Adrian Mocioniu a deturnat aproape 2 milioane euro din creditul pentru parcarea subterană
În luna decembrie 2019, din creditul contractat pentru terminarea lucrărilor la parcarea subterană, potrivit cifrelor oficiale oferite de primarul Sloboziei, dispăruseră 67,75 miliarde lei vechi. Ulterior suma a crescut la 91,2 miliarde lei vechi.
Administrația Adrian Mocioniu va lăsa moștenire locuitorilor municipiului Slobozia mărul otrăvit al unui credit de 254 miliarde lei contractat de la Ministerul Finanțelor pentru TERMINAREA lucrărilor la parcarea subterană din centrul municipiului Slobozia.
Creditul de trezorerie contractat de Primăria Slobozia a fost aprobat într-o ședință de îndată convocată în septembrie 2016 de Mocioniu pentru ca aleșii municipali să nu aibă timp să se uite pe documentele de împrumut și să accepte rapid golănia pusă la care încă de dinaintea alegerilor locale, atunci când Victor Moraru și Adrian Mocioniu lansau marea minciună a continuării lucrărilor EXCLUSIV pe fonduri europene.
Împrumutul a fost aprobat doar de consilierii PSD, consilierii opoziției (PNL, PMP și Partidul Ialomițenilor) votând împotriva îndatorării comunității pentru o perioadă de 20 ani cu o dobândă împovărătoare, mai mare decât cea a unui banal credit ipotecar oferit de orice bancă din România.
E drept că pentru a-i determina pe consilieri să voteze Mocioniu A MINȚIT spunând că DOBÂNDA ESTE FIXĂ, deși prin contractul de credit DOBÂNDA ESTE VARIABILĂ, funcție de indicele ROBOR la 3 luni, dublă față de celălalt credit luat de Slobozia pe vremea fostului primar Ionașcu.
Adrian Mocioniu, ce-ai făcut cu banii din credit?
În luna decembrie 2019, la un an după ce lucrarea ar fi trebuit terminată cu banii din creditul luat de municipalitate și în condițiile unei parcări subterane acoperite dar fără acces auto, am solicitat oficial Primăriei Slobozia să ne spună ce a făcut cu banii din credit.
Cererea a venit ca urmare a faptului că instituția, încălcând contractul de credit, nu a comunicat TRIMESTRIAL, printr-un document postat pe site, sumele cheltuite din banii luați împrumut.
Primarul Adrian Mocioniu ne-a răspuns cu celeritate și ne-a lămurit cum stăteau lucrurile la data de 5 decembrie 2019: 7,53 miliarde lei vechi cheltuieli 2016, 39,95 miliarde lei vechi cheltuieli 2017, 24,34 miliarde lei vechi cheltuieli 2018 și 23,45 miliarde lei vechi cheltuieli 2019, pentru un total, vă rugăm să rețineți: 95,28 miliarde lei vechi.
„La data de 05.12.2019, suma disponibilă din contractul de credit este de 9.096.818,72 lei.”, preciza sub semnătură Adrian Mocioniu. În lei vechi, asta înseamnă 90,96 miliarde lei disponibili din totalul de 254 miliarde lei contractate de la Ministerul Finanțelor.
Matematic, scăzând ce ne spunea primarul că mai are din credit și cheltuielile făcute, rezulta la acel moment o diferență de, atenție, 67,75 miliarde lei vechi, echivalentul a 1,4 milioane euro, pe care Mocioniu nu-i justifica cu documente ca bani cheltuiți pentru lucrarea din centrul municipiului Slobozia.
Deturnare de credit
Ce făcuse de fapt cu banii din credit primarul Adrian Mocioniu? Îi luase și, încălcând grosolan contractul de credit, îi achitase drept penalități de neexecutare la termen a lucrării începută cu fonduri europene și neterminată nici măcar cu creditul de trezorerie în lei, contravaloare a decontărilor primite de la UE.
Adică 91 miliarde lei vechi pe care comunitatea locală îi încasase anterior din fonduri nerambursabile dar pe care a fost obligată să-i restituie întrucât nu s-a încadrat nici în termenul inițial de execuție și nici în termenul prelungit.
Deturnarea de credit a fost făcută EXCLUSIV la solicitarea primarul Adrian Mocioniu, așa cum avea să recunoască ulterior într-o conferință de presă organizată la sediul Pro România alături de Marian Neacșu.
Articolul 1, alin. 3 din contractul de credit este cât se poate de clar atunci când vorbește de destinația banilor împrumutați: „Suma acordată cu titlu de împrumut se utilizează exclusiv pentru finanțarea cheltuielilor necesare finalizării proiectelor cu o valoare de peste 5 milioane euro pe proiect, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013.”
Mai exact, la data solicitării împrumutului de 254 miliarde lei vechi Adrian Mocioniu a justificat suma împrumutată prin valoarea LUCRĂRILOR RĂMASE DE EXECUTAT în septembrie 2016. Ori în momentul în care a băgat mâna în credit pentru a achita penalități, în afară de faptul că a lăsat lucrarea fără aproape 2 milioane de euro finanțare, a comis și ditamai deturnarea de credit.