Administrație Favorite 

ALGORITMUL LUI VICTOR MORARU: 50 miliarde pentru ialomiţeni, 100 miliarde pentru confortul personal!

HOTĂRÂRE. Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a anunţat public că nu este de acord ca suma de 100 de miliarde pe care vrea să o pună la bătaie pentru cumpărarea fostului sediu BCR să fie trimisă localităţilor ialomiţene pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare locală!

Autointitulat preşedinte european al judeţului Ialomiţa, Victor Moraru rămâne neclintit în decizia sa de a cumpăra la suprapreţ fostul sediu al Băncii Comerciale Române pentru a muta acolo sediul Consiliului Judeţean Ialomiţa. Toată gargara electorală repetată până la saturaţie în campania electorală prin toate comunele şi oraşele ialomiţene că odată ajuns în fruntea bucatelor judeţene va milita activ pentru scoaterea din sărăcia financiară şi administrativă a localităţilor s-a depozitat frumos într-un sertar şi aşteaptă viitoarele alegeri pentru a fi adusă din nou în faţa purtătorilor de ştampile de vot. Până la întâlnirea cu electoratul din anul de graţie 2020 (asta dacă nu cumva, Doamne Fereşte, nu vom avea un al doilea caz Vasile Silvian Ciupercă!), Victor Moraru o ţine una şi bună cu achiziţia fostului sediu BCR pentru a-şi satisface un moft ce ţine mai mult de fudulie decât de utilitate publică.

Cetăţenii lui, fraierii lui!

Cam aşa se poate caracteriza, pe scurt, gestul preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa atunci când pune mai presus de interesele ialomiţenilor propriile interese, personale ori de grup politic PSD. Bugetul judeţean, gândit şi croit după cum a vrut Moraru, are două elemente contradictorii. Primul, pozitiv, în valoare de 50 miliarde lei vechi, este legat de alocaţia bugetară trimisă din partea Consiliului Judeţean Ialomiţa către autorităţile publice locale drept cotă de co-finanţare a unor proiecte de dezvoltare locală, pe cât de importante pe atât de urgente. Unele cifrate, atenţie, la peste 1.700 de miliarde la nivelul întregului judeţ! Omul care a făcut cărare în ultimii ani la Bruxelles de unde s-a întors şi cu o leafă dolofană în euro peste cea de primar de Amara uită de unde a plecat şi le dă primarilor ialomiţeni doar o parte infimă din ce le-ar trebui pentru a creşte condiţiile de trai ale unor ialomiţeni care, ne place nu ne place, tot cetăţeni europeni sunt şi tind şi ei să ajungă în viaţa asta să trăiască precum cei pe care-i vizitează atât de des domn Moraru.

Al doilea element bugetar, de data aceasta negativ, este de două ori mai mare decât primul şi se ridică la cel puţin 100 de miliarde lei vechi! Spunem cel puţin căci achiziţia fostului sediu BCR este estimată la circa 80 de miliarde lei vechi peste care se adaugă (dacă luăm de bune calculele lui Moraru) cel puţin o sută de euro pentru fiecare metru pătrat de construcţie, bani pentru amenajări interioare care să corespundă osului său domnesc de Amara. Altfel spus, pentru nevoile ialomiţenilor 50 de miliarde de lei vechi iar pentru nevoile sale personale, satisfăcute însă nu pe buzunarul său de om deloc sărac ci pe buzunarul public al locuitorilor judeţului, peste 100 de miliarde de lei vechi. Curată politică social-democrată!

Moraru vrea jucărie nouă!

Bătălia pentru fondurile publice este cruntă în condiţiile în care banii de la bugetul naţional sunt mai mult promisiuni pe hârtie şi pe bugetele anuale viitoare iar fondurile europene sunt foarte greu de accesat mai ales de comunităţile sărace, aşa cum sunt majoritatea celor ialomiţene. În aceste condiţii, noi am considerat că o soluţie bună pentru bunăstarea cetăţenilor ar fi triplarea de la 50 de miliarde lei vechi la 150 de miliarde lei vechi a sumei pentru co-finanţarea proiectelor locale, prin renunţarea la achiziţia fostului sediu BCR. O idee pe care ziarul Informaţia i-a împărtăşit-o public domnului Victor Moraru. Întrebat dacă se gândeşte că n-ar fi mai potrivit şi mai necesar pentru oameni să renunţe la a zvârli 100 de miliarde pentru o dorinţă personală şi a trimite banii comunităţilor locale, Moraru a sărit ca ars: „Nu! Nu are absolut nicio legătură sediul în care ne desfăşurăm activitatea cu fondurile pentru comunitate. Sediul actual în care ne desfăşurăm activitatea este insuficient şi în noua organigramă numărul de posturi a crescut la 150 faţă de cei 90 de angajaţi din acest moment.” Clar, da, ca să nu mai existe vreo discuţie! În aceste condiţii singura dilemă rămâne momentul în care Victor Moraru va primi din partea consilierilor judeţeni unda verde necesară pentru cumpărarea imobilului. Una ratată la ultima şedinţă, preşedintele Victor Moraru retrăgând proiectul achiziţiei de pe ordinea de zi în momentul în care a constatat că în sală sunt prezenţi doar 20 de consilieri PSD – ALDE faţă de necesarul de 21 pentru ca achiziţia să fie aprobată, în condiţiile în care aleşii judeţeni PNL au declarat public să nu vor susţine cheltuirea a peste 100 de miliarde lei vechi pentru ceea ce ei au numit „o achiziţie inutilă şi care nu răspunde nevoilor actuale ale cetăţenilor”.

Preţ crescut peste noapte cu 300.000 euro!

Un aspect deloc lipsit de importanţă este cel legat de preţul de achiziţie. Pentru a fenta o licitaţie publică Victor Moraru şi consilierii PSD – ALDE au modificat în toamna anului trecut regulamentul de funcţionare al Consiliului Judeţean şi au introdus posibilitatea cumpărării unui viitor sediu prin negociere directă! Moment în care a fost anunţată şi intenţia de a cumpăra fostul sediu BCR cu suma de 1,8 milioane euro, considerată şi atunci, şi acum, drept o mare „pleaşcă” de către şeful instituţiei. Ei bine, în vara anului trecut, pe vremea când Moraru era încă un obscur primar de orăşel prăfuit de provincie, a existat o tentativă din partea unui investitor de a cumpăra imobilul cu pricina dar până la urmă tranzacţia a picat după ce cumpărătorul a considerat că suma de 1,5 milioane euro solicitată de proprietar este prea mare. Da, aţi citit bine, 1,5 milioane euro vroia proprietarul fostului sediu BCR în urmă cu mai puţin de un an şi 1,8 milioane euro este dispus să vireze din banii publici în contul său actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa. Până la urmă, nu-i aşa, ce mai sunt 300.000 de euro în ziua de astăzi şi oare ce-o reprezenta această diferenţă deloc de neglijat?

Related posts