Eveniment Favorite 

AMONIL Slobozia, scurt tratat de inginerie financiară tipic românească

AMONIL Slobozia, preluat de Chemgas, fostul combinat etalon sufocat sub tentaculele caracatiței controlate de Ioan Niculae.

Principal producător de uree din România, în anii 80, și obiectiv industrial de importanța națională, Combinatul de îngrășăminte chimice AMONIL Slobozia a ajuns, de câțiva ani buni, un instrument de îmbogățire și de fraudare a bugetului statului pentru afaceriști cu dosare penale, arată o anchetă a celor de la România Liberă.

În anul 2009, firmele controlate de Ioan Niculae (foto) au profitat de datoriile acumulate de AMONIL şi au preluat controlul asupra activelor de producție ale combinatului, în cadrul unei proceduri de executare silită.

Astfel, o altă firmă din Insulele Belize, Riverside Development Limited, a preluat o creanță de 53.800.000 lei reprezentând datorii acumulate în perioada 2005-2008 de AMONIL către Distrigaz Sud.

Respectiva creanță și-a concesionat-o societății Chemgas Holding Corporation SRL Slobozia, firmă înființată chiar în 2009, având ca asociat majoritar aceeași Riverside Development Limited. În data de 06.10.2009, Tribunalul Ialomița a obligat AMONIL să plătească suma de aproximativ 60.000.000 lei (inclusiv majorări și penalități) către creditoarea Chemgas Holding Corporation.

După asigurarea controlului asupra instalațiilor de producție ale AMONIL, transferate fără alte obligații către Chemgas Holding Corporation, firmele controlate de Ioan Niculae le-au utilizat pentru procesarea gazelor furnizate de grupul Interagro, producția de îngrășăminte realizată fiind preluată, aproape în totalitate de societăți din grup, la prețuri preferențiale, apropiate de cele de producție.

Chemgas a realizat profit pentru ultima oară în 2013 (puțin peste 800.000 de lei), începând să acumuleze datorii către furnizori, salariați și chiar către stat.

CITEȘTE PE LARG AICI CE S-A ALES DE MÂNDRIA INDUSTRIEI CHIMICE DIN IALOMIȚA, COMBINATUL CHIMIC AMONIL SLOBOZIA!

Related posts