poliţiei Locale Slobozia pe Laurenţiu Abaza cei care cotizează la bugetul municipiului Slobozia suportă într-un an de zile fix 102.732 lei (peste 1 miliard lei vechi)! Şi exemplele pot continua la nesfârşit.

Şoferii de şefi câştigă mai mult decât ceilalţi şoferi

La coada listei în ceea ce priveşte măririle de salarii cei mai mulţi dintre angajaţii Primăriei trebuie să se mulţumească doar cu câţiva lei în plus la salariu, cele mai multe indexări fiind cuprinse între 1,00 şi 1,8 aplicat la salariul minim brut de 1.450 lei. Elocvente sunt diferenţele de coeficienţi în ceea ce priveşte salariile şoferilor, dacă cei din apartul propriu al primarului au un coeficient de 1,5, şoferul din cadrul Clubului Sportiv Municipal Slobozia (omul pe umerii căruia apasă responsabilitatea deplasărilor de sute de kilometri cu echipa de handbal feminin ori cu echipele de fotbal, multe dintre ele formate din copii şi juniori) are un salariu brut la care s-a aplicat doar un coeficient de 1,2.

 

 

Related posts