Favorite Sănătate 

Centru de intervenție în situații de violență sexuală deschis la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un centru de intervenție în situații de violență sexuală a fost deschis la cea mai mare unitate medicală din județul Ialomița.

După București, Slobozia este al doilea oraș în care se înființează un astfel de centru de intervenție în situații de violență sexuală, prin receptivitatea, disponibilitatea și promptitudinea părților implicate.

Centrul de la Spitalul Județean de Urgență Slobozia face parte din proiectul „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, în valoare de 2,5 milioane euro, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian în cadrul programului de justiție gestionat de Ministerul Justiției din România.

Unul din obiectivele principale ale proiectului vizează sprijinirea victimelor violenței sexuale prin înființarea la nivel național a zece centre de intervenție în situații de astfel de natură.

Inițiativa înființării unui centru de intervenție în situații de violență sexuală a avut loc în luna aprilie, atunci când a fost semnat un protocol de colaborare între Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Sprijin medical și psihologic pentru victimele violenței sexuale

Centrul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia a fost dotat cu canapea ginecologică, taburet medical, aspirator chirurgical, trusă ginecologică, sterilizator cu aer cald, dulap de medicamente, troliu, kituri de prelevare a mostrelor biologice, în valoare totală de 19.032,86 RON.

În cadrul proiectului, victimele vor primi îngrijiri medicale de specialitate de urgență. Prin Serviciul de Medicină Legală Slobozia, în cadrul noii facilități, victimele vor fi examinate medico-legal, iar la nevoie, DAGSP Slobozia va interveni pentru a prelua victima în vederea acordării serviciilor sociale.”, se precizează într-un comunicat de presă al Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Victimele violenței sexuale vor fi consiliate și de către un psiholog din cadrul unității medicale în vederea cu privire la pașii socio-medico-legali pe care poate să îi urmeze.

Proiectul mai prevede activități de informare a personalului medical în ceea ce privește metodologia de intervenție integrată în situații de violență sexuală.

Personalul medical va fi instruit să recunoască și să identifice cu mai mare acuratețe victimele violenței sexuale, asumându-și un rol pro-activ în a le ajuta pe femeile care tăinuiesc astfel de abuzuri pentru ca acestea să poată să raporteze faptele comise.

Înființarea Centrului de Intervenție în situații de violență sexuală reprezintă un pas important în protecția femeilor din județul nostru, întrucât violența sexuală este forma de violență cea mai puțin recunoscută și raportată. În toate statele lumii există un nivel semnificativ de sub-raportare a violenței sexuale, iar statisticile nu ne oferă o imagine exactă a acestei probleme.”, spune doctorul Tudor Ionescu.

În acest moment, violența sexuală este sub-raportată în primul rând datorită normelor sociale, victimele trăind sentimente intense de rușine și vină, teamă de stigmatizare, neîncredere în anchetatori, poliție, lucrători din domeniul sănătății, toate acestea făcând posibilă tăinuirea violenței la care au fost supuse victimele.

Related posts