Administrație Favorite 

BUGETUL PERMITE ORICE: Victor Moraru îşi plăteşte preferaţii şi din bugetul Consiliului Judeţean Ialomiţa

CONTRACTE. 50.000 de euro, fără TVA, este suma alocată prin atribuire directă firmei Intergroup Engineering Bucureşti pentru întocmirea a două documentaţii, societate comercială omenită financiar cu 1,624 milioane lei, tot fără TVA, valoare totală a nu mai puţin de 15 contracte semnate de Moraru pe ultima sută de metri a mandatului de primar al oraşului Amara.

Fără îndoială pe Victor Moraru şi pe cei din societatea de consultanţă Intergroup Engineerig Bucureşti îi leagă o solidă relaţie de prietenie întreţinută cu vârf şi îndesat pe bani publici. Indiferent de funcţia publică ocupată, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa are grijă să bage miliarde peste miliarde lei vechi în conturile privaţilor ca plată a serviciilor de întocmire documentaţii în vederea depunerii proiectelor pentru diverse finanţări de la bugetul de stat ori de la Uniunea Europeană. Totul prin ocolirea cu dibăcie a procedurilor de licitaţie, atribuirea directă fiind de departe metoda preferată de Victor Moraru atunci când vine vorba de cheltuirea banilor publici.

Spitalul de Urgenţă Slobozia crează oportunitatea

SC Intergroup Engineering Bucureşti a aşteptat mai bine de un an să se înfrupte sănătos din bugetul Consiliului Judeţean Ialomiţa. Spunem sănătos căci de la preluarea instituţiei de către Victor Moraru (primul propus pe lista electorală PSD la alegerile locale din anul 2016) societatea se alesese cu doar câteva „firimituri” sub formă de două mini-contracte dacă facem comparaţie cu sumele pe care este obişnuită să semneze alături de Moraru. Este vorba de 21.428,60 lei pentru realizare servicii de cadastru pentru DJ 306 (limită judeţ Călăraşi – Reviga) şi de 14.884,85 lei pentru realizare servicii de cadastru pentru DJ 203 (Căzăneşti – limită judeţ Buzău), contracte semnate în aceeaşi zi în luna aprilie.

Mult mai generos avea să fie Victor Moraru pe banii ialomiţenilor în 7 septembrie şi 5 octombrie, atunci când atribuie direct două contracte însemnate ca valoare. Mai întâi, 109.200 lei (fără TVA) pentru „Contract prestări servicii privind elaborarea documentaţiei tehnice faza SF şi a documentaţiilor pentru obţinerea de avize/acorduri aferente obiectivului de investiţii – Construirea blocului operator din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia”, servicii ce trebuie executate până pe data de 23 octombrie. Tot pentru aceeaşi unitate medicală, SC Intergroup Engineering SRL Bucureşti a semnat cu Victor Moraru sub nr. 12152/5.10.2017 „Contractul de prestări servicii privind elaborarea documentaţiei tehnice faza DALI pentru obiectivul de investiţii – Modernizarea şi dotarea incintei clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia”, documentaţii ce trebuie predate până la data de 30 octombrie 2017 în schimbul a 126.890 lei, fără TVA.

Începutul a fost greu…

Fără îndoială cele două contracte cu dedicaţie atribuite acum de Consiliul Judeţean Ialomiţa nu vor fi şi ultimele având în vedere „antecedentele” de pe vremea când Victor Moraru era primar şi dispunea de fondurile publice cum poftea când administra banii locuitorilor oraşului – staţiune Amara. Prima jumătate a anului 2016 dar şi luna de campanie electorală pentru alegerile locale a fost perioada cea mai prolifică pentru SC Intergroup Engineerig SRL, atunci când contractele obţinute fără licitaţie s-au semnat pe bandă rulantă.

Indiferent că era vorba de întocmirea unor documentaţii pentru viitoare realizări de piste de biciclete, alei pietonale ori montarea de coşuri de gunoi şi băncuţe în parcurile localităţii şi în zona lacului Amara, firma de consultanţă a primit nu mai puţin decât 15 contracte! Primarul Victor Moraru a stabilit, probabil, un record la nivel naţional ce va fi greu de depăşit atunci când a semnat în ziua de 19 februarie 2016 un număr de 9 (nouă!) contracte cu firma mai sus-amintită pentru, spre exemplu, studii de fezabilitate modernizare parc Amara, grădina de vară, iluminat public ori pistă de cicloturism!

Alte contracte au fost semnate în plină campanie electorală, probabil între două mitinguri populare pe străzi, cu doar două săptămâni înainte ca Moraru să predea cheile şi gestiunea Primăriei Amara! Interesant este că pentru a se ocoli organizarea unor licitaţii (operaţiuni ce ar fi putut să aducă pe capul primarului o concurenţă nedorită pentru Intergroup Engineering) valorile au fost stabilite pentru fiecare contract în parte exact cât să nu depăşească limita impusă de lege până la care se pot face atribuiri directe. Funcţie de valoarea cursului de schimb leu – euro din zilele parafării documentelor, valoarea individuală a fost de maxim 134.000 lei, fără TVA, suma cumulată ajungând la peste 1,624 milioane lei, fără TVA!

Ca să aveţi o imagine completă a impactului bugetar al contractelor de consultanţă şi întocmire documentaţii, la nivelul anului 2016 oraşul Amara a avut încasări la bugetul local de circa 5,7 milioane lei iar mai bine de jumătate din această sumă este alocată prin contracte firmei Intergroup Engineering dar şi asocierii dintre Consim Invest şi Proiect Expert Consult cărora Victor Moraru le-a oferit 1,541 milioane lei (fără TVA) pentru documentaţii legate de extinderea reţelei de canalizare.

Related posts