Favorite Finanţări 

TRANZACŢII DUBIOASE CU FONDURI APIA LA FIERBINŢI: Banii crescătorilor de animale, învârtiţi pe degete de Iusein Iuksel şi Alin Marius Cîmpean

ÎMPRUMUTURI. Peste 600 de milioane lei vechi au plecat din conturile Asociaţiei Crescătorilor de Animale Pajiştea Fierbinţi condusă de Alin Marius Cîmpean în conturile firmelor familiei primarului Iusein Iuksel (foto), bani restituiţi fără nici un leu dobândă după luni bune de zile.

Ai nevoie de bani, zeci de milioane, ba chiar sute de milioane? Vrei să îi iei repede, fără acte şi bătăi de cap, fără justificări, fără garanţii şi, mai ales, fără dobândă? Soluţia este simplă dar nu la îndemâna oricui. Ea se numeşte Asociaţia Crescătorilor de Animale Pajiştea Fierbinţi, entitate care primeşte subvenţii din fonduri europene şi de la bugetul statului (adică din taxele şi impozitele noastre) şi îi dă „pe încredere” şi „pe sprânceană”, pe termen nelimitat, fără să perceapă vreun şfanţ pentru acest mega-serviciu financiar de vis pentru cel care se împrumută.

Dintr-un extras de cont al clientului „Asociaţia Crescătorilor de Animale Pajiştea Fierbinţi” pentru perioada ianuarie 2014 – mai 2015 reiese că entitatea condusă de Alin Marius Cîmpean a primit de la APIA peste 1,3 miliarde lei prin trei operaţiuni din ianuarie 2014, octombrie 2014 şi ianuarie 2015, bani trimişi de Uniunea Europeană şi bugetul de stat pentru sprijinul crescătorilor de animale. Acelaşi document bancar arată însă alte trei operaţiuni de încasare. Prima dintre ele este în valoare de 260 milioane lei vechi şi s-a produs în 17 martie 2014, atunci când, atenţie, Alin Marius Cîmpean a depus cu chitanţă suma respectivă primită ca restituire avans de la societatea comercială Levens L&E, nimeni alta decât firma fiului primarului Iuksel Iusein! În aceeaşi zi, cu altă chitanţă, se întoarce în conturile Asociaţiei tot prin mâna lui Cîmpean suma de 200 milioane lei vechi, împrumutată anterior firmei IMPACT Turism a soţiei domnului Iusein! În fine, a treia tranzacţie are loc pe data de 9 martie 2015, când tot firma IMPACT Turism restituie cu chitanţa semnată de Cîmpean 155 milioane lei, ceea ce duce totalul la 615 milioane lei vechi!

Metodologia, pe înţelesul tuturor

Povestea înfiinţării Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Pajiştea” Fierbinţi-Târg începe în primăvara anului 2010, atunci când 71 de fermieri din zonă se strâng şi pun la cale înfiinţarea unei asociaţii care, printre altele, „…se înfiinţează în cadrul programului zonal de armonizare a tehnologiilor de creştere şi exploatare raţională a animalelor şi resurselor naturale, în contexul dezvoltării durabile, de organizare a fermierilor în scopul formării unei reţele în producţia zootehnică”. Nu-i aşa că sună al dracului de pompos? În realitate, Asociaţia, ca mai toate celelalte, nu avea ca scop decât să pună mâna pe fondurile europene nerambursabile trimise în teritoriu prin agenţiile APIA.

Pornită la drum cu Viorel Gheorghe (preşedinte) şi Iusein Iuksel (vicepreşedinte dar şi primar al oraşului) „Pajiştea” pune mâna în anul 2011, printr-o hotărâre de Consiliu Local năşită de, aţi ghicit!, primarul – vicepreşedinte Iusein Iuksel, pe păşunea din localitate pe care s-o administreze după pricepere şi interese. Cum preşedintele Viorel Gheorghe începea să fie curios şi să întrebe ce se întâmplă cu banii, printr-o manevră dibace şi eficientă acesta este înlocuit cu, atenţie, Alin Cîmpean, viceprimarul oraşului şi omul de casă al lui Iusein Iuksel! Se întâmpla în septembrie 2012, moment din care încep să curgă tranzacţiile dubioase cu bani scoşi din conturile Asociaţiei şi trimişi în conturile unor firme controlate de rude ale primarului.

Cont mutat pentru pierderea urmei banilor

Spre exemplu, în 5 noiembrie 2012 apare o primă plată către Impact Turism, pentru ca o zi mai târziu 55 milioane lei vechi să fie viraţi în contul firmei unuia dintre verii viceprimarului ajuns preşedinte la „Pajiştea”! Peste fix o lună, chiar de Sf. Nicolae, încă 51 milioane lei vechi parcurg acelaşi traseu, plăţi pentru care nu s-au găsit justificări legale. Plăţile cu dedicaţie nu se opresc şi se transformă în obicei şi în zilele de 22 şi 23 ianuarie 2013 două plăţi alimentează nevoia de lovele a societăţii Impact Turism, firma familiei primarului Iuksel. Trei luni mai târziu, firma fiului primarului este şi ea omenită cu fondurile încasate de la APIA pentru finanţarea Asociaţiei din Fierbinţi-Târg, de data aceasta „doar” 260 milioane lei vechi. Plată urmată de câteva retrageri zilnice suspecte de câte o sută de milioane lei vechi, bani pentru care, de asemenea, nu există niciun fel de document de plată a vreunui serviciu prestat de terţi pentru Asociaţia „Pajiştea”.

Cum membrii Asociaţiei deveneau din ce în ce mai curioşi cu privire la destinaţia fondurilor primite, şefii Asociaţiei (primarul şi viceprimarul) decid să mute contul de la BCR la CEC. Încep să apară şi primele sume depuse de Cîmpean drept restituiri ale împrumuturilor date firmelor lui Iuksel, dovezile plăţilor fiind extrasele de cont ce pot sta oricând la dispoziţia anchetatorilor care de ceva vreme iau la puricat modul în care s-au cheltuit fondurile trimise de APIA în conturile puzderiei de Asociaţii ce administrează anumite suprafeţe de păşune în judeţ.

Related posts