Eveniment Favorite 

„GRIJA” PENTRU CETĂŢEANUL CONTRIBUABIL: Dictatura gunoierilor, girată de Primăria Slobozia cu majorarea tarifelor

SCUMPIRE. Majoritatea consilierilor municipali, asigurată de echipa PSD – ALDE, a decis creşterea tarifelor la colectarea deşeurilor menajere la 5,8 lei/lună pentru persoanele fizice şi la 286,15 lei/tonă pentru societăţile comerciale ce au contracte încheiate cu Polaris M Holding SRL Constanţa.

Luna mai vine cu o veste proastă pentru cetăţenii municipiului Slobozia. Dintr-un condei, tarifele pentru colectarea deşeurilor au crescut cu 18% pentru populaţie, respectiv 15% pentru agenţii economici, printr-o decizie adoptată de 11 dintre consilierii locali. Majorarea a fost impusă de firma care gestionează colectarea deşeurilor la nivel municipal şi s-a făcut inclusiv prin presiuni de natură politică în condiţiile în care aceiaşi consilieri PSD – ALDE au respins în comisii majorarea tarifelor pentru ca tot ei să fie de acord cu ele în plenul şedinţei din aprilie a Consiliului Local!

5,8 lei, respectiv 7 lei pe cap de locuitor

SC Polaris M Holding SRL Constanţa, firma care a pus mâna pe strângerea gunoaielor din municipiul Slobozia prezentându-se cu un preţ ridicol de mic la licitaţia pentru atribuirea contractului, vine periodic în faţa Consiliului Local Slobozia cu solicitări de majorări de tarife. Invocând presiunile puse de Vivani Salubritate, societatea ce deţine depozitul de la marginea municipiului şi care măreşte constant tariful pe tona de deşeu ce intră pe poartă, societatea constănţeană a cerut ca începând cu 1 mai 2018 tarifele pentru populaţie şi agenţii economici să fie majorate cu procente deloc de neglijat.

Majorarea de la 72,40 lei/tonă la 99,92 lei/tonă (preţuri fără TVA) precum şi creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 de la 1.450 lei la 1.900 lei nu mai pot fi susţinute, susţin cei de la Polaris, din actualele tarife majorate chiar în toamna anului trecut cu acelaşi larg concurs al majorităţii PSD – ALDE din Consiliul Local Slobozia! Prin urmare, după ce au pus mâna şi au calculat cât să le rămână şi un profit frumuşel, cei de la Polaris au solicitat majorarea tarifelor atât pentru populaţie cât şi şi pentru agenţii economici. Dacă până acum persoanele fizice cu contracte încheiate cu firma de salubritate plăteau 4,9 lei pe lună, de la 1 mai 2018 vor scoate din buzunar cu 18% mai mult, mai exact 5,8 lei/lună! Ceva mai mică procentual dar deloc de lepădat ca sumă este creşterea tarifului perceput societăţilor comerciale, la preţul de până acum de 249,03 lei/tonă adăugându-se un „mic” supliment de 37,12 lei/tonă (15% în plus) până la valoarea finală de 286,15 lei/tonă!

Interesant este că toată teoria creşterii tarifelor ca urmare a scumpirii tonei la groapa de gunoi este ignorată în cazul persoanelor fizice care nu deţin contracte încheiate cu SC Polaris M Holding SRL Constanţa! Potrivit articolului 3 din hotărârea de Consiliul Local, în cazul acestora tariful rămâne cel stabilit la sfârşitul anului 2016, mai exact 7 lei/lună de persoană! Un amănunt nebăgat în seamă de aleşii municipali care au acceptat fără să comenteze scumpirea gunoiului pentru cei care i-au trimis în Consiliul Local.

Azi împotrivă, mâine pentru!

Cum majorarea tarifelor este o măsură nepopulară iar PSD excelează în ultima vreme la capitolul populism pe bani publici, prima reacţie atunci când a venit vroba de creşterea tarifelor la gunoi a fost de respingere din start a ideii. În bloc, consilierii PSD şi-au exprimat vocal dezacordul, deranjaţi de şantajul pe faţă exercitat de operator care ameninţa mai mult sau mai puţin voalat că nu va mai ridica gunoiul în zilele libere de 1 Mai dacă nu îi va fi satisfăcută cererea! Membrii în comisiile de specialitate ale Consiliului, personaje ca Valentin Băcanu şi Cornelia Manuela Zainea (din Comisia Economico-Financiară) ori Gheorghe Rafael Dănuţ şi Nicolae Popa (din Comisia Comerţ, Prestări – Servicii) au militat pentru respingerea solicitării şi, atenţie, au semnat pe AVIZE NEGATIVE date proiectului de hotărâre al primarului Adrian Mocioniu!

Afrontul nu a fost bine primit de cei de la SC Polaris M Holding SRL Constanţa (firmă controlată de oameni influenţi din PSD Constanţa), firma de salubritate reuşind în mod spectaculos ca în doar câteva zile să-i facă pe aleşii PSD şi ALDE să se răzgândească şi să transforme avizele negative în voturi pozitive! (În fotografie Valentin Băcanu şi Cornelia Manuela Zainea în momentul aprobării majorării tarifelor de colectarea a deşeurilor după ce iniţial votaseră împotrivă!)

În vreme ce consilierii PNL s-au abţinut (cu o singură excepţie, vot pozitiv din partea consilierului George Ovidiu Avram, probabil pentru că soţia este angajată la Primăria Slobozia!), singurul consilier municipal care a votat împotriva scumpirii a fost Nicu Pericle, cel care a atras atenţia că municipalitatea nu face decât să prelungească agonia şi să cedeze periodic presiunilor de majorare a tarifelor impuse de operatorul de salubritate constănţean. În ciuda opoziţiei a opt dintre cei 19 consilieri prezenţi la şedinţă, majorarea a trecut iar locuitorii municipiului Slobozia sunt aşteptaţi să se prezinte cu sume mai mari la casieriile SC Polaris M Holding SRL Constanţa. Pentru cât timp nu se ştie, dar la cum se prezintă lucrurile şi la cum este obiceiul gunoierilor, cel mai probabil anul 2019 va începe cu preţuri şi mai mari pentru colectarea deşeurilor municipale.

Related posts