Agricultură Favorite Politică Viața la țară 

Raluca Dumitrescu: „Guvernul a adoptat primele măsuri de sprijin pentru agricultură”

Raluca Dumitrescu, deputat PSD de Ialomița, trece în revistă primele măsuri luate de Guvern pentru sprijinirea fermierilor.

„Guvernul a adoptat primele măsuri de sprijin pentru agricultură după discuţiile cu fermierii din ţară. Sunt decizii importante atât pentru crescătorii de animale cât și pentru fermierii din producția de cereale.”, transmite Raluca Dumitrescu.

Acordarea a 100 euro pentru fiecare animal deținut de crescătorii de vite de carne și bivolițe și sprijinul de 100 euro/UVM pentru crescătorii de porci și păsări sunt decizii adoptate de Guvern.

În ceea ce privește subvenția la motorină, folosită în anul 2024 în agricultură, sprijinul va fi la nivelul maxim posibil, respectiv 2 lei/litru. Asta înseamnă că agricultorii au posibilitatea achiziționării de carburant cu 25% mai ieftin față de prețul de la pompă.

„Importantă este şi adoptarea ordonanţei ce le permite fermierilor amânarea plăţii ratelor la contractele de credit, având în vedere dificultăţile pe care le au din cauza secetei pedologice ce le-a diminuat considerabil producțiile în ultimii doi ani agricoli.”, a adăugat cea care face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Printre altă măsuri guvernamentale luate în sprijinul agricultorilor se numără subvenția de 100 euro/hectar pentru fermierii din sectorul vegetal.

O altă solicitare a fermierilor a primit rezolvare: echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, ce va permite deținătorilor de permis categoria B să conducă tractoare agricole sau forestiere pe drumurile publice, cu o viteză de maxim 40 km/h.

De asemenea, sunt exceptate de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică vehiculele autopropulsate cu viteză maximă de 25 km/h.

Related posts