Favorite Social 

Cetățenii din Slobozia și din Ciulnița pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme

Cetățenii din municipiul Slobozia și cei din Ciulnița pot ieși mai devreme la pensie fără a fi penalizați la calculul pensiei lunare.

Cetățenii din Slobozia și din Ciulnița se pot pensiona mai devreme. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este extinsă lista categoriilor de persoane care se pot pensiona cu 2 ani mai repede pentru că au locuit cel puțin 30 ani în zone afectate de poluare.

Pe lista cu zonele afectate sunt 27 localități situate în apropierea unor mari poluatori, cum ar fi combinatele chimice ori rafinării, iar persoanele care fac dovada că au locuit cel puțin trei decenii în acestea pot solicita să iasă la pensie cu doi ani mai devreme față de limita legală, fără a fi penalizați în vreun fel a calculul pensiei.

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a 2 distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.”, este prevăzut în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Cetățenii din Ciulnița au intrat mai târziu pe lista beneficiarilor

Printre localitățile din Ialomița cu beneficiarii care pot ieși cu doi ani mai devreme la pensie se numără municipiul Slobozia și localitatea Ciulnița, ambele situate la mai puțin de 8 kilometri de combinatul chimic AMONIL.

Prin promulgarea legii, bărbații și femeile care fac dovada că au locuit cel puțin 30 ani în Slobozia sau în Ciulnița își pot depune cu doi ani mai devreme dosarul de pensionare iar calculul lunar al acesteia se va face fără penalități.

Modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii s-a produs în urma unui amendament propus și semnat de Mihăiță Găină, deputat de Ialomița.

Inițial, din lista localităților din țară făcea parte doar municipiul Slobozia însă parlamentarul a solicitat introducerea localității Ciulnița printre cele poluate.

Deși se află pe o rază mai mică de 8 km față de combinatul AMONIL, Ciulnița nu era trecută printre localitățile în care oamenii pot beneficia de ieșirea la pensie cu doi ani mai devreme. Am depus un amendament și astfel a fost inclusă și Ciulnița pe lista localităților unde se reducere vârsta de pensionare.”, a declarat la vremea respectivă pentru infoialomita.ro deputatul Mihăiță Găină.

Related posts