Administrație 

PASUL PE LOC ÎN ŞANTIER: 29 miliarde lei vechi penalizări de întârziere pentru constructorii parcării subterane din Slobozia

SANCŢIUNE. Primăria Slobozia a calculat şi aplicat penalităţi financiare pentru termenele depăşite în etapele investiţiei din centrul municipiului reşedinţă de judeţ şi promite că va repeta măsura dacă ritmul lucrărilor nu creşte semnificativ în perioada următoare.

Pe data de 1 iulie trebuia finalizată amenajarea zonei de promenadă cuprinsă între zona Centrului Cultural Unesco şi fântâna arteziană de la Monumentul Eroilor dar, specific acestei mega-investiţii, termenul a fost deja depăşit cu mai bine de o lună şi de muncit încă mai este serios în zonă. Este şi firesc să existe întârzieri de vreme ce zilele trecute trei muncitori săpau de mama focului şi înjurau printre dinţi că trebuie să realizeze un şanţ pentru introducerea unei conducte după ce tot ei, cu o săptămână mai devrme, munciseră să niveleze porţiunea respectivă!

„Nu avem ce să facem, noi suntem puşi aici să muncim, şefii greşesc şi noi reparăm, asta e, ordinul nu se discută, ordinul se execută!”, a răbufnit nervos unul dintre ei când a fost chestionat de un trecător dacă nu cumva este vorba de prostie să strici azi ce ai făcut ieri. Întrebat cine este de vină, muncitorul iritat şi transpirat a indicat din cap spre şeful de echipă care număra nişte pavele zece metri mai departe şi s-a apucat din nou de săpat şanţul.

Penalităţi calculate conform contractului de execuţie

Toate aceste bâlbâieli ale firmei de construcţii care deţine contractul de execuţie au generat deja o pagubă financiară importantă în bugetul municipiului Slobozia, obligat să se împrumute cu 254 miliarde lei vechi pentru a plăti din surse proprii partea ce ar fi fost iniţial finanţată de Uniunea Europeană. Municipalitatea încearcă să se încadreze în termenul limită fixat la data de 31 decembrie 2018, o dată ce pare îndepărtată dar care poate fi depăşită dacă ritmul de melc se menţine constant pe şantier. Este şi motivul pentru care primarul Adrian Mocioniu şi echipa ce monitorizează proiectul de investiţii au decis sancţionarea societăţii ACM 4 SA prin emiterea unei facturi de penalizări de întârziere în valoare de 29 miliarde lei vechi!

„Am facturat constructorului suma de 29 de miliarde lei vechi penalizări de întârziere calculate conform contractului. Sunt etape ce trebuiau finalizate atât pe zona de agora cât şi pe zona de deasupra parcării subterane şi din cauza întârzierilor am decis să sancţionăm corespunzător firma de construcţii. Şi la începutul anului am avut o factură de penalităţi în valoare de 3 miliarde lei vechi. Motivele pe care noi le-am invocat acolo sunt foarte clar stabilite în contract.”, a precizat pentru ziarul Informaţia primarul Mocioniu, anunţând că Primăria Slobozia va emite şi alte facturi de penalităţi în cazul în care constructorul nu-şi revizuieşte atitudinea şi nu impulsionează activitatea în mega-şantierul din centrul municipiului reşedinţă de judeţ.

Related posts