Favorite Sănătate 

Bilanțul anului 2020 la secția de neonatologie a Spitalului Slobozia: „Buturuga mică răstoarnă carul mare”

Medicii din secția de neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia trag linie și adună lucrurile bune ale anului care s-a încheiat.

Bilanțul anului 2020 la secția de neonatologie a celui mai mare spital din Ialomița este intitulat de cadrele medicale „Buturuga mică răstoarnă carul mare”.

Anul 2020, spun medicii, au adus în cadrul secției de neonatologie a Maternității Slobozia aparatură de ultimă generație dar și schimbări importante în protocoalele de îngrijiri ale nou-născutului, în concordanță cu ultimele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Ca aparatură medicală nouă au fost achiziționate un ventilator Draegger ce asigură ventilația invazivă a cazurilor grave, dependente de ventilator, un video-laringoscop cu toate componentele necesare ventilației non-invazive prin care se poate realiza stabilizarea nou-născuților aflați în stare gravă și care nu pot fi transferați, dar și o masă radiantă pentru îngrijirea fiecărui pacient în bune condiții imediat după naștere.

În ceea ce privește alimentația micuților s-a reușit repunerea în funcțiune prin achiziționarea kiturilor de muls pentru pompa profesională pe care maternitatea o deținea deja, astfel încât s-a putut oferi lapte matern tuturor prematurilor ai căror mame puteau alăpta, ca și nou-născuților din Terapie Intensivă, lapte obținut în condiții de maximă siguranță și antisepsie. În acest mod ne-am aliniat recomandărilor OMS ce prevăd că laptele de mamă este alimentul ideal pentru această etapă a vieții.”, anunță medicii secției de neonatologie.

Proceduri noi în îngrijirea nou-născuților

La secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slobozia este promovată alăptarea și este susținută îngrijirea tip Rooming.

Orice nou-născut care nu necesită terapie intensivă stă lângă mamă încă din primele ore de viață, fiind recomandată și susținută alăptarea precoce indiferent de tipul de naștere iar prima masă a nou-născutului să aibă loc cât mai repede după venirea pe lume.

Am implementat procedura de alimentație cu seringa a nou-născuților ce necesită suplimentarea alimentației naturale și am introdus ca rutină îngrijirea de tip „kangaroo-care”, ce, conform studiilor, crește calitatea vieții micuților pacienți, grăbește creșterea ponderală și, astfel, scade perioada de spitalizare.”, precizează cadrele medicale.

La dispoziția mamelor a fost pus la dispoziție „Manualul de utilizare al bebelușului” – o variantă a „Școlii Mamei” – informații actuale prezentate tinerelor mame, informații pe care în timpul pandemiei nu au putut fi oferite în grup.

În plus, au fost organizate uneori ad-hoc, alteori cu pregătire temeinică în prealabil, cursuri scurte de reanimare neonatală cu asistentele de Terapie Intensivă, ca și cu cele de la Rooming pentru exersarea reanimării la sală, pe cazuri clinice, lucru ce a diminuat considerabil timpul de răspuns în cazul unei urgențe la sala de nașteri.

Să avem un an 2021 plin de lucruri bune, cu copii sănătoși, cu mame fericite! Să nu uităm de importanța credinței, indiferent în ce sau cine credem. Noi zicem că, avându-l alături pe Dumnezeu, vom forma o echipă imbatabilă!” (Echipa secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slobozia)

Dorințele cadrelor medicale pentru anul 2021

Cadrele medicale ale secției de neonatologie a Maternității Slobozia au dorințe mari pentru anul abia început.

Ne dorim să progresăm mereu ca societate, să susținem această minunată echipă formată din mamă și puiuțul ei, să nu mai avem mame analfabete și la limita promiscuității (pe care desigur că le vom susține în continuare, cu atât mai mult cu cât sunt cele mai vulnerabile). Vrem să nu mai avem mame care să nu fie mers niciodată la doctor în timpul sarcinii, să nu mai avem mame abuzate, părăsite, cu mulți copii de care nu pot avea grijă sau îi dau în grija „statului”, să nu mai avem mame-copil.”, vor medicii, asistenții medicali și personalul din secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Related posts