Favorite Social Viața la țară 

URBAN Slobozia rămâne operatorul din Ialomița cu prețul cel mai mic la apă și canalizare

URBAN Slobozia are un tarif cumulat de apă și canalizare cu circa 13% mai mic decât tariful cumulat perceput de RAJA Constanța.

URBAN Slobozia rămâne și la începutul anului 2024 operatorul de apă și apă uzată din Ialomița cu tariful cumulat apă și canalizare cel mai mic.

Cel mai mare tarif cumulat în județ îl are RAJA Constanța, cu un plus de circa 13% peste tariful operatorului deținut de Consiliul Județean Ialomița, tarif pe care intenționează să-l mărească în cursul acestui an.

ECOAQUA Călărași, operatorul ce furnizează servicii în municipiul Urziceni are un tarif cumulat identic cu cel al operatorului din Slobozia.

Astfel, conform datelor oficiale prezentate de ANRSC, instituția ce aprobă tarifele pentru apă și apă uzată percepute de operatorii acreditați din România, URBAN Slobozia are un tarif cumulat de 13,90 lei / mc, RAJA Constanța tarif cumulat de 15,67 lei / mc și ECOAQUA Călărași tarif cumulat de 13,90 lei / mc, tarife fără TVA.

Ultimele facturi emise conțin consmul pe o lună și jumătate, iar cele din ianuarie vor avea consum pe jumătate de lună

Facturile emise de URBAN Slobozia în ultimele zile din 2023 au avut valori sensibil mai mari (peste 50%) față de facturile precedente, cele emise în luna noiembrie.

„A fost o situație specială cu facturarea la sfârșit de an. Dacă noi citim contoarele în 15 – 20 și facturăm, pentru că aveam final de an fiscal și trebuia să evidențiem producția și consumul pe întreaga lună decembrie, apometrele au fost citite mai târziu cu două săptămâni.

Practic, factura emisă în ianuarie cuprinde consumul nu pe o lună, cum erau oamenii obișnuiți, ci pe o lună și jumătate, ceea ce înseamnă cel puțin 50% în plus față de, să zicem, factura emisă în noiembrie pentru perioada 15 octombrie – 15 noiembrie.

Factura ce va fi emisă la finalul lunii ianuarie va fi mai mică, va avea consumul calculat doar pe primele două săptămâni din această lună.”, a explicat situația Adrian Stoicescu, director general URBAN Slobozia (foto).

Branșamentul individual te scapă de plata pierderilor de apă

O altă nemulțumire a consumatorilor, exprimată pe rețelele de socializare, este dată de înregistrarea suplimentară pe factură a apei ce se pierde pe rețeaua de distribuție de după apometrul general, montat de URBAN Slobozia la limita de proprietate.

„Noi avem trecut pe factură indexul apometrelor iar acesta poate fi verificat de fiecare consumator atunci când primeşte factura. În cazul Asociațiilor, aceste valori lunare sunt transmise de către reprezentanții Asociațiilor de proprietari. Există însă o diferență între valoarea totală indicată de apometrul de la intrarea în bloc, la limita de proprietate, și suma apometrelor din locuințe iar aceasta, conform legii și nu că vrea URBAN Slobozia, se repartizează celor care nu au instalații individuale.”, spune Adrian Stoicescu.

Există situații în care sunt persoane care sunt plecate din localitate chiar și o lună ori mai mult însă ele nu au anunțat Asociațiile de Proprietari că nu sunt la domiciliu pentru ca eventualele pierderi să se repartizeze și pe locuințele lor.

„Asociația transmite către URBAN numărul de apartamente pe care noi trebuie să repartizăm diferența dintre contorul de intrare și suma contoarelor. Dacă Asociația spune că sunt 10 apartamente dar, în realitate, în 2 dintre ele, să zicem, nu stă nimeni, noi nu avem de unde să știm și atunci punem acei 2 – 3 mc de plată și în dreptul lor.”, adaugă directorul general URBAN Slobozia.

Acesta îi îndeamnă pe consumatori să se branşeze individual, singura situaţie în care pot scăpa de plata eventualelor pierderi înregistrate în alte locuinţe de pe scara de bloc.

Cei care au făcut-o deja primesc pentru plată doar consumul înregistrat pe contorul propriu, cel montat la intrarea în apartament.

În ultimii doi ani și jumătate, peste 1.000 de apartamente și garsoniere din Slobozia s-au branșat individual la rețeaua de alimentare cu apă.

Related posts