Administrație Favorite 

BUGET JUDEŢEAN : Podul de la Dridu primeşte doar praful de pe tobă în 2017!

 

SUME. Doar a zecea parte din  valoarea calculată pentru finalizarea lucrărilor la reabilitarea podului de la Dridu a fost alocată în acest an de Consiliul Judeţean Ialomiţa!

Calvarul miilor de locuitori din zona de vest a judeţului Ialomiţa rămâne neschimbat şi pentru al doilea an al noii administraţii judeţene. Oamenii din Dridu, Moldoveni, Jilavele, Adâncata, Patru Fraţi, Coşereni, Maia şi Fierbinţi Târg vor avea de îndurat acelaşi chin de ocolire zilnică a zeci de kilometri pentru a ajunge la destinaţie pe distanţe pe care acum patru ani, înainte de începerea lucrărilor, le parcurgeau în maxim un sfert de ceas.

Vorbe goale repetate insistent

La începutul anului preşedintele Victor Moraru rostea promisiuni mari şi frumoase şi spunea ca în maxim un an şi jumătate podul de la Dridu să fie deschis circulaţiei şi astfel să va pune capăt necazului cetăţenilor din zona. Toate promisiunile oficiale s-au evaporat la momentul aprobării bugetului judeţului pe anul în curs, din vistierie fiind alocate lucrărilor de la pod doar 8,7 miliarde lei vechi. Pe cifre, situaţia stă aşa: din valoarea totală a investiţiei de 104,89 miliarde lei vechi constructorii care s-au înfruptat din caşcavalul bugetar şi au reuşit să distrugă aproape în totalitate podul au încasat 18,38 miliarde lei vechi şi duşi au fost. Rămasă cu buza umflată şi cu podul făcut bucăţi, instituţia judeţeană intrată sub domnia lui Moraru a luat totul de la zero, de fapt de la minus având în vedere cum arată acum şantierul, şi s-a pus pe făcut calcule. Unele care au stabilit că pentru a fi gata podul ar trebui să mai înghită din acest moment aproape două milioane de euro. În lei româneşti, 86,52 miliarde lei, sumă calculată în toamna anului 2016, la valoarea cursului de schimb euro – leu de la momentul cu pricina. Ei bine, cel care avansa drept un an şi jumătate cel mai pesimist termen de finalizare a investiţiei a pus mâna pe pix şi a calculat la virgulă suma pusă pe masă viitorului constructor pentru anul 2017: fix 8,7 miliarde lei! Adică fix a zecea parte din total! Fondurile vor acoperi în cel mai fericit caz doar noile hârţoage, a se citi un alt proiect aferent unei soluţii tehnice noi după ce firmele care au lucrat la pod au reuşit să-l facă franjuri imposibil de recuperat şi asamblat. Cu o asemenea alocaţie bugetară este evident şi pentru copilaşii care sunt obligaţi să stea pe drumuri cu orele în fiecare zi pentru a ajunge de pe un mal pe altul la şcolile din Dridu ori Fierbinţi Târg că podul nu va fi gata nici la sfârşitul anului viitor!

Unde s-au dus banii dumneavoastră

Reabilitarea podului de la Dridu a intrat până acum pe mâinile societăţilor de construcţii Teloxim şi Strabenbau Logistic. Prima dintre ele este celebra societate care suge de ani buni bani publici în zona de interes a familiei lui Liviu Dragnea, şeful cel mare al PSD. Contabil, Consiliul Judeţean a achitat peste 8 miliarde de lei acestei firme care după ce a pus mâna pe bani a renunţat la lucrare! I-a urmat Strabenbau care a muls şi ea vaca bugetară ialomiţeană de alte peste 9 miliarde lei vechi şi apoi a sucombat într-o procedură de insolvenţă sinonimă cu abandonarea şantierului de la Dridu. Nu înainte de a rupe în bucăţi podul atât de folosit de miile de locuitori din zonă. Preluat pe piept în vara anului trecut de către noul preşedinte Victor Moraru, podul a rămas încremenit în uitare, singurele care s-au mişcat fiind noi documentaţii, studii şi proiecte, plătite din nou cu sume generoase. Şi cam atât, căci la sfârşitul lunii martie 2017 procedura de licitaţie în vederea atribuirii lucrării unui al treilea constructor zace încremenită în birocraţie şi birouri.

Related posts