Favorite Politică 

ŞTEFAN MUŞOIU: „PNL crede că românii nu resimt creşterea nivelului de trai”

REACŢIE. Deputatul PSD, Ștefan Mușoiu, deplânge metodele la care apelează PNL în campania electorală pentru a-i păcăli pe români și a le acapara voturile.

„Pe lângă injuriile adresate premierului și cabinetului său și limbajul suburban de care toți liderii PNL, precum și candidații partidului pentru Parlamentul European fac uz, liberalii fac dovada că nu tratează cu mai mult respect nici populația. Pe mine personal mă revoltă faptul că cei de la PNL îi desconsideră pe români, jignindu-le inteligența cu minciunile lor. Vă dau un simplu exemplu – eficienţa măsurilor din programul de guvernare. Ordonanța 114 a deblocat un domeniu, cel al construcțiilor, în care exista o acută lipsă de forță de muncă. Facilităţile salariale prevăzute de ordonanţă îi determină pe mulţi români, care lucrau în străinătate, să se întoarcă acasă”, anunță deputatul PSD.

Mușoiu explică acest fenomen prin scăderea taxelor salariului mediu net din domeniul construcţiilor. Acesta a crescut cu 43% în perioada februarie 2018 – februarie 2019, iar cel brut a avansat cu 18% în acelaşi interval, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

”Salariul mediu net în construcţii a fost, în februarie 2019, de 2.763 de lei, iar cel brut de 3.810 lei. Printre măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, adoptată la sfârşitul anului trecut, se regăseşte obligativitatea salariului minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, ceea ce înseamnă un salariu minim de circa 2.352 de lei, respectiv aproape 500 de euro”, a completat deputatul PSD. Iar efectele benefice nu au întârziat să apară. Ultimele date ale Eurostat plasează Romania pe locul al II-lea în UE în ceea ce privește creșterea volumului lucrărilor de construcții, rezultate ca urmare a transpunerii în practică a măsurilor impuse prin ordonanţă. În România, sub guvernarea PSD se construieşte, în acest moment, de patru ori mai mult decât media europeană.

Beneficiile creșterilor salariilor și pensiilor rămân la români

De asemenea, deputatul PSD, Ștefan Mușoiu, a ținut să demonteze încă o marotă lansată de opoziție privind introducerea și aplicarea noului ROBOR. Acesta a precizat că, odată cu aplicarea din luna mai, în locul ROBOR, a unui nou indicator care se va baza pe dobânda la tranzacțiile efective dintre bănci și nu pe cotații, ratele la creditele bancare vor scădea.

”Nu sunt doar aprecierile mele, dragi ialomițeni, ci afirmațiile au la bază anticiparea realizată de către specialiștii bancari, care estimează dobânzi semnficativ mai reduse la împrumuturi. Astfel, ratele la creditele ipotecare vor scădea cu 5%, iar cele la creditele de consum cu 1,5%. Cât privește creditele deja în derulare, oamenii vor putea apela la refinanțare ca să beneficieze de aplicarea noului indicator de referintă pentru stabilirea dobânzilor. Așadar, se confirmă, din nou, faptul că guvernarea PSD este interesată ca băncile să nu smulgă din buzunarele românilor, prin dobânzi majorate artificial, beneficiile creșterilor de salarii și pensii”, a mai declarat Mușoiu.

Parlamentarul social-democrat a mai afirmat că, prin măsurile care conduc la accelerarea investiţiilor publice, anul 2019 va fi, aşa cum a promis Executivul, anul investiţiilor. ”Așa-zisele eşecuri economice ale guvernării, pe care le vehiculează în spațiul public fără nicio jenă președintele Iohannis și opoziția, se dovedesc,din nou, simple gogoși electorale, contrazise de studiile realizate de organismele economice interne și internaționale”, a concluzionat deputatul ialomițean.(P)

 

 

 

Related posts