Consiliul Judeţean se va îndrepta în instanţă împotriva fostului preşedinte Vasile Silvian Ciupercă
PREJUDICIU. Consiliul Judeţean Ialomiţa a calculat un prejudiciu de aproape 8 milioane lei adus bugetului judeţului de fostul preşedinte Vasile Silvian Ciupercă şi trei subordonaţi. Aceştia au decis prelungirea unor contracte de concesiune fără a solicita aprobarea consilierilor judeţeni.
Vasile Silvian Ciupercă are de achitat împreună cu alţi trei angajaţi ai Consiliului Judeţean Ialomiţa un prejudiciu record în administraţia publică judeţeană. Nota de plată este impresionantă şi a fost calculată de actualul preşedinte, Victor Moraru, unul dintre adversarii publici declaraţi ai fostului şef al instituţiei, debarcat din funcţie în urma unor descinderi cu mascaţii la sediul Consiliului Judeţean Ialomiţa.
Vasile Silvian Ciupercă, principalul vinovat
Decizia de imputare vine ca urmare a unei sentinţe judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti, rămasă defintivă şi executorie. În baza documentului, Victor Moraru a numit o comisie formată din Adrian Ionescu, secretarul judeţului, Mihaela Moroioanu, director executiv adjunct Direcţia Buget Finanţe, şi Gheorghe Proca, director executiv Direcţia Achiziţii şi Patrimoniu, care a avut la dispoziţie cinci zile să calculeze la cât se ridică „gaura” din bugetul judeţean.
În urma calculelor a rezultat un prejudiciu de de 6.169.775,62 lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 1.790.591,72 lei, calculat pentru perioada scursă între semnarea prelungirii contractelor de concesiune şi data finalizării calculelor. Suma creşte zilnic, până la momentul achitării prejudiciului!
Prin dispoziţia de preşedinte 382 din 13 noiembrie 2018, Victor Moraru a dispus ca Vasile Silvian Ciupercă, Mariana Codleanu, fost director executiv în cadrul Direcţiei Buget Finanţe şi în prezent consilier personal al preşedintelui Moraru, Nicolae Râureanu, şef Serviciu Juridic, Coordonare-Organizare, în prezent suspendat, şi Daniel Bereznicov, fost consilier în cadrul Direcţiei Achiziţii şi Patrimoniu, să achite 7,9 milioane lei.
„În cazul domnului Ciupercă Vasile Silvian, prin raportare la funcţia de demnitate publică deţinută, recuperarea prejudiciului se va realiza printr-o acţiune formulată la instanţa de judecată competentă în temeiul răspunderii civile delictuale reglementată de Codul Civil al României.”, a decis Victor Moraru.
Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a anunţat că interesul instituţiei este acela de a recupera prejudiciul, nu contează cine îl va achita, cei patru găsiţi vinovaţi având posibilitatea de a ataca dispoziţia sa la Tribunalul Ialomiţa.
„Am luat legătura cu o casă de avocatură pentru a continua procesul cu societatea comercială Green Harvest de a recupera acest prejudiciu pentru că avem obligaţia de a recupera prejudiciul de la toţi cei care se fac vinovaţi.”, a mai spus şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa.
Concesiune de terenuri la preţuri subevaluate
Povestea contractelor de concesiune cu dedicaţie, documente ce nu au mai trecut prin plenul Consiliului Judeţean Ialomiţa, a ieşit la iveală în urma unui control al Camerei de Conturi Ialomiţa care a stabilit că instituţia judeţeană, condusă cu mână de fier de Vasile Silvian Ciupercă, a încălcat grav legislaţia când a decis să prelungească în mod ilegal concesiunea unei suprafeţe de 1.300 hectare de teren, fără să existe aprobarea consilierilor judeţeni.
Suma cerută societăţii Green Harvest Timişoara a fost mai mică decât sumele ce se achitau la momentul respectiv pentru concesionarea unor terenuri şi de aici auditorii au stabilit că bugetul judeţului a fost prejudiciat prin neîncasarea unor sume importante de bani.
„Durata unor contracte de concesiune a fost aprobată prin acte adiţionale fără ca prin hotărârea Consiliului Judeţean Ialomiţa să se prevadă expres această posibilitate, ceea ce a dus la nerealizarea unor venituri din redevenţă estimate ce reprezintă prejudiciu pentru entitatea auditată.”, au concluzionat specialiştii de la Camera de Conturi Ialomiţa după ce au verificat activitatea Consiliului Judeţean.
Actul de control a fost atacat în instanţă iar Curtea de Apel a stabilit că instituţia judeţeană a primit mai puţini bani pentru terenuri decât ar fi trebuit. În urma procesului, magistraţii au obligat Consiliul Judeţean Ialomiţa să calculeze prejudiciul creat precum şi numele celor ce se fac vinovaţi pentru ca aceştia să achite din buzunarele lor banii neîncasaţi la bugetul judeţului.
Afacerea concesiunilor cu dedicaţie a făcut obiectul unor cercetări penale ale procurorilor DNA care au descins cu mascaţii la sediul Consiliului Judeţean şi l-au reţinut pe Vasile Silvian Ciupercă. Anchetatorii au stabilit că Vasile Silvian Ciupercă, Cezar Vâlcan, în calitate de director executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu, şi alţi funcţionari din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa au concesionat terenul unei societăţi ce nu oferise la licitaţie preţul cel mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului.