Adrian Mocioniu a lăsat moștenire o stație de tratare a apei nefuncțională
Adrian Mocioniu, fost primar al municipiului Slobozia și actual candidat pe lista Camerei Deputaților a Pro România, a plecat din funcție înainte de a pune în funcțiune mult-promisa stație de tratare a apei nepotabile.
Adrian Mocioniu candidează cu succes la titlul de cel mai prost primar (din punct de vedere administrativ, să ne înțelegem!) din istoria municipiului reședință de județ.
Parcarea subterană pentru care s-a împrumutat, credit din care a deturnat aproape 2 milioane euro, lăsată neterminată și cu grave vicii de construcție ce fac imposibilă darea ei în folosință, este însoțită în lista dezastrului administrativ marca Mocioniu de stația de tratare a apei prin metoda osmozei inverse.
Și dacă ex-primarul Gabi Ionașcu ne îndemna să bem apă, cităm, pe răspunderea lui penală, Mocioniu se fâțâia electoral în campania pentru alegerile locale la stația de tratare a apei pe care o prezenta ca și finalizată.
„Am reușit să construiesc cea mai modernă stație de tratare a apei”, titra cu litere groase Adrian Mocioniu în pliantele electorale Pro România. La fel spunea și în clipurile electorale pentru același partid, Pro România, pe listele căruia vrea acum un loc călduț în Camera Deputaților și, de ce nu, o imunitate parlamentară.
O mare minciună! Dar ce mai conta una între atâtea altele?
Cum a lăsat Adrian Mocioniu stația de tratare a apei de la Slobozia
Realitatea este una singură și deloc îmbucurătoare pentru oamenii exasperați de bidoanele cu apă plată cumpărate de mai bine de un deceniu. Vineri, 27 noiembrie, la stația de tratare a apei nici urmă de muncitori, lucrarea este abandonată până cel puțin la primăvară, când, în teorie, ar trebui reluată cu executarea unui bazin exterior pentru apă.
În acest moment în clădirea stației de tratare sunt depozitate pompe, țevi, cabluri, racorduri și motoare, toate cumpărate și nemontate. Câteva sticle goale de bere la PET, un bax gol de bere la sticlă și mai multe ambalaje de mâncare sunt dovada că pe acolo, la un moment dat, au fost muncitori.
Spunem au fost căci până la primăvară lucrarea este oprită pentru că trebuie executat un bazin de apă cu pereți de beton. Cum iarna nu-i ca vara, este evident că abia după apariția primilor ghiocei muncitorii pot relua activitatea la stația de tratare a apei. (VEZI AICI CUM ARATĂ ACUM STAȚIA DE TRATARE A APEI!)
Stația de tratare, faza contractării execuției
Consiliul Județean Ialomița a dat aproape un milion de euro în urmă cu doi ani pentru stația de tratare a apei de la Slobozia, finanțare la care Primăria Slobozia a plusat până la valoarea contractuală de 7,847 milioane lei.
Contractul dintre Primăria Slobozia și SIA Dynamic Solution a fost semnat în 14 august 2019, cu un termen de execuție a lucrării de 11 luni, respectiv iulie 2020, atunci când lucrarea trebuia finalizată iar locuitorii să aibă, după ani de așteptare, în sfârșit, apă potabilă la robinete, nu doar în facturile lunare emise de URBAN.
Lunile au trecut repede și constructorul și-a dat seama că nu se poate încadra în termenul contractual și, de comun acord cu primarul Adrian Mocioniu, încheie în 24 iulie actul adițional de prelungire a termenului de execuție până la 26 septembrie 2020.
Timpul a trecut și, în data de 28 septembrie 2020, la o zi după alegerile locale, tot prin act adițional, se prelungește cu trei luni contractul și se stabilește că stația de tratare a apei să fie predată beneficiarului în 28 decembrie 2020.
După cum arată în acest moment stația de tratare, este evident că anul 2020 se încheie înainte de finalizarea investiției.
Dragoș Soare: Probabil în septembrie 2021 vom putea să consumăm apa de la robinet ca apă potabilă
Dragoș Soare, noul primar al municipiului Slobozia, a avut deja discuții cu constructorul și cu proiectantul stației de tratare, întâmplător sau nu ambii din Craiova, și a aflat că mai devreme de nouă luni nu poate spera ca obiectivul de importanță strategică pentru locuitorii municipiului și consumatorii de apă din jurul Sloboziei să fie gata.
„În urma discuției cu firma de execuție și cu firma de proiectare, ambele din Craiova, am constatat că mai avem nevoie de cel puțin 10 luni pentru ca această investiție să fie finalizată. S-a pierdut timp prețios prin indecizie, prin lipsa unui manager de proiect, prin lipsa unei persoane care să evalueze și să urmărească toate etapele construcției.”, explică situația Dragoș Soare.
În acest moment constructorul nu știe cu exactitate pe unde va monta anumite conducte de conectare a instalațiilor achiziționate deja și depozitate în incinta stației de tratare a apei.
Din punct de vedere financiar, executantul lucrării are de încasat în jur de 2 milioane lei după ce în luna august, chiar înainte ca primarul Adrian Mocioniu să plece din Primăria Slobozia, a făcut o solicitare de plată refuzată însă de municipalitate și din acel moment s-a întrerupt comunicarea între părți.
„Este o poveste că lucrarea va fi gata pe 28 decembrie. Doar pentru autorizare firma care face lucrarea de la stația de tratare ne-a spus că mai are nevoie de cel puțin șase luni, care se adăugă peste cele două luni în care ar putea să termine ce mai are de executat, dacă lucrurile merg ca unse.” (DRAGOȘ SOARE, primar municipiul Slobozia)
„Nu este niciun proiect în cadrul Primăriei Slobozia finalizat, dus la capăt cu bine. Niciunul! La stația de tratare a apei nu avem de ales și trebuie să semnăm un alt act adițional cu firma de construcții, cu termene clare, cu penalități de întârziere și în termen de 9 luni să finalizăm acest proiect. Probabil în septembrie 2021 vom putea să consumăm apa de la robinet ca apă potabilă.”, a mai spus Dragoș Soare.