Sănătate 

CALCULE PREA OPTIMISTE: Spitalul Judeţean Slobozia a avut mai puţini pacienţi decât îşi planificase!

CU MINUS. Cea mai mare unitate medicală din judeţul Ialomiţa a pierdut peste 29 miliarde lei vechi din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate din cauza unor prognoze prea optimiste făcute de conducerea Spitalului cu privire la numărul mare de pacienţi veniţi să beneficieze de serviciile medicale.

29,41 miliarde lei vechi este pierderea suferită în urma centralizării serviciilor medicale oferite bolnavilor şi apoi facturate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia până la sfârşitul lunii august către Casa de Asigurări de Sănătate Ialomiţa. Reducerea de fonduri a bulversat complet bugetul unităţii medicale iar cea mai la îndemână soluţie găsită de managera Mariana Iancu (proaspăt confirmată în funcţie printr-un concurs la care a participat singură) a fost diminuarea cheltuielilor salariale şi renunţarea la acordarea tichetelor de masă.

Prea puţini bolnavi au ales serviciile Spitalului

„Spitalul nu a avut pacienţi şi deconturi la nivelul scontat la semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, adică a prestat servicii sub nivelul prognozat. Doar în această situaţie CAS Ialomiţa poate reduce suma contractată iniţial.”, este explicaţia oferită de reprezentanţii Consiliului Judeţean înaintea şedinţei prin care consilierii vor acorda o suplimentare cu 5 miliarde lei vechi a bugetului Spitalului de Urgenţă.

Mai precis, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia s-a trezit că din ce-şi făcuse planul la începutul anului că va avea un număr mare de pacienţi, internări şi tratamente pe baza cărora va emite facturile către Casa de Asigurări de Sănătate Ialomiţa, când s-a tras linie şi s-a numărat numărul bolnavilor care au apelat la serviciile unităţii medicale a fost semnificativ mai mic. Atât de mare este diferenţa între ce prognoza managerul Spitalului şi realitate încât suma cu minus aterizată acum în bugetul instituţiei medicale este de peste 29 miliarde lei vechi!

O scădere ce va afecta, în primul rând, capitolul salarial, cel care va avea o diminuare cu peste 10 miliarde lei vechi! Noroc cu sumele primite de la bugetul statului pentru acoperirea costurilor salariale aprobate prin două ordonanţe de urgenţă în anul 2016 (în total 22,53 miliarde lei vechi), căci fără aceste sume conducerea Spitalului ar fi avut reale probleme în a le da lefurile celor aproape o mie de salariaţi. Chiar şi aşa bugetul până la finalul anului este insuficient şi fără o nouă „infuzie” de capital venită dinspre Consiliul Judeţean Ialomiţa unitatea medicală nu va avea din ce să-şi acopere cheltuielile de funcţionare, unele ce vor creşte semnificativ mai ales la nivelul consumului de energie electrică având în vedere că urmează încă două luni de toamnă şi apoi lunile de iarnă.

„Noi vom da din bugetul judeţean suma de 5 miliarde lei vechi pentru Spitalul Judeţean dar banii nu sunt pentru acoperirea salariilor, sunt destinaţi unor cheltuieli de funcţionare. Sunt reparaţii curente cu caracter urgent ce urmează să fie făcute în perioada următoare.”, a precizat pentru www.infoialomita.ro Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Dispar din nou tichetele de masă din buzunarele angajaţilor

Diminuarea drastică a sumei din contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Sănătate Ialomiţa va afecta în primul rând salariaţii Spitalului. După ce s-au luptat prin instanţă şi au obţinut primirea tichetelor de masă, cei din Spitalul de Urgenţă vor fluiera din nou a pagubă. Conform ultimelor calcule făcute de managerul unităţii medicale nu vor mai fi bani pentru acoperirea capitolului bugetar din care trebuie date oamenilor tichetele de masă. „Situaţia financiară actuală nu a permis acordarea tichetelor de masă aşa cum s-a prevăzut la întocmirea bugetului iniţial. Suma pe care o are de achitat Spitalul Judeţean de Urgenţă în cazul Uzea Maria Raisa şi nerealizarea valorii de contract în ceea ce priveşte serviciile medicale spitaliceşti contractate sunt principalele cauze care nu au făcut posibilă acordarea tichetelor de masă.”, precizează Mariana Iancu, managerul Spitalului. Valoarea totală a tichetelor de masă ce dispare astfel din bugetul pe anul 2017 este de 8,32 miliarde lei, bani ce, mai mult ca sigur, nu vor putea completa bugetul până la sfârşitul anului decât în cazul unei spectaculoase dar doar ipotetice ajustări pozitive a contractului încheiat cu CAS Ialomiţa generate de un val de internări!

Fără bani de funcţionare în lunile noiembrie şi decembrie

Conducerea Spitalului Judeţean Slobozia avertizează Consiliul Judeţean Ialomiţa că banii pentru cheltuielile materiale sunt insuficienţi şi că ajung doar pentru aproximativ două luni, finalul de an fiind neacoperit. „Sumele contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate asigură fondurile pentru plata drepturilor salariale până la data de 31 deembrie 2017 dar pentru cheltuielile materiale suma rămasă de angajat conform actualului buget este insuficientă, ea asigurând necesarul pentru două luni.”, susţin cei din conducerea Spitalului în nota de fundamentare a bugetului instituţiei înaintată Consiliului Judeţean la începutul lunii septembrie. Asta înseamnă că dacă Victor Moraru şi consilierii judeţeni nu vor băga din nou mâna în visteria judeţului şi nu vor suplimenta din nou bugetul Spitalului cea mai mare unitate medicală din Ialomiţa va fi în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în lunile noiembrie şi decembrie.

Related posts