Favorite Sănătate 

Consiliul Județean Ialomița, obligat să facă cincinalul într-un an și jumătate

Consiliul Județean Ialomița trebuie să finalizeze construcția noului bloc operator al Spitalului Județean de Urgență Slobozia până la 31 decembrie 2022.

Consiliul Județean Ialomița a parafat contractul de execuție pentru construirea unui nou bloc operator în curtea Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Firma care va executa lucrarea este Construcții Erbașu, societate ce are obligația de a preda lucrarea până în ultima zi a anului viitor.

Demarat încă din 2017, proiectul unui nou bloc operator la cea mai mare unitate medicală din județul Ialomița a rămas încremenit cu anii în procedurile birocratice.

Timpul a trecut și investiția, derulată cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, și cu fonduri asigurate de la bugetul județean a intrat pe ultima sută de metri chiar înainte de a se semna contractul de execuție.

Guvernul României a fost înțelegător și a acceptat prelungirea termenului final de implementare a proiectului de la Spitalul Județean însă și așa beneficiarul nu poate depăși ziua de 31 decembrie 2022 pentru a primi fondurile guvernamentale.

Și nu unele puține, având în vedere că valoarea totală a lucrării este de 75,762 milioane lei, echivalentul a peste 15 milioane euro, din care de la bugetul statului, prin PNDL, se alocă 53,31 milioane lei, echivalentul a circa 10,7 milioane euro.

Diferența de 22,45 milioane lei se asigură din bugetul ialomițenilor, sumă ce se poate tripla dacă lucrarea nu este gata în mai puțin de un an și jumătate.

Optimism administrativ, optimism al constructorului

Noi trebuie să finalizăm investiția până la 31 decembrie 2022 și sunt sigur, având în vedere modul în care se desfășoară acum investițiile la Spitalul Județean, că peste mai puțin de un an și jumătate Blocul Operator va fi gata!”, a spus optimist Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, imediat după ce a semnat contractul cu firma de construcții.

Cum Construcții Erbașu derulează deja lucrări la Spitalul Județean de Urgență Slobozia și echipele de muncitori lucrează inclusiv sâmbăta, ocazional și duminica, pentru a se încadra în termenele impuse, speranțele lui Pavel par a avea acoperire.

Conștientizăm că investiția înseamnă mai mult decât o simplă construcție pentru autoritățile județene! Nu ne putem juca cu acest tip de investiții în condițiile în care beneficiarul poate pierde finanțarea iar noi putem avea apoi dificultăți la încasarea facturilor., a dat asigurări Cristian Erbașu, reprezentantul firmei de construcții.

El le-a solicitat șefilor județului să-l sprijine în a primi cât mai repede autorizațiile necesare pentru a începe lucrările la noul Bloc Operator.

Bloc Operator pe trei etaje

Noua clădire va avea regim de înălțime P+3(etaj 3 parțial), cu o amprentă la sol de 1.601 mp, suprafața utilă urmând a fi de aproape 5.500 mp.

La parter va fi realizat vestiarul, saloane pentru spitalizare de zi cu 30 paturi și un izolator, explorări funcționale și o cafenea.

La primul etaj va fi secția de Terapie Intensivă cu 21 paturi și un bloc de nașteri cu două săli de nașteri și o sală de operații cezariene cu SPA/ATI cezariene și nou născuți.

Blocul operator va fi amplasat la etajul 2 și va cuprinde spațiu de anestezie și post-anestezie, 6 săli de operație pe specialități (două săli chirurgie generală, ginecologie, urologie, ortopedie, ORL/oftalmologie) și o sală de gipsare/protezare.

La ultimul etaj va fi un spațiu pentru sterilizare și un spațiu tehnic, pe un suprafață totală construită de peste 1760 mp.

Valoarea totală a contractului este de 75.762.426 lei, cu TVA, și acoperă serviciile de proiectare (1,913 milioane lei, cu TVA), servicii de asistență tehnică din partea proiectantului (238.000 lei, cu TVA), execuția de lucrări (30,76 milioane lei, cu TVA) și dotări (furnizare/instalare/instruire personal utilizator) – 42,84 milioane lei, cu TVA.

Related posts