Eveniment 

ACHITARE ÎN PRIMĂ INSTANŢĂ: Vasile Silvian Ciupercă are 1 – 0 la pauză în meciul cu DNA!

SENTINŢĂ. Tribunalul Bucureşti a decis să-l achite pe Vasile Silvian Ciupercă în dosarul instrumentat de DNA în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa a stat după gratii pentru două luni, dosar în care are opt capete de acuzare. Decizia nu este definitivă şi se aşteaptă ca DNA să o atace cu apel în termen de 10 zile.

Vasile Silvian Ciupercă (foto), singurul preşedinte de Consiliu Judeţean din istoria Ialomiţei care a fost săltat cu mascaţii de acasă şi vârât după gratii, răsuflă uşurat după ce Tribunalul Bucureşti a publicat sentinţa în dosarul penal care-l viza alături de câţiva subalterni din instituţia publică dar şi de colaboratori prin care au fost gestionate fonduri europene. Fostul preşedinte al organizaţiei PSD Ialomiţa a fost achitat pentru folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie, complicitate la folosirea şi prezentare, cu rea-credinţă, de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinându-se pe nedrept fonduri europene, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, luare de mită. Alţi 10 inculpaţi în acelaşi dosar au fost achitaţi de instanţă pe baza articolului din Codul de Procedură Penală: „Fapta nu este prevăzută de legea penală.”, după un proces lungit de desele recuzări invocate de personajele principale din dosar.

Cezar Vâlcan, şi el încarcerat pentru o scurtă perioadă, director executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, Liviu Gabriel Muşat (foto alături de Ciupercă), preşedintele ADR 3 Sud-Muntenia, Maria Vişan, director adjunct în cadrul ADR 3 Sud-Muntenia, Marius Dragoş Constantinescu, Mihai Ionescu, consilier al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, Marinela Neacşu, consilier juridic al Direcţiei Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, Maria Dinu, funcţionar în aceeaşi instituţie publică, Nicolae Răureanu, şef serviciu juridic, Dragomir Scripcă, expert în cadrul Biroului Judeţean Ialomiţa al ADR 3 Sud-Muntenia, şi Vasile Ciocănel, cu toţii inculpaţi în dosar, au scăpat de orice pedeapsă până la judecarea unui eventual apel.

Trei inculpaţi au primit închisoare cu suspendare

Nu toţi inculpaţii au scăpat basma curată în primă instanţă, trei dintre ei fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare. Corina Trandafir, angajata SC Consult Invest SRL şi administrator în fapt al firmei, trimisă în judecată pentru două infracţiuni de instigare la fals şi înscrisuri sub semnătură privată, folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinându-se astfel în mod necuvenit fonduri europene, dar şi pentru instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie, a primit mai multe pedepse ce s-au contopit într-una privativă de libertate de 3 ani cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale pe o durată de 3 ani. O pedeapsă identică a primit Anghel Cornel, găsit vinovat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile. Doi ani şi două luni închisoare a primit şi inculpatul Eugeniu Golovei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi în cazul lui instanţa dispunând suspendarea pedepsei pe o perioadă de trei ani. Toţi trei sunt obligaţi să presteze câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la DADP Slobozia, Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Slobozia, Primăria Amara sau Şcoala generală Amara. Consult Invest, societatea implicată în povestea fondurilor europene, are de achitat o amendă penală de 176.000 lei.

Related posts