Administrație Favorite 

TRAI PE BANII IALOMIŢENILOR: 950 euro în mână, cel mai mic salariu de consilier personal la Consiliul Judeţean!

MAJORĂRI. Dintr-un condei, salariile nete al celor patru consilieri personali pe care îi are Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, au fost majorate cu 40%. Ele sunt cuprinse acum între 4.434 lei şi 5.521 lei, valori nete, iar pe lista beneficiarilor sunt doi proaspăt pensionari chiar din structura de conducere a instituţiei publice judeţene!

Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, are unii dintre cei mai bine plătiţi consilieri personali din instituţiile omoloage din România. Cu o schemă de consilieri personali ce a fost folosită mai mereu de şefii judeţului doar pentru a da un salariu dolofan unor persoane obişnuite să nu iasă din cuvântul lor, actualul preşedinte a avut mai întâi de luptat cu greaua moştenire salarială lăsată de ex-preşedintele Vasile Silvian Ciupercă însă n-a stat mult pe gânduri şi în foarte scurt timp le-a mărit până la echivalentul de peste 950 de euro în mână lună de lună!

Consilierii personali, cu sabia deasupra capului

În aceste moment preşedintele Victor Moraru are în subordine patru consilieri, Ilie Cioacă, Mariana Codleanu, Ionela Burlacu şi Dan Tudorache, în schema de personal consilierele Mihaela Cristrina Petrescu şi Valentina Roşca având statut de „consilier supendat” potrivit site-ului instituţiei publice. Dacă până la 1 februarie 2018 salariile brute ale acestora erau cuprinse între 5.406 lei şi 6.732 lei, după această dată, odată cu aprobarea bugetului judeţului pe anul 2018, lefurile oamenilor care nu suflă în faţa lui Moraru au crescut substanţial, cu 40%, având acum valori brute lunare cuprinse între 7.580 lei şi 9.439 lei!

„Salariile consilierilor personali le-a mărit legislaţia, nu le-am mărit eu. Salariile de la Consiliul Judeţean Ialomiţa respectă principiile care sunt prevăzute în legislaţie. Vizavi de salariile consilierilor la cabinetul preşedintelui am respectat proporţia care exista şi înainte de majorarea salariilor, repectând proporţia vizavi de directori care era la acel moment am făcut acelaşi lucru şi în aplicarea ulterioară a legislaţiei, nimic mai mult.”, a explicat alambicat Victor Moraru, la solicitarea www.infoialomita.ro, valorile atât de mari ale salariilor consilierilor personali.

„Este un risc mare al celor care aleg să vină consilieri la cabinetul preşedintelui. Ei pot fi consilierii mei şi pentru o oră, şi pentru o zi, şi pentru un an, şi pentru doi. Nu au un mandat prevăzut de lege, de mâine eu pot să spun că mi-a părut bine şi ne despărţim. Eu mă pot despărţi în această secundă de toţi consilierii. Schema este completă în acest moment dar mâine poate să fie disponibil orice post!” (VICTOR MORARU, preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa)

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a spus apoi, cu subiect şi predicat, că niciunul dintre cei patru nu are garantată ziua de mâine în aceaşi poziţie profesională şi că orice colaborare se sfârşeşte în clipa când dumnealui decide acest lucru, exact ca pe vremea ţăranilor dependenţi de dorinţa stăpânului feudal: „Este un risc mare al celor care aleg să vină consilieri la cabinetul preşedintelui Victor Moraru. Ei pot fi consilierii mei şi pentru o oră, şi pentru o zi, şi pentru un an, şi pentru doi. Nu au un mandat prevăzut de lege, de mâine eu pot să spun că mi-a părut bine şi ne despărţim. Eu mă pot despărţi în această secundă de toţi consilierii. Schema este completă în acest moment dar mâine poate să fie disponibil orice post. Eu am o părere foarte bună despre toţi patru, ei sunt valoroşi, dar poate la un anumit moment să nu corespundă priorităţile mele.”

Pensionari cărora le place munca la stat

Proaspăt pensionat, Ilie Cioacă nu este lăsat să se odihnească după atâta amar de ani în slujba ialomiţenilor, el ocupând o funcţie de director executiv al Direcţiei de Coordonare – Organizare în cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, şi munceşte acum ca-n prima tinereţe, ba chiar pe un salariu lunar mai mare decât atunci când era funcţionar public! Întrebat de ce nu a ales să angajeze o persoană care să nu adune două surse de venit din mediul public (pensia şi salariul într-o instituţie bugetară), preşedintele Moraru a lăsat de înţeles că în România s-au terminat directorii buni şi că n-a avut de ales. „S-a făcut o analiză de CV-uri, am aşteptat să vină un tânăr dar nu am găsit. Domnul Cioacă s-a ocupat ani de zile pe partea de coordonare şi organizare a acestei instituţii. Mi-aş fi dorit să găsesc un tânăr cu dorinţa şi capacitatea acestui domn dar nu am găsit.”, spune Victor Moraru.

Pe acelaşi algoritm apare în schema de plată lunară a Consiliului Judeţean Ialomiţa şi Mariana Codleanu, cea care a ocupat până să iasă la pensie tot o funcţie de conducere, mai precis a fost ani de zile director executiv. Potrivit declaraţiei de avere de la data ieşirii la pensie (iulie 2017), aceasta a avut un venit total în ultimul an la Consiliul Judeţean Ialomiţa de 50.451 lei, adică, în medie lunară, 4.204 lei. Cu mult sub salariul pe care-l primeşte în acest moment, veniturile brute lunare ale consilierilor personali fiind cuprinse între 7.580 lei (aferent gradaţiei 0) şi 9.439 lei (aferent gradaţiei 5)!

Related posts