Favorite Social 

VIGILENŢĂ ÎNAINTE DE PAŞTE: O unitate de procesare ouă a fost închisă de medicii veterinari

MĂSURI. Medicii veterinari din cadrul DSVSA Ialomiţa au avut mai multe acţiuni de control în unităţi de producere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare. S-au aplicat sancţiuni şi au fost confiscate carne şi ouă.

În intervalul 5 – 23 aprilie, consilierii din cadrul DSVSA Ialomiţa au urmărit au constatat în timpul acţiunilor de control abateri legate de lipsa documentelor de provenienţă la carne de vită şi oaie, transport efectuat cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar, depozitarea alimentelor în condiţii de nu respectau normele de siguranţă alimentară.

Igiena şi întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor şi echipamentelor, comercializarea de ouă nemarcate şi etichetarea necorespunzătoare au fost alte abateri de la cadrul legal constatate de oamenii DSVSA.

 

„Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 41700 lei, și a fost emisă o ordonanță de interzicere a activității, pentru o unitate de procesare ouă.

Ca măsură complementară s-a dispus confiscarea unei cantităţi de 454 kg carne de vită, oaie și pește și au fost supuse reținerii oficiale 1080 bucăți ouă.”, au anunţat cei de la DSVSA Ialomiţa.

Legume şi fructe cu pesticide în exces

Specialiştii din cadrul DSVSA au dat publicităţii un bilanţ al analizelor efectuate de la începutul anului în laboratorul de specialitate de la Slobozia şi au descoperit 50 tone de legume şi fructe cu pesticide peste limita admisă.  

Din cele 480 de probe recepţionate pe probe prelevate din legume şi fructe cu conţinut ridicat de apă, DSVSA a lucrat 390 probe şi în 7 cazuri au descoperit depăşiri ale limitelor maxime admise.

Este vorba de patru probe de dovlecei, însumând o cantitate totală de 30 tone produse în Turcia, o probă de gutui, tot din Turcia, dintr-un lot de 17,21 tone, şi două probe rodii venite din aceeaşi ţară într-un lot de 2,9 tone.

„În cazul probelor la care s-au evidenţiat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide multireziduale, laboratorul DSVSA Ialomiţa a notificat imediat Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa  Alimentelor pe raza cărora se aflau depozitele de destinație, în vederea iniţierii alertelor rapide prin SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) și a dispunerii măsurilor de reţinere, retragere, confiscare sau respingerea produselor în cauză, în conformitate cu legislaţia în vigoare.”, se precizează în comunicatul oficial emis de DSVSA.

În laboratorul DSVSA Ialomiţa analizele se efectuează prin metode multireziduale bazate pe lichid-cromatografie cuplată cu spectometrie de masă prin care pot fi determinate 71 de pesticide.

 

Related posts