Administrație Favorite 

Adrian Mocioniu îl lasă pe slobozean și mințit, și cu banii luați!

Adrian Mocioniu a îndatorat Municipiul Slobozia  pe 20 ani printr-un credit în valoare de 254 miliarde lei vechi contractat la scurt timp după ce a câștigat în 2016 funcția de primar.

Una dintre cauzele importante pentru care municipiul reședință de județ arată atât de jalnic acum, la patru ani de mandat asigurat de „omul care a dus Slobozia pe drumul cel bun” Adrian Mocioniu, este lipsa resurselor financiare pentru investiții.

În condițiile unei alocări penibile, doar 50 miliarde lei vechi pentru lucrări în 2020, conform bugetului local gândit de Mocioniu, Slobozia nu are vreo șansă să se dezvolte așa cum își doresc cei care încă trăiesc aici.

Dacă vă întrebați de ce nu se dau mai multe fonduri pentru dezvoltare vă spunem noi. În primul rând n-ar mai fi bani pentru plata salariilor majorate în mod nesimțit șefilor din Primăria Slobozia, oamenii de casă ai primarului.

Apoi, foarte important, trebuie să fie achitate și împrumuturile făcute de administrațiile Ionașcu și Mocioniu. Credite în valoare totală de 754 miliarde lei vechi, adică 86% din totalul bugetului municipiului pe anul 2020!

Grav este că aceste împrumuturi s-au contractat pentru a asigura apă potabilă locuitorilor (obiectiv neîndeplinit!) și pentru a finaliza parcarea subterană din centrul municipiului Slobozia (obiectiv neîndeplinit!). Popular spus, slobozeanul a fost și mințit, și cu banii luați!

Cât mai plătește slobozeanul o dată la trei luni pentru creditele lui Gabi Ionașcu și Adrian Mocioniu

Potrivit legii, la fiecare trei luni Primăria este obligată să ofere datele financiare legate de datoria publică în situația în care are contractate credite. Cum Slobozia are două credite de valori impresionante, la fel de impresionante sunt și sumele pe care municipalitatea trebuie să le restituie la fiecare trei luni, bani din taxele și impozitele cetățenilor.

CREDITELE SLOBOZIEI, CHELTUIELI TRIMESTRIALE

Creditul pentru apă potabilă Gabi Ionașcu

rată – 6,25 miliarde lei vechi; dobândă 2,775% – 2,45 miliarde lei vechi

TOTAL – 8,7 miliarde lei vechi

Creditul pentru parcarea subterană Adrian Mocioniu

rată – 3,175 miliarde lei vechi; dobândă 5,69% – 1,962 miliarde lei vechi

TOTAL – 5,137 miliarde lei vechi

Creditul de 500 miliarde lei, contract pentru 20 ani sub formă de obligațiuni municipale pe vremea când primar era actualul senator PMP Gabi Ionașcu (credit luat pentru forarea puțurilor de mare adâncime din care la suprafață a venit celebra „apă de izvor” nepotabilă) a generat pentru trimestrul al doilea al anului 2020 cheltuieli totale de 8,7 miliarde lei vechi.

Rata de rambursat a fost în valoare de 6,25 miliarde lei vechi iar dobânda aferentă împrumutului a fost de 2,45 miliarde lei vechi. Calculul dobânzii în cazul acestui credit este media aritmetică dintre cotațiile ROBID la 6 luni și ROBOR la 6 luni plus o marjă fixă a creditorului de 0,9%. La acest moment, valoarea dobânzii calculată pe această formulă este de 2,775%.

Creditul de 254 miliarde lei, contractat pentru a finaliza la timp (decembrie 2018) investiția din centrul municipiului, luat tot pentru o perioadă de 20 ani de Adrian Mocioniu în toamna anului 2016, la trei luni de la câștigarea mandatului de primar al municipiului Slobozia, a generat pentru trimestrul al doilea din 2020 costuri totale de 5,137 miliarde lei vechi.

Rata de rambursat a fost de 3,175 miliarde lei iar dobânda aferentă împrumutului a fost de 1,962 miliarde lei vechi. Calculul dobânzii la acest credit este cotația ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 3,69% fixată de creditorul Ministerul de Finanțe. La acest moment, valoarea dobânzii calculată pe această formulă este de 5,69%.

În total, doar pentru perioada aprilie, mai și iunie din anul 2020, creditul lui Ionașcu și creditul lui Adrian Mocioniu au scos din bugetul local 13,83 miliarde lei vechi, ceea ce, raportat la tot anul, reprezintă un efort financiar total de peste 55 miliarde lei vechi. Adică mai mult decât toată suma prinsă la începutul anului în bugetul local de Adrian Mocioniu pentru cheltuielile legate de infrastructura de dezvoltare a municipiului Slobozia!

Anul și milionul de lei vechi pe cap de locuitor

Raportând cele 55 miliarde lei vechi la o populație de, să zicem, 50.000 locuitori, rezultă un efort financiar achitat de fiecare slobozean în fiecare an pentru cele două credite publice contractate de 1,1 milioane lei vechi. Altfel spus, gândiți-vă că sunteți o familie formată din doi adulți și doi copii și achitați anual, timp de 20 ani, o sumă de 4,4 milioane lei vechi, adică, în total, la dobânzile de acum 88 milioane lei vechi.

Și o faceți pentru a primi la robinete o apă nepotabilă și periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră și a copiilor dumneavoastră, și pentru o parcare subterană care rămâne unica din lume fără acces auto!

S-a ajuns aici pentru că administrațiile asigurate de la Ionașcu și până la Mocioniu nu au făcut decât să-și bată joc de banii pe care dumneavoastră, locuitorii municipiului Slobozia, i-ați plătit anual sub formă de taxe și impozite locale pentru a trăi într-un oraș curat, nepoluat, cu o apă bună de băut și cu un centru administrativ în care să vă fie drag să ieși la plimbare.

Related posts