Favorite Sănătate 

DĂ, CĂ NU DĂ DE LA EL: Victor Moraru i-a făcut şefei Spitalului Judeţean o leafă lunară de o sută de milioane! Plus bonuri de masă!

RETRIBUIRE. Mariana Iancu, managerul cu delegaţie al Spitalului Judeţean Ialomiţa i-a intrat rapid în graţii lui Victor Moraru, şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa. Angajată fără concurs pentru o perioadă de şase luni, doamna Iancu a primit recent o prelungire de mandat şi o mărire de salariu pentru, cităm: „minunile pe care a reuşit să le facă la Spital”.

Mariana Iancu este managerul uns fără concurs de şeful Consiliului Judeţean pentru a gestiona activitatea şi banii celei mai mari unităţi medicale din judeţ pentru o jumătate de an. Cele şase luni s-au scurs însă instituţia publică nu s-a agitat să respecte legea şi să organizeze concurs pentru ocuparea funcţiei. Şi cum Spitalul nu putea fi lăsat fără şef, la o semnătură de pix mandatul doamnei Iancu a fost prelungit până când concursul se va consuma. Până atunci însă talentul managerial trebuie răsplătit şi cum bugetul permite, spune şeful Consiliului Judeţean, leafa lunară s-a dublat peste noapte!

„Suntem în procedura de organizare a concursului pentru funcţia de manager al Spitalul şi vreau să vă spun că doamna Iancu a făcut minuni în şase luni de zile, minuni şi sperăm să îşi dorească să se înscrie la concurs. Doamna Iancu ştie să lucreze cu oamenii, lucrează 16 ore pe zi şi a dat Dumnezeu să o găsim. Până acum a avut o retribuţie de 4.500 lei, nu are maşină de serviciu, vine de şase luni la serviciu cu maşina dumneaei şi de o lună am decis să-i mărim salariul la 10.000 lei.”, a anunţat sec Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean. Pe lângă leafă doamna manager va primi şi bonuri de masă. „Este dreptul meu, dacă legea îmi dă voie să iau bonuri de masă de ce să nu iau?”, s-a arătat iritată doamna Mariana Iancu atunci când a fost întrebată dacă suta de milioane nu este suficientă pentru a renunţa la bonurile de masă.

3.000 lei pe lună în plus la salariile unor medici

„Trebuie să încercăm să aducem medici şi una dintre metode este stimularea financiară. În acest moment plătim medicilor cu venituri sub 6.000 lei pe lună cheltuielile pentru transport la nivelul a două salarii medii pe ţară, adică încă aproximativ 3.000 lei care ajung în buzunarul acestor medici.”, a anunţat Moraru cum se încearcă ţinerea cadrelor medicale de specialitate.

Spitalul Judeţean de Urgenţă are 816 de salariaţi şi în perioada următoare vor fi scoase la concurs mai puţine posturi decât numărul total de 212 posturi vacante. O schemă de personal care este aprobată pe hârtie pentru a fenta acreditarea unităţii medicale. „Acreditarea presupune să am aceste funcţii aprobate dar nu presupune să le am şi ocupate! Nimeni nu mă obligă, ca să funcţionez, să îi angajez pe toţi, trebuie să îi avem pe hârtie! Deficienţa este la medici, circa 30 de posturi, şi pe administrativ. Bugetul permite să facem la acest moment 50 de noi angajări.”, a anunţat managera Mariana Iancu. Ei vor fi plătiţi cu banii alocaţi serviciilor medicale, fondurile nu sunt acum evidenţiate în vreun fel în bugetul anual aprobat săptămâna trecută de consilierii judeţeni. Doamna Iancu şi celelalte trei doamne ce alcătuiesc comitetul director al spitalului (un director financiar-contabil, un director medical interimar şi un director îngrijiri) au alocate doar pentru salarii de bază pe anul 2017 fonduri totale de 3,87 miliarde lei vechi. Peste care se adaugă veniturile obţinute pentru activitatea medicală (acolo unde este cazul) şi tichetele de masă, câte 20 de tichete lunare în valoare nominală de 9,57 lei/bucată. La nivelul întregului Spital salariile de bază se ridică pentru cei 816 angajaţi la 204,68 miliarde lei vechi anual, sporurile pentru condiţii de muncă sar şi ele de 44,55 miliarde lei vechi (sporuri pentru condiţii deosebite, spor terapie intensivă, spor încordare, etc.), plăţile cu ora sunt contabilizate la un total anual de 26,48 miliarde lei vechi (gărzi, plata cu ora, solicitări), iar pentru cheltuielile salariale în natură (tichetele de masă) sunt puse încă aproape 10 miliarde lei vechi.

Related posts