Favorite Social 

ALERTĂ DSVSA: Zeci de localități din Ialomița sunt amenințate cu gripa aviară

DSVSA Ialomița a dat publicității lista cu localitățile din județ aflate în zona epidemiologică de risc înalt în ceea ce privește virusului de gripă aviară.

Gripa aviară poate izbucni oricând în județul Ialomița. Medicii veterinari au procedat la identificarea zonele epidemiologice cu risc înalt pentru influența aviară înalt patogenă.

Situația este îngrijorătoare în Ialomița. DSVSA a identificat 24 de localități în care riscul apariției gripei aviare este la cote foarte mari.

Sinești, Cătrunești, Hagiești, Lilieci, Axintele, Jilavele, Slătioarele sunt localitățile din vestul județului cu risc înalt.

În zona de centru apar Rovine, Reviga, Crunți, Mircea cel Bătrân, Gheorghe Doja, Fundata și orașul Amara.

Alături de municipiul Slobozia cu risc înalt de apariție a gripei aviare mai sunt Valea Ciorii, Murgeanca, Bucșa, Făcăeni, Bordușani, Cegani, Stelnica, Maltezi și Fetești.

DSVSA: „Este interzisă creșterea păsărilor în aer liber!”

Medicii veterinari anunță crescătorii de păsări din județul Ialomița că trebuie să respecte o serie de reguli pentru a evita apariția gripei aviare și, implicit, omorârea păsărilor.

Este interzisă creșterea păsărilor în aer liber, este interzis accesul păsărilor la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri. Hrănirea păsărilor se va face într-o zonă acoperită la care nu vor avea acces păsările sălbatice.”, transmite DSVSA Ialomița.

Asemeni creșterii porcilor, și în cazul păsărilor este interzisă intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).

Orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor (îmbolnăviri bruște, lipsa consumului de apă și furaj, mortalitate) va fi notificată în regim de urgență medicului veterinar din localitate.”, adaugă inspectorii DSVSA Ialomița.

Medicii veterinari vor controla în perioada următoare cele 24 exploatații comerciale de păsări din județul Ialomița.

Este vorba de două exploatații găini reproducție, șase exploatații găini ouă de consum și 16 exploatații de pui de carne.

Pentru că gripa aviară se manifestă deja în focare din Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt monitorizate transporturile de păsării vii de curte și de ouă pentru incubație sosite în țară în cadrul comerțului intracomunitar.

Related posts