ATENŢIE LA LĂPTICUL LIVRAT GRATUIT! Guvernul promite produse lactate fără adaos de lapte praf nu şi lapte fără lapte praf!
ALOCĂRI. Anul şcolar 2017 – 2018 scoate de la bugetul naţional 109,3 miloane lei pentru acoperirea costurilor produselor lactate şi al laptelui trimis gratuit în unităţile şcolare în cadrul Programului „Corn şi lapte”. Dacă produsele lactate nu trebuie să conţină adaos de lapte praf, lăpticul poate fi în continuare „îmbunătăţit” cu lapte praf!
Institutul Naţional de statistică a anunţat că a crescut cantitatea de lapte de vacă ce s-a colectat de către unităţile procesatoare, date obţinute pe baza cercetărilor statistice lunare privind producţia de lapte şi produse lactate. Astfel, cantităţile de lapte de vacă colectate de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţi procesatoare au înregistrat o creştere cu 8% în anul 2017 faţă de anul 2016, cu peste 76.381 tone în plus, mai precis 1.028.333 tone anul trecut faţă de 951.952 tone cu un an înainte.
Majorări ale producţiei s-au înregistrat şi la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse similare) cu 12.974 tone (+6,5%), lapte de consum cu 11.701 tone (+4,2%), brânzeturi cu 3.326 tone (+3,8%) şi unt (+1,7%). În ciuda creşterii producţiei, din cauza costurilor de procesare din ce în ce mai mari, preţurile finite ale produselor în lanţurile de magazine româneşti au crescut, spre nemulţumirea consumatorilor.
Interdicţii cu jumătate de măsură
Creşterea producţiei de lapte de vacă a venit ca o mănuşă acelor fabrici de prelucrare abonate la Programul Guvernamental „Corn şi lapte” prin care preşcolarii şi elevii din clasele de gimnaziu primesc zilnic cutii cu lapte ori produse lactate. „Programul pentru şcoli pentru anul şcolar 2017 – 2018 prevede suma de 109,3 milioane lei de la bugetul de stat pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative ce însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate.”, anunţă Guvernul României.
Folosit din plin cîn interes publicitar ca program de protecţie socială şi de încurajare a consumului zilnic de lactate, programul a fost an de an doar un pretext prin care anumiţi procesatori să aibă desfacere asigurată din septembrie până în iunie, cu sume impresionante încasate de la bugetul naţional. Cu o legislaţie suspect de permisivă, producătorii nu s-au sfiit ca în cutiile de lapte de 200 grame să bage şi cantităţi de până la 10% lapte praf, artificiul tehnologic menit a scădea preţul produsului finit şi, implicit, de a creşte profitul pe spinarea, ne scuzaţi, pe stomacul preşcolarilor şi şcolarilor, periodic clienţi ai spitalelor tocmai din cauza calităţii nu de fiecare dată potrivite consumului uman.
Şi dacă în cazul produselor lactate ce trebuie livrate copiilor ca alternativă la lăpticul din cutii guvernanţii au obligat producătorii să nu folosească adaos de lapte praf, nu acelaşi lucru se întâmplă cu laptele. Şi-uite aşa, elevi de 14 – 15 ani din clasele a VIII-a, în fapt adolescenţi în toată regula, sunt „omeniţi” cu lapte ce poate conţine până la 10% lapte praf, lucru precizat în mod clar de producători chiar pe ambalaj: „Lapte cu adaos de lapte praf reconstituit L395.” Laptele praf în laptele guvernamental este permis de un ordin emis acum aproape 18 ani (ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei şi al ministrului de stat, ministerul sănătăţii nr. 327/166/2000) pentru aprobarea laptelui reconstituit din lapte praf la fabricarea laptelui de consum! Perfect acoperit de lege dar oare cât de sănătos pentru copii?
14,32 milioane euro pe patru ani doar în Ialomiţa!
Cu o întârziere de aproape o lună de zile faţă de începutul anului şcolar 2017 – 2018 Consiliul Judeţean Ialomiţa a semnat în toamnă contractele pentru lapte şi produse de panificaţie pentru beneficiarii din învăţământul ialomiţean. Şi nu pentru un an sau doi ci pe patru ani, după ce Guvernul PSD a decis că nu mai are rost să se încurce cu licitaţii anuale şi să arunce cu sume de patru ori mai mari în firmele vechi abonate la banul public sau proaspăt propulsate în afacerea sigură finanţată de la bugetul statului.
Pentru produsele de panificaţie suma pentru perioada 9.10.2017 – 9.10.2021 contractată cu SC Agrosemcu SRL în asociere cu SC Dobre şi Fiii SRL este de, atenţie, 13,888 milioane lei, din care pentru anul şcolar în curs „doar” 937.297,5 lei pentru produse de la SC Dobre şi Fiii SRL, sume la care se adaugă şi taxa pe valoarea adăugată.
Şi mai impresionantă este valoarea contractată pentru următorii patru ani pentru lapte şi produse lactate. De data aceasta la banul public s-au strâns ciorchine SC Deltalact SA Tulcea în asociere cu SC Meridian Agroind SRL (13,671 milioane lei), SC Fraher Distribution SRL (14,973 milioane lei) şi SC Lactate Bicoş SRL (13,454 milioane lei), adică în total 42,098 milioane lei! Doar pentru perioada şcolară cuprinsă între 9.10.2017 şi 15.06.2018, pentru laptele UHT primit Consiliul Judeţean Ialomiţa va achita din fondurile primite de la bugetul de stat 2,324 milioane lei, toate sume la care se adaugă şi taxa pe valoarea adăugată!