Favorite Politică 

Dragoș Soare: Marele pierzător al alegerilor parlamentare a fost PSD

Dragoș Soare, președintele interimar al PNL Ialomița, este convins că liberalii au plătit politic pentru că municipiul Slobozia este de aproape o lună în carantină.

Dragoș Soare a analizat rezultate alegerilor parlamentare, cele în urma cărora, prin votul cetățenilor și un ciudat sistem de redistribuire a voturilor, PSD, cu 40% voturi, a obținut două mandate de deputat.

PNL, cu puțin peste 21% a luat un mandat de deputat, iar AUR, cu sub 13% la nivel județean, a obținut trei mandate parlamentare, două din două la Senat și unul la Camera Deputaților.

Dragoș Soare, de ce credeți că electoratul a sancționat PNL?

Cred că am fost penalizați pentru că Slobozia a fost în carantină. Dacă acesta a fost prețul pe care PNL a trebuit să îl plătească, spun că suntem dispuși să plătim în continuare acest preț pentru sănătatea locuitorilor municipiului Slobozia.

Raportându-ne la 2016 pot spune că suntem tot acolo, nu am pierdut, avem același număr de parlamentari, avem doar câteva procente în plus dar care nu înseamnă un rezultat pozitiv pentru noi.

Marele pierzător este PSD care, deși și-a adjudecat 40% din numărul de voturi valabil exprimate, în 2016 a avut un senator și trei deputați iar acum a luat doar două mandate la Camera Deputaților.

Marele câștigător și marea surpriză a alegerilor parlamentare a fost AUR, care ne-a dat primele semnale la alegerile locale, cu primar câștigat la Amara și al patrulea rezultat pentru funcția de primar la Slobozia.

Electoratul are întotdeauna dreptate. Poate nu este echitabil ca având sub 13% din totalul voturilor date de ialomițeni să iei jumătate din totalul mandatelor de parlamentari pe care le are Ialomița. Dacă e cineva vinovat, oamenii politici sunt vinovați că nu au știu să comunice, că nu răspuns așteptărilor cetățenilor.

Cine a știut să transmită mai multă emoție a avut de câștigat. Cine a știu să arate mai bine cu degetul a avut de câștigat, cine a știut să se ascundă mai bine de responsabilitate a avut de câștigat. Cine a pierdut? Cei care și-au asumat responsabilități, cei care au luat în piept probleme cu care ne confruntăm.

Cât de mult credeți că a contat prezența mică la urne a alegătorilor, Ialomița fiind al doilea județ din țară în ceea ce privește numărul redus al oamenilor în secțiile de votare?

Rezultatele pe județ sunt clare, cu cât iese mai puțină lume la vot, cu atât partidele de stânga cresc în procent. Cu cât iese mai multă lume la vot, cu atât partidele de dreapta cresc în procent.

Eu am câștigat funcția de primar cu 37% prezență la vot și dacă exista o prezență de 36% la vot eu nu mai câștigam alegerile. PNL nu a câștigat alegerile la Slobozia, are mai puține voturi decât PSD și, implicit, mai puține mandate de consilieri municipali.

Candidatul Dragoș Soare a întrunit mai multe voturi decât candidatul PSD, Potor Alexandru. PSD nu a pierdut alegerile la Consiliul Local Slobozia, ci le-a câștigat, trebuie să fi foarte onești, aceasta este realitatea.

Aveți ceva să vă reproșați vizavi de rezultatele la alegerile parlamentare?

Evident că am ce să îmi reproșez, poate puteam să fac mai mult. Am avut o echipă bună de candidați, doamna Luminița Barcari a fost locomotiva partidului și la alegerile parlamentare, așa cum a fost și la alegerile locale.

Mă bucur că a reușit să obțină un mandat de deputat. Să nu uităm că și după alegerile parlamentare din 2016 liberalii au câștigat tot un singur mandat în Camera Deputaților.

N-ar fi trebuit să fie și Dragoș Soare locomotiva PNL?

Dacă Dragoș Soare era populist, băga capul la cutie, spunea că nu trebuie instituită carantina la Slobozia și se bătea politic ca municipiul reședință de județ să nu fie carantinat. Dragoș Soare ar fi ieșit pe stradă și ar fi spus că este totul roz doar de dragul voturilor.

Dragoș Soare are un membru al familiei care a decedat în urma infectării cu Covid-19 și Dragoș Soare nu a ales să mintă de dragul obținerii voturilor, un om responsabil nu face chestiuni de genul acesta.” (DRAGOȘ SOARE, primar Slobozia)

Este vinovat Dragoș Soare pentru perioada de carantină?

Eu nu mă consider vinovat, dar vă spun cu toată sinceritatea că, electoral, am plătit acest preț. Nu este vina mea că rata infectărilor a crescut și că sistemul medical din Ialomița nu a putut susține o rată de infectare mai mare.

V-au taxat alegătorii pentru carantină nevenind la vot sau votând pe altcineva?

În primul rând pentru că nu au venit la vot. Principalul motiv pentru rezultatul mic al PNL este lipsa oamenilor la vot. PSD nu adună mai mult de 5.000 de voturi în Slobozia, doar că aceștia ies indiferent de perioadă, tip de alegeri, dacă e frig sau dacă e cald, dacă este carantină sau nu.

De ce credeți că a câștigat AUR?

AUR a câștigat în județele sărace ale țării. AUR a câștigat acolo unde este mai puțină informație, unde este mai puțină evoluție la nivel de dezvoltare a comunităților, mai puțină educație, mai puțină conștiință dintr-un anumit punct de vedere, acolo unde oamenii răspund altfel la emoție, la diverși stimuli.

PNL nu putea face ca AUR, să le spună oamenilor ce vor să audă ca aceștia să voteze candidații liberali?

Nu, noi am venit și le-am spus oamenilor, cu sinceritate, care este realitatea. Am spus la alegerile locale că nu putem mări pensiile cu 40%, nu am venit cu populisme ieftine și fără susținere, iar acest lucru ne-a costat politic.

Până la urmă, având în vedere că la un moment dar Slobozia ajunsese la o rată de infectare de aproape 10 la mia de locuitori iar acum a scăzut la puțin peste 6 la mia de locuitori se cheamă că toate eforturile noastre, ale autorităților, dar și ale cetățenilor responsabili, nu au fost în zadar.

Chiar dacă, repet, politic, PNL a pierdut voturi la alegerile parlamentare. Mai important este că am câștigat, la nivel de comunitate, mai puțini oameni infectați cu noul coronavirus.

Related posts