Eveniment Favorite 

HOTĂRÂRE TRIBUNALUL IALOMIŢA: Constantin Sava, primarul de Urziceni, a scăpat de condamnare în primă instanţă

DECIZIE. Judecătoarea Tăncuţa Muşat l-a achitat de Constantin Sava considerând că niciuna dintre cele două fapte de instigare la abuz în serviciu pentru care DNA l-a trimis în judecată primarul de Urziceni nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege! DNA are termen până pe 18 noiembrie să facă apel.

Amânata şi mult-aşteptata hotărâre judecătorească în cazul dosarului penal în care Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, are calitatea de inculpat judecat pentru două fapte de instigare la abuz în serviciu, aşa cum reiese din rechizitoriul înaintat instanţei de procurorii DNA, a fost emisă. Preşedintele completului de judecată din cadrul secţiei penale a Tribunalului Ialomiţa a hotărât să-l achite pe Constantin Sava şi pe fosta colegă din Primărie Maria Irimie, cheltuielile judiciare căzând în sarcina statului. Decizia nu este definitivă şi, cel mai probabil, va fi atacată de DNA în termenul de 10 zile de la data pronunţării, procurorii încercând astfel să întoarcă în favoarea lor decizia judecătorească prin care edilul scapă basma curată.

Inculpaţii au fost achitaţi

Lacrimile vărsate de Constantin Sava în faţa judecătoarei Tăncuţa Muşat nu au fost în van, starea de tensiune nervoasă transformându-se în doar o lună într-o euforie de înţeles având în vedere decizia judecătorească eminamente favorabilă pe care a primit-o primarul municipiului Urziceni. Anunţată iniţial pentru data de 25 octombrie, pronunţarea a fost amânată două săptămâni pentru a fi studiate în detaliu concluziile scrise ale DNA şi ale apărătorilor inculpaţilor Constantin Sava şi Maria Irimie. Astfel, miercuri, 8 noiembrie, pe site-ul Tribunalului Ialomiţa, în dreptul dosarului penal 1753/98/2016 în care cei doi sunt judecaţi pe fond din luna septembrie a anului trecut pentru abuzul în serviciu, a fost publicată pronunţarea cauzei.

„În baza art. 396, alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16, lit. B teza a II-a Cod procedură penală, achită inculpatul SAVA CONSTANTIN pentru două instigări la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzute la art. 47 Cod penal raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, cu art. 38 alin. 1 Cod penal. Ia act că inculpatul Sava Constantin a fost reţinut 24 de ore de la 16 iulie 2015, ora 11.37, la 17 iulie 2015, ora 11.37. În baza art. 396, alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16, lit. B teza a II-a Cod procedură penală, achită inculpata IRIMIE MARIA pentru două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzute la art. 47 Cod penal raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, cu art. 38 alin. 1 Cod penal. În baza art. 397 Cod procedură penală ia act că persoana vătămată UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ URZICENI nu s-a constituit parte civilă. În baza art. 275 alin 3. Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea prezentei, conform art. 407 alin 1. Cod procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 8 noiembrie 2017.”, sună sec hotărârea 140/2017.

„Faptă săvârşită fără vinovăţie”

Achitarea inculpaţilor Constantin Sava şi Maria Irimie s-a făcut în temeiul articolului 396 „Rezolvarea acţiunii penale” din Codul de Procedură Penală care, la aliniatul 5, invocat în hotărâre, prevede că „achitarea inculpatului se pronunţă în cazul prevăzut la art. 16, alin. (1) lit. a) – d), articol intitulat: „Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale”.  Dintre cele patru posibile cazuri de achitări judecătoarea Tăncuţa Muşat a ales alineatul b, care spune că „Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu poate fi exercitată dacă fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. În concluzie, atât pentru primarul Constantin Sava cât şi pentru fosta subordonată Maria Irimie s-a considerat că faptele pentru care au fost trimişi în judecată (instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu) nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzute de lege.

Achitarea celor doi va fi definitivă doar dacă în termenul de 10 zile de la comunicare DNA nu va ataca pronunţarea Tribunalului Ialomiţa. Cum este puţin probabil ca procurorii să se recunoască înfrânţi după prima bătălie pierdută, rămâne de văzut dacă la apel o altă instanţă de judecată va vedea faptele din aceeaşi perspectivă ori va considera că primarul Constantin Sava şi Maria Irimie se fac vinovaţi de fapte pentru care merită să fie condamnaţi. Reamintim că pe fond, reprezentanta Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a trecut în revistă cele două fapte pentru care primarul este judecat sub aspectul săvârşirii a infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, a solicitat judecătoarei condamnarea la închisoare cu executare a primarului Constantin Sava precum şi instituirea unei interdicţii de a fi ales în autorităţile publice locale şi în alte funcţii publice şi de a exercita funcţii publice.

Related posts