Consiliul Județean Ialomița și RAJA, într-un acord de parteneriat. Care sunt obligațiile părților
Consiliul Județean Ialomița și RAJA Constanța pregătesc un acord de parteneriat pentru actualizarea Master Plan-ului județean.
Consiliul Județean Ialomița și RAJA vor să colaboreze în elaborarea rapidă a noului Master Plan pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța – Ialomița.
Adânc înfiptă în localități importante din județ (Fetești, Țăndărei, Fierbinți ori Căzănești, ca să ne referim doar la localitățile urbane), societatea RAJA Constanța intenționează să-și extindă aria de acoperire în ceea ce privește serviciile de apă și canalizare.
Același scop îl are însă și Consiliul Județean Ialomița care a devenit de curând acționar majoritar (peste 70% din totalul acțiunilor) la URBAN SA Slobozia.
Scopul public declarat este atragerea de fonduri europene ce se vor implementate prin URBAN Slobozia și nu prin RAJA Constanța, cu beneficii evidente asupra județului Ialomița, văduvit în ultimii ani de sumele trimise de Uniunea Europeană și care au plecat în județul vecin.
Consiliul Județean Ialomița și RAJA, obligate să colaboreze
Actualizarea Master Plan-ului la nivel județean în ceea ce privește serviciile de apă și canalizare obligă Consiliul Județean Ialomița și RAJA Constanța să formeze un parteneriat menit a facilita atragerea fondurilor europene.
Cum era de așteptat, RAJA Constanța și-a făcut temele la timp și are un avans considerabil în ceea ce privește procedurile de realizare a actualizării documentului strategic fără de care nu se obține vreun euro nerambursabil pentru apă și canalizare.
Lucru confirmat public de Alexandru Potor (foto), administratorul public al județului Ialomița, cel care i-a informat luni pe consilierii județeni că se pregătește un acord de parteneriat între părți.
„RAJA Constanța a desfășurat deja partea complicată a procedurii, a selectat deja consultantul, o companie prestigioasă. RAJA are finanțarea, și contractarea unui consultant pe care eu îl consider relativ independent.”, a anunțat Alexandru Potor.
În aceste condiții s-a pus problema dacă Consiliul Județean Ialomița alege să facă o procedură proprie, ce presupune căutarea unei surse de finanțare apoi selectarea unui consultant iar la finalul acestei proceduri să deruleze actualizarea Master Plan-ului, sau, dimpotrivă, să accepte că RAJA Constanța are metri buni în față și să i se alăture operatorului regional.
Variantă agreată de șefii Consiliului Județean Ialomița care au purtat deja o discuție preliminară cu RAJA Constanța și au stabilit două condiții.
„Toate investițiile considerate ca necesare de fiecare localitate din Ialomița vor fi obligatorii pentru RAJA Constanța iar URBAN SA, operatorul în care Consiliul Județean deține 70% din acțiuni, va fi considerat egal față de ceilalți operatori care lucrează în județul nostru.”, a anunțat administratorul public al județului care sunt cele două condiții negociate cu RAJA Constanța.
Care sunt obligațiile părților
Potrivit proiectului de protocol dintre Consiliul Județean Ialomița și RAJA Constanța, intrat în posesia www.infoialomita.ro, colaborarea pentru realizarea actualizării Master Plan-ului pentru apă și canalizare se menține doar până ce documentul actualizat va fi elaborat.
Consiliul Județean Ialomița se obligă, potrivit acordului de principiu, să faciliteze punerea la dispoziția RAJA a datelor solicitate de operatorul regional prin transmiterea către Unitățile Administrativ Teritoriale a chestionarelor elaborate de consultant.
Instituția județeană se va ocupa de acordarea suportului tehnic pentru completarea chestionarelor și de consultarea UAT-urilor privind necesitățile de investiții în rețeaua de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare.
RAJA Constanța are obligația de a integra strategiile locale într-o formă adecvată de dezvoltare pe termen lung a infrastructurii de apă și canalizare.
Operatorul regional trebuie să țină cont de accesul redus al comunităților locale la apă potabilă și de lipsa în cele mai multe dintre localități a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare.
Varianta finală a noului Master Plan investițional în Ialomița va fi supusă aprobării Consiliului Județean Ialomița.
Județul Ialomița, mină de aur pentru RAJA Constanța
Lipsa unui operator regional în Ialomița a lăsat teren virgin operatorului RAJA Constanța care a acaparat localități urbane în numele cărora a obținut milioane de euro, bani destinați investițiilor în apă și canalizare.
Cel puțin 170 milioane euro au plecat din Ialomița în Constanța doar pentru că la nivel județean administrația lui Vasile Silvian Ciupercă nu a fost în stare să pună pe picioare operatorul județean pe care-l aprobaseră consilierii județeni.
Deciși să oprească hemoragia de fonduri nerambursabile destinate investițiilor în apă și canalizare, actualii șefi ai Consiliului Județean Ialomița vor să transforme rapid URBAN Slobozia într-o RAJA la nivel județean.