Administrație Favorite 

CONSTANTIN SAVA RESPIRĂ GREU: Încă două săptămâni de aşteptare în dosarul DNA al primarului de Urziceni

AMÂNARE. Tribunalul Ialomiţa a decis miercuri prelungirea cu două săptămâni a perioadei în care se va pronunţa în dosarul penal în care DNA a cerut închisoare cu executare şi interzicerea dreptului de a mai fi primar pentru Constantin Sava, actualul primar al municipiului Urziceni.

Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, şi Maria Irimie, fost şef al Direcţiei Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Urziceni, acum administrator public al oraşului Fierbinţi-Târg, aşteptau cu sufletul la gură ziua de miercuri, fixată de instanţa de judecată drept ziua pronunţării în dosarul instrumentat de DNA în care edilul de Urziceni a şi fost reţinut la un moment dar şi a avut o interdicţie de aproape un an de a ocupa funcţia de primar. Aşteptarea grea se va prelungi pentru încă două săptămâni, dacă nu cumva instanţa va decide că are nevoie şi de mai mult timp pentru a lua o hotărâre în acest caz intens mediatizat.

 Concluzii stufoase ale apărărilor

Potrivit solicitării instanţei, apărătorii celor doi inculpaţi precum şi procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie aveau termen până vinerea trecută să depună concluziile scrise în vederea pronunţării sentinţei la data de 25 octombrie. După cum arătaseră încă din sala de judecată cei doi avocaţi şi mai cu seamă Valere Burlacu, apărătorul ce-l reprezintă pe Constantin Sava, au prezentat pe larg concluziile iar volumul impresionant de documente nu a putut fi analizat în doar câteva zile.

În aceste condiţii decizia Tribunalului Ialomiţa a fost una de prelungire a suspansului. „Amână pronunţarea cauzei la data de 8 noiembrie 2017 pentru a studia concluziile scrise depuse de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie şi apărătorii aleşi ai inculpaţilor Sava Constantin şi Irimie Maria.”, sună sec anunţul postat pe site-ul Tribunalului Ialomiţa în ceea ce priveşte dosarul penal al primarului de Urziceni.

Unul în care procurorul delegat de DNA să reprezinte instituţia în instanţă, după ce a trecut în revistă modul în care au fost comise cele două fapte pentru care Sava este judecat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, a solicitat judecătorului să le aplice celor doi pedepse privative de libertate, iar pentru primar instituirea unei interdicţii de a fi ales în autorităţile publice locale şi în alte funcţii publice şi de a exercita funcţii publice. O solicitare pe care arogantul Constantin Sava a primit-o cu un aer spăşit şi cu lacrimi în ochi în încercarea de a o îndupleca pe judecătoare să nu-l condamne!

Alte dosare, alte probleme!

Frica de o condamnare a lui Constantin Sava, fie ea şi una cu suspendarea executării pedepsei, poate fi pusă şi pe seama altor dosare penale instrumentate în acest moment pe numele primarului municipiului Urziceni. Este vorba de nu mai puţin de patru dosare aflate pe masa procurorilor, informaţie furnizată de www.cronicaialomiteana.ro, cu posibile infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual, dosare deschise în perioada 2016 – 2017.

Primul dintre ele s-a făcut pe baza unui denunţ anonim, organele de anchetă declanşând urmărirea penală „in rem” pentru infracţiunea de abuz în serviciu, existând indicii că primarul ar fi dispus/efectuat plăţi pentru lucrări fictive de asfaltare şi extindere/modernizare a reţelei locale de iluminat public, ar fi dispus/efectuat plăţi pentru construcţii, ar fi stabilit discreţionar salariile unor angajaţi şi ar fi aprobat decontări frauduloase, fără ca toate acestea să fie însoţite de obligatoriile hotărâri ale Consilului Local Urziceni.

Tot pentru infracţiunea de abuz în serviciu este declanşată urmărirea penală încă din luna iunie a anului trecut, o persoană vătămată susţinând că primarul Constantin Sava ar fi emis o dispoziţie prin care s-ar fi retrocedat ilegal către două persoane fizice din Municipiul Urziceni o suprafeţă de teren mai mare decât cea la care are fi avut dreptul conform legii.

Din luna aprilie a acestui an, în urma unor articole publicate în presa locală, Poliţia s-a sesizat din oficiu şi a început urmărirea penală pentru infracţiunea de abuz în serviciu după ce, la scurtă vreme de la revenirea pe funcţia de primar, s-a aprobat achiziţionarea de băncuţe stradale la preţuri nejustificate de mari. În plus, în aceeaşi perioadă, reprezentanţii Primăriei conduse de Sava ar fi închiriat mai multe suprafeţe de teren aflate în domeniul public cu scopul desfăşurării unor activităţi comerciale, din nou fără existenţa unor hotărâri ale Consiliului Local Urziceni şi fără a se fi organizat licitaţii, aşa cum prevedere legislaţia în vigoare.

În fine, al patrulea dosar penal în care Constantin Sava va trebui să dea cu subsemnatul, a fost deschis tot în 2017 ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului ce soluţiona un alt dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual, în fapt existând indicii că primarul ar fi atestat fapte şi împrejurări neadevărate atunci când au fost emise atestatele pentru administratorii de imobile din municipiul Urziceni.

Related posts