Administrație Favorite 

AI PIERDERI? ATUNCI ÎŢI MĂRIM SALARIUL! Consilierii PSD – ALDE îl ţin în braţe pe managerul SC Drumuri şi Poduri Ialomiţa

DECIZIE. Consilierii preşedintelui Victor Moraru au aprobat bugetul pe 2018 al societăţii judeţene de drumuri şi poduri din subordinea Consiliului Judeţean fiind de acord ca în ciuda pierderilor înregistrate pe anul 2017 leafa managerului societăţii să se dubleze până la valoarea lunară de 15.300 lei!

SC Drumuri şi Poduri SA Ialomiţa, societatea cu capital sută la sută deţinut de Consiliul Judeţean Ialomiţa, a solicitat aprobarea bugetului pe anul în curs. Extrem de optimist faţă de situaţia financiară proastă pe care firma judeţeană de drumuri o înregistrează în prezent, managerul Cristi Stan, omul numit după ce Victor Moraru a preluat şefia instituţiei judeţene, promite că în anul 2018 va reintra pe profit după ce anul abia încheiat a adus pentru prima dată din 2011 o pierdere financiară de aproape 4 miliarde lei vechi. Valoare ce poate fi mai mare având în vedere că la data depunerii actelor spre dezbaterea consilierilor judeţeni bilanţul societăţii nu era încă gata, aşa încât toate discuţiile s-au bazat pe previziuni şi nu pe date concrete.

Evoluţie galopantă a pierderilor societăţii

Managerul Cristi Stan a fost uns şef la SC Drumuri şi Poduri SA după un concurs la care a participat deşi legea nu-i dădea voie, el aflându-se în acel moment sub o perioadă de probă venită în urma unei condamnări penale definitive pentru evaziune fiscală. „Amănuntul” ascuns la acea vreme şi scos ulterior la iveală de ziarul Curierul Ialomiţean nu l-a deranjat deloc pe preşedintele Victor Moraru, cel care s-a făcut că nu vede ilegalităţile comise la momentul „concursului” pentru funcţia de manager şi a decis, în ciuda anchetei declanşate de oamenii legii, să-l menţină în funcţie pe Cristi Stan (foto).

Un manager ce pornea optimist din cale afară la momentul numirii şi promitea în martie 2017 un profit la sfârşitul anului de 2,2 miliarde lei vechi, motiv pentru care consilierii judeţeni au aprobat bugetul prezentat. Luna de miere însă a fost scurtă şi în toamnă, la jumătate de an de şefie peste firma Consiliului Judeţean Ialomiţa, managerul revine cu un un buget actualizat din care tot profitul făgăduit s-a evaporat ca prin farmec şi s-a transformat în ditamai pierderea, aproape 10 miliarde lei vechi! O explicaţie pentru „gaura financiară” a fost „externalizarea” unor lucrări câştigate altor firme de construcţii, una dintre ele abonată la banii publici ai Oraşului Amara pe vremea când Victor Moraru era primarul localităţii, suficient pentru a înţelege de unde atâta susţinere pentru managerul actual.

În fine, momentul aprobării bugetului societăţii pentru anul 2018 a fost devansat suficient cât societatea să nu depună legal bilanţul pe anul precedent, document ce ar fi oferit oglinda clară a situaţiei reale a societăţii. Fluturând un buget provizionat pe anul 2017, managerul Cristi Stan a „diluat” pierderea şi a mutat-o la „doar” 3,67 miliarde lei vechi, o treime din pierderea asumată în scris în luna octombrie a anului trecut. Practic, faţă de martie 2017 societatea din subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa a înregistrat o pierdere de aproape 6 miliarde lei vechi, suficient pentru ca unui manager neperformant să i se ceară plece. Nu şi la Ialomiţa unde vorba dulce mult aduce atunci când ea este adresată preşedintelui Victor Moraru.

Pupat ghiul de preşedinte, asigurat scaun!

În ciuda cifrelor oficiale de pierdere financiară la societatea primită spre conducere, managerul Cristi Stan a considerat că „performanţa managerială” trebuie răsplătită pe măsură. Drept pentru care, faţă de 75.000 lei ca venit pe 10 luni din 2017, el a trecut în proiectul de buget pe anul în curs ca venituri pentru managerul societăţii o sumă totală de 184.000 lei, adică lunar un venit de peste 15.300 lei, dublu faţă de cel din anul precedent! Ca bonus pentru ducerea societăţii pe minus, pentru anul trecut managerul lui Moraru a mai primit şi o bonificaţie de „doar” 18.000 lei, o sumă probabil diminuată pentru că între timp pierderea anunţată acum a fost la „doar” o treime din cea din luna octombrie 2017!

Supus criticilor normale venite dinspre tabăra opoziţiei din Consiliul Judeţean Ialomiţa (consilierii PSD – ALDE au adoptat din nou poziţia „ghiocelului” şi nu au rostit vreun cuvânt în timpul dezbaterii bugetului societăţii), Cristi Stan a plusat decisiv când a ales să-şi laude şeful din fruntea Consiliului Judeţean Ialomiţa.  Managerul spune că nu vrea să plece pentru că ţine la salariaţii săi cărora vrea să le mărească salariile dar şi pentru că-l respectă la greu pe preşedintele Victor Moraru: „Un motiv să fiu aici este corectitudinea şi ambiţia de a face lucruri a domnului preşedinte Moraru, fără să-l laud sau să interpretăm ceea ce spun! Altfel prefer să plec şi să muncesc pe bani mai mulţi sub un patron care şi înţelege lucrurile, care şi ştie ce vorbeşte decât să stau aici sub presiune, cu sabia deasupra capului să ştiu că dacă greşesc ce păţesc, mi se face o plângere penală…”

În ciuda evidenţei şi a drumului spre faliment pe care SC Drumuri şi Poduri SA a apucat-o cu managerul Cristi Stan la conducere, preşedintele Victor Moraru nu a ratat ocazia de a-şi manifesta plenar susţinerea. Cum era de aşteptat, Moraru şi-a luat managerul în braţe şi a invocat lipsa contractelor cu terţi în condiţiile în care în ultimul an n-a mai primit lucrări de la Consiliul Judeţean Ialomiţa: „Pentru 2018 sunt premise ca societatea comercială să ajungă pe profit luând în calcul obiectivele importante care se vor demara în judeţul Ialomiţa. Pierderea nu este una care să îngrijoreze. Ne place să venim şi să acuzăm. Ce facem, îl luăm la palme în fiecare zi, poate sunt interese, cine ştie? Poate nu vrea să răspundă la comenzile nu ştiu cui! Pe domnul Cristi Stan îl asigur de tot parteneriatul meu corect şi legal. Cât o să fiu eu aici nu veţi avea satisfacţia desfiinţării societăţii de drumuri judeţene!”

La vot, bugetul a trecut cu 19 voturi pentru din partea PSD şi ALDE şi 10 voturi „împotrivă” ale PNL, după ce secretarul Consiliul Judeţean Ialomiţa a anunţat că nu este vorba de o hotărâre ce are nevoie de majoritatea consilierilor prezenţi, adică un minim de 16 voturi. „N-aţi reuşit nici de data aceasta, dar încercaţi şi vă antrenaţi poate veţi reuşi vreodată!”, a fost mesajul zeflemitor aruncat din colţul gurii de preşedintele Victor Moraru consilierilor judeţeni liberali care au cutezat să-i critice omul de încredere din fruntea SC Drumuri şi Poduri SA.

Related posts