Favorite Social 

Deputatul PNL Mihăiță Găină a micșorat vârsta de pensionare cu doi ani

Deputatul PNL Mihăiță Găină a votat pentru reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare pentru locuitori care au trăit cel puțin trei decenii în apropierea unor mari poluatori.

Cetățenii care au trăit cel puțin 30 ani în două dintre localitățile județului Ialomița ies la pensie cu doi ani mai devreme, potrivit unei modificări aduse la Legea Pensiilor.

Modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii s-a produs în urma unui amendament propus și semnat de Mihăiță Găină, parlamentar de Ialomița din partea PNL.

Deputatul liberal a obținut pentru locuitorii care au trăit în ultimii 30 ani în municipiul Slobozia și în localitatea Ciulnița o reducere cu doi ani a vârstei de pensionare.

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”, se arată în modificarea Legii Pensiilor, așa cum a fost ea adoptată de Camera Deputaților.

Ciulnița a intrat pe listă la intervenția deputatului PNL Mihăiță Găină

Este un lucru benefic pentru persoanele care au trăit cel puțin 30 ani în Slobozia și în Ciulnița. Ele trebuie să știe că pot solicita ieșirea la pensie cu doi ani mai devreme pentru că au locuit într-o zonă poluată de combinatul chimic AMONIL.”, a explicat Mihăiță Găină votul său din Camera Deputaților.

Inițial, doar locuitorii care au stat cel puțin trei decenii în municipiul Slobozia beneficiau de reducerea de doi ani, nu și cei din Ciulnița. A fost nevoie de un amendament depus de deputatul PNL Mihăiță Găină pentru îndreptarea lucrurilor.

Deși se află pe o rază mai mică de 8 km față de combinatul AMONIL, Ciulnița nu era trecută printre localitățile în care oamenii pot beneficia de ieșirea la pensie cu doi ani mai devreme. Am depus un amendament și astfel a fost inclusă și Ciulnița pe lista localităților unde se reducere vârsta de pensionare.”, a completat deputatul liberal.

Related posts