Favorite Finanţări 

VEȘTI PROASTE: Fonduri insuficiente pentru programele PNDL, rămân facturi neachitate de trei miliarde lei

Deputatul Tinel Gheorghe, președintele PNL Ialomița, dă o veste proastă firmelor ce au de încasat bani în celebrul program PNDL.

O situație la zi privind PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) arată că tot bugetul alocat anului 2019 s-a consumat în primele zece luni ale anului.

Facturile emise în plus pentru lucrări executate și ce trebuie plătite de la bugetul național depășesc 5 miliarde lei.

Execuția bugetară pe tot anul a fost îndeplinită la zece luni. La 31 octombrie, 7,6 miliarde lei au fost cheltuiți prin PNDL. S-au emis facturi de către Primării de încă 5 miliarde lei iar Guvernul PNL poate plăti acum doar 2 miliarde lei, suplimentar față de prevederile anuale.”, spune Tinel Gheorghe.

În aceste condiții vor exista la sfârșitul anului, dacă nu se mai găsesc resurse bugetare suplimentare, facturi restante emise în lucrări PNDL în cuantum de 3 miliarde lei.

Sute de Primării aflate la un pas de faliment

Neplata facturilor ar putea genera acționarea în instanță a Primăriilor beneficiare și posibile executări silite ce ar îngropa definitiv bugetele locale.

Multe dintre ele amenințate cu falimentul pentru că nu au posibilitatea de a achita salariile și cheltuielile de funcționare pentru ultimele două luni ale anului.

Este o problemă destul de complicată pentru 43 de orașe și 420 de comune care nu pot închide financiar anul 2019. Acestea sunt în risc de incapacitate de plată. Sunt sute de primării în țară ce pot intra în faliment., susține parlamentarul liberal.

Pe lista Primăriilor ce nu au capacitate financiară de a asigura pe ultimele două luni ale anului măcar cheltuielile de funcționare sunt cinci comune din Ialomița cu primari PNL.

Nu avem o situație exactă în acest moment în tot județul Ialomița, știu doar că există o comună cu primar PSD ce este la un pas să-și declare falimentul pentru că nu mai sunt bani pentru plata salariilor angajaților și a cheltuielilor curente., a adăugat Tinel Gheorghe.

Related posts