Favorite Social 

Ce se întâmplă dacă nu schimbi furnizorul de energie până la finalul lunii. Anunț de ultimă oră de la ANRE

ANRE a făcut miercuri un anunț care vizează milioane de români care încă nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrică.

Autoritatea Națională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) a decis miercuri prelungirea până la 30 iunie a termenului până la care clienții casnici pot alege furnizorul de energie de pe piața concurențială.

Conform reglementărilor în vigoare până astăzi, consumatorii aveau la dispoziție termen până la finalul lunii ianuarie să solicite schimbarea furnizorului de energie electrică dacă doreau tarife mai mici.

Ordinul aprobat de ANRE permite clienților casnici să primească până la data de 30 iunie 2021 din partea furnizorului actual de energie electrică cea mai bună ofertă, fără abonament.

Cei care nu au optat până acum pentru schimbarea furnizorului trebuie să primească până la jumătatea anului o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.

Ce prevede ordinul emis miercuri?

Noile reglementări au în vedere necesitatea asigurării unei mai bune informări a clientului final de energie electrică de către furnizorii de ultimă instanță, precum și simplificarea încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice în condițiile impuse de contextul pandemic actual, și pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final.”, a anunțat ANRE.

Autoritatea Națională de Reglementare din domeniul Energiei precizează că astfel se oferă clienților casnici o perioadă mai lungă de tranziție de la serviciul universal la piața concurențială, concomitent cu creșterea gradului de informare a consumatorilor asupra procesului de liberalizare a tarifelor.

Prin Ordinul ANRE nr. 5/2021 sunt prevăzute obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, odată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum și un formular de selecție ofertă.

Formularul de selecție ofertă conține oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I al anului 2021, precum și valoarea reducerii comerciale acordate și perioada de aplicare.

Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurențială optimă, iar transmiterea formularului prin selecția unei oferte constituie acordul de contractare și, implicit, obligație contractuală pentru ambele părți. Contractul intră în vigoare în cinci zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat și semnat de către client.”, explică ANRE.

Ulterior, furnizorul are obligația ca, după cel puțin cinci zile de la data primirii formularului de selecție completat, să transmită clientului final, odată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat.

Prin această facilitate oferită clienților casnici, se simplifică procesul de contractare și se evită deplasările clienților și aglomerația de la centrele de relații cu publicul ale furnizorilor.

Related posts