URBAN Slobozia are o listă lungă de probleme în sistemul de alimentare cu apă
URBAN Slobozia a prezentat Consiliului Local Slobozia vulnerabilitățile sistemului de captare, tratare și distribuție a apei.
URBAN Slobozia are nevoie urgentă de investiții în sistemul de captare, tratare și distribuție a apei pentru municipiul Slobozia și localitățile ce primesc apă din sursa subterană.
Este concluzia raportului întocmit de operatorul regional de apă și apă uzată, înaintat consilierilor municipali.
Din document reiese că vulnerabilitățile sistemului sunt atât la sursa de apă/front captare, cât și la stația de tratare și pe rețeaua de distribuție a apei din municipiul Slobozia.
Vulnerabilități la sursa de apă/fronta captare din subteran
Conducta de aducțiune a apei de la frontul de captare la stația de tratare este montată prin în interiorul vechii conducte de oțel, modalitatea aleasă de contructorul TMUCB Slobozia pentru a-și mări profitul prin economii importante față de sistemul clasic de săpătură pe cei circa 15 km de conductă.
Din nefericire, o eventuală avarie la conducta de apă din interiorul conductei de oțel este greu detectabilă, fiind nevoie de perioade lungi de timp pentru localizare și remediere.
O altă problemă este legată de softul existent ce gestionează senzorii de la puțurile de captare a apei. Acesta este depășit din punct de vedere moral, având o vârstă de aproape 15 ani. O eventuală depanare durează foarte mult, cu riscul ca, ulterior, acesta să nu mai poată fi reinstalat.
Inexistența unei conducte de aducțiune de rezervă între frontul de captare și stația de tratare a apei de la Slobozia poate genera probleme foarte mari în cazul unei avarii majore, cu întrerupere a alimentării cu apă a stației. (URBAN Slobozia)
„În acest moment, capacitatea de stocare a stației de tratare poate asigura furnizarea apei către beneficiarii serviciului pentru o perioadă limitată de 8 – 12 ore din stocurile existente în acel moment. Nerealizarea ultimelor 5 foraje ale frontului de captare, așa cum a fost prevăzut în proiectul inițial, generează reducerea debitului ce poate fi extras din sursa subterană.”, se arată în informarea URBAN.
Conform contractului de execuție, atribuit firmei TMUCB Slobozia la valoarea de circa 93 miliarde lei vechi și imediat majorat de primarul Gabi Ionașcu cu peste 49% până la 133 miliarde lei vechi, firma trebuia să foreze 25 de puțuri.
Deși până la finalul lucrării nota de plată a depășit 150 miliarde lei vechi, constuctorul nu a mai executat 20% din numărul total de foraje, lucru care a fost acceptat suspect de ușor de conducerea de la acea vreme a Primăriei Slobozia.
Tot la sursa subterană de apă pompele de puțuri de captare sunt depășite ori sunt aproape de limita de viață și acestea trebuie să intre urgent într-un program de modernizare/retehnologizare.
Vulnerabilități la stația de tratare a apei
URBAN Slobozia spune că este nevoie urgentă de o extindere a capacității de tratare în stația de perioxidare.
Debitul maxim ce se poate extrage în prezent este de 1.080 mc/oră (2 linii de 540 mc/oră la perioxidare) iar în contextul climatic actual, corelat cu extinderea ariei de operare și extinderea distanței către localitățile limitrofe municipiului reședință de județ, este posibil ca vara acest debit să fie insuficient.
Instalația de clorinare nu funcționează automat, este depășită moral și necesită modernizare. Din acest motiv pot apărea accidente în dozarea clorului și depășiri ale valorilor maxime admise ale parametrului trihalometani. (URBAN Slobozia)
„Rezervorul de 3.000 mc necesită reperație capitală interioară și exterioară, rezervorul de 10.000 mc are nevoie de reparație interioară. Rezervoarele de stocare necesită refacere anvelopă interioară și hidroizolație acoperișuri.”, transmite operatorul regional.
La stația de tratare a apei este nevoie și de mărirea capacității de filtrare, prin punerea în funcțiune a filtrelor de nisip aflate în conservare și a filtrelor de cărbune activ.
Pentru analize laboratorul actual are nevoie de extindere și modernizare, operatorul susținând și oportunitatea achiziționării unui laborator mobil.
În ceea ce privește echipamentele actuale de la stație, acestea sunt vechi, mare parte sunt depășire moral, sunt energofage și au nevoie urgentă de automatizări, înlocuiri și modernizări.
CITEȘTE ȘI: Adrian Mocioniu a lăst moștenire o stație de tratare a apei nefuncțională.
Vulnerabilități pe rețeaua de distribuție a apei
În ceea ce privește livrarea apei de la stația de tratare la consumatorii din municipiul Slobozia pe rețeaua de distribuție sunt vane de secționare ce trebuie înlocuite.
Astfel, în caz ade avarii, izolarea rețelei avariate se poate realiza pe trasee mai lungi, cu afectarea mai multor consumatori sau chiar sistarea serviciilor în cartiere ca Slobozia Nouă sau Ionel Perlea.
Nu există în acest moment sistem de monitorizare a debitelor și presiunilor pe rețeaua de distribuție a apei, nu sunt echipamente de localizare a pierderilor de apă de pe rețeaua de distribuție și nu există un sistem de citire la distanță a contorilor de apă. (URBAN Slobozia)
Tot ca lipsuri, operatorul regional trece contorii cu citire la distanță și un sistem GIS și ridicări STEREO 70 pentru a avea situația exactă a întregului sistem de distribuție.
Ca urgență, URBAN Slobozia solicită sprijin financiar pentru înlocuirea în totalitate a conductelor de metal prezente încă pe traseul de distribuție a apei potabile.