Administrație 

ADMINISTRAŢIA PRIMARULUI ION MĂIŢĂ: Legea bunului plac tronează la Primăria Oraşului Amara

DISPUTĂ. Primarul mediator în timpul liber blochează de jumătate de an activitatea mediatorului Ileana Leca, Ion Măiţă ţinând departe de ochii consilierilor locali documente emise de Instituţia Prefectului prin care se solicită intrarea de urgenţă în legalitate!

Demersul mediatorului Ileana Leca de a obţine un spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea scoate la iveală gravele probleme administrative şi modul în care se respectă legea la Primăria Oraşului Amara, condusă de aproape un an de primarul Ion Măiţă. Mediator înainte de primi cheile instituţiei publice, actualul primar nu acceptă în ruptul capului concurenţa şi face tot ce poate pentru a bloca accesul într-o clădire aflată în administrarea locală, cu largul concurs al unor funcţionari din instituţia publică.

Primarul nu acceptă concurenţa

Lupta cu administraţia lui Măiţă a doamnei Ileana Leca a început în luna august a anului trecut, atunci când a depus la Primărie o cerere pentru a închiria un spaţiu situat la etajul 1 al clădirii dispensarului din localitate, imobil primit spre administrare de la Spitalul Judeţean pe vremea când primar era Victor Moraru. Primarul Ion Măiţă, obişnuit să lungească la nesfârşit răspunsurile la solicitările oamenilor, dă dovadă de o rapiditate extremă şi a doua zi după primirea cererii răspunde cu refuz, invocând faptul că acea clădire are ca destinaţie exclusivă activităţi medicale. În realitate, problema primarului era una de natură personală, activitatea pentru care se cere spaţiu este cea de mediere, adică exact ce executa Măiţă înainte de a fi primar şi ce va executa după ce alegătorii îi vor trimite în „civilie”.

Cum în clădirea cu pricina îşi mai au sediul Jandarmeria şi SC Amara Business Grup SRL, firma Primăriei Amara, ambele cu activităţi aparte de cele medicale, Ileana Leca, jurist de profesie, nu s-a lăsat răpusă de la prima piedică şi şi-a continuat demersul, revenind obsesiv cu cererea de obţinere a spaţiului. A mers la mai multe şedinţe de Consiliu Local, a discutat în repetate rânduri cu primarul Ion Măiţă şi în luna octombrie prima încercare de obţinere a unei hotărâri favorabile se loveşte de refuzul secretarului Emilian Barbu.

„Acesta a avizat negativ documentaţia invocând din legea 215 un alineat ce face referire la cu totul altceva decât solicitarea mea! Am luat un extras din lege şi l-am prezentat consilierilor locali la şedinţa din noiembrie iar o parte dintre aceştia, colegii din PSD ai primarului, s-au arătat deranjaţi că îmi permit să le arăt că greşesc.”, explică doamna Leca. Într-un final, în luna ianuarie, Consiliul Local Amara aprobă închirierea spaţiului pentru activitatea de mediere însă bucuria avea să fie de scurtă durată. Acelaşi secretar trimite Instituţiei Prefectului un referat în care susţine că legea a fost încălcată şi obţine astfel avizul de nelegalitate 1937/9.02.2018.

Hârtii oficiale ascunse de primarul Măiţă

„Am mers în audienţă la Prefectură şi după ce am prezentat situaţia cei de acolo au realizat că nu li se prezentaseră toate documentele şi că în sediul unde mie mi se interzice accesul cu activitatea de mediere se desfăşoară şi alte activităţi decât cele medicale, ba la etaj fusese folosit un spaţiu şi ca locuinţă de serviciu de către una dintre angajatele Primăriei Amara.”, spune Ileana Leca. Instituţia Prefectului trimite imediat o adresă oficială şi îi solicită primarului Ion Măiţă să intre în legalitate cât mai urgent fie prin schimbarea destinaţiei spaţiilor de la etajul 1, fie prin evacuarea Jandarmeriei şi a firmei Primăriei. Ce face primarul cu hârtia pe care avea obligaţia să o prezinte consilierilor locali? O ţine la sertar, normal!

„Întrucât nu puteţi opera în administrarea bunurilor de acest gen cu unităţi de măsură diferite şi prioritară este asigurarea respectării prevederilor legale urmează să luaţi măsuri pentru intrarea în legalitate şi să reanalizaţi din punct de vedere legal şi al oportunităţii administrării spaţiilor din cadrul centrului de sănătate, astfel: menţinerea utilităţii publice cu scop exclusiv de activităţi medicale a întregului spaţiu din cadrul centrului de sănătate şi încetarea tuturor contractelor încheiate cu nerespectarea legii sau schimbarea destinaţiei spaţiilor de la etaj, pentru a fi folosite în alte scopuri utile autorităţilor publice şi care pot fi aducătoare de venit în sistem privat.”, transmite prefectul Gigi Petre în documentul ascuns de primarul Măiţă.

Primăria nu se grăbeşte să respecte legea

 „În cazul doamnei Ileana Leca acţionăm rapid pentru că ne obligă legea, aşa este normal, aşa este legal, aşa este firesc. În cazul Amara Business Grup nu ne forţează nimeni, poate va intra pe ordinea de zi a şedinţei din luna mai…”(ŞTEFAN DOBRIŞ, secretar Primăria Amara)

În lipsa primarului Ion Măiţă plecat din Primărie exact în zilele în care Curtea de Conturi ia la puricat activitatea ultimilor ani, Ştefan Dobriş, delegat în urmă cu o lună de la Consiliul Judeţean să asigure serviciile specifice muncii secretarului, ne-a precizat că la şedinţa de la sfârşitul lunii aprilie se va pune pe ordinea de zi doar revocarea hotărârii prin care se aprobase închirierea spaţiului mediatorului Ileana Leca, pe motiv că activitatea de mediere nu este una medicală.

Întrebat când vor fi evacuate din clădire Jandarmeria şi firma Primăriei Amara, entităţi ce nu au treabă cu medicina, domnul Dobriş a ridicat din umeri şi a transmis sec: „Este pe lista de priorităţi a domnului primar şi acest aspect, se lucrează la el. Reluăm procedura cu revocarea hotărârii pentru că aşa este normal, aşa este legal, aşa este firesc, urmând ca rezolvarea pe ansamblu a situaţiei se acolo să o facem ulterior. Amara Business nu are servicii medicale dar este societatea Consiliului Local, este în altă situaţie. În cazul doamnei Leca acţionăm rapid pentru că ne obligă legea, iar în cazul Amara Business nu ne forţează nimeni, poate va intra pe ordinea de zi a şedinţei din luna mai…”

Related posts