Favorite Sănătate 

DE-ALE ADMINISTRAŢIEI DE IALOMIŢA: Consilierii judeţeni au fost minţiţi de managerul Spitalului Judeţean Slobozia

SCOP. Alocarea sumei de 5 miliarde lei vechi pentru echilibrarea unui buget băgat la grele încercări financiare de la preluarea funcţiei de manager a fost motivul pentru care Mariana Iancu le-a îndrugat braşoave consilierilor judeţeni cu privire la numărul mare de medici care au ales să plece de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Supus unor mari presiuni legate de creşterea într-un ritm alarmant a cheltuielilor de funcţionare produse în paralel cu o pierdere de circa 30 miliarde lei vechi de la capitolul bani proveniţi de la Casa Judeţeană de Sănătate Ialomiţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă nu mai are fonduri pentru a duce la bun sfârşit actul medical în luna decembrie. Nu o spunem noi, o spun chiar şefele unităţii medicale într-un raport înaintat Consiliului Judeţean Ialomiţa cu scopul de a-i sensibiliza pe aleşii judeţeni şi a-i determina să aloce (din nou) bani pentru Spital.

Radiografia unei realităţi crude

Un minus de aproape 30 miliarde lei vechi nu poate trece cu vederea prea uşor şi nici nu avea să treacă dacă ne referim la consilierii judeţeni PNL. „Vă rugăm, doamna manager, să ne spuneţi de ce au scăzut atât de mult sumele încasate de la Casa de Sănătate, sunt aproape 30 de miliarde de lei vechi! Totodată, explicaţi-ne şi pe ce cheltuiesc cele peste 7 miliarde lei vechi prinse în capitolul bugetar prezentat de Spital la bunuri şi servicii!”, a solicitat în numele acestora Sorin Fuerea.

„Nu au fost realizate veniturile contractate cu Casa de Sănătate Ialomiţa. Trimestrial se face o analiză a serviciilor şi de diminuează corespunzător valoarea contractului încheiat la începutul anului. De aici apare această diferenţă în minus de peste 29 miliarde lei vechi.”, a sunat sec răspunsul oferit de Mariana Iancu, managera de o sută de milioane de lei vechi pe lună.

Ca să mai înmoaie din duritatea cuvintelor, şefa celei mai mari unităţi medicale din judeţ a ţinut să ofere detalii: „Nu am avut bolnavi pentru că a fost perioada de vară în care oamenii au fost în concedii de odihnă, copiii au fost în vacanţă şi pediatria a resimţit din plin acest lucru, medicii au fost în concediu… Faptul că ne află la câteva sute de kilometri de Bucureşti, faptul că ne aflăm aproape de Spitalul Judeţean Constanţa, suferim foarte mult la partea hotelieră şi în ziua de astăzi pacienţii au de unde alegere şi probabil aceste lucruri au făcut să scadă numărul de bolnavi.”

Altfel spus, pacienţii tradiţionali, dacă le putem spune aşa, au ales în ultima perioadă să fugă ca dracul de tămâie de Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi să prefere să cheltuiască bani în plus doar spre a se deplasa la Bucureşti ori Constanţa pentru tratamente şi condiţii decente oferite persoanelor bolnave şi internate.

Cât priveşte miliardele ce se toacă pentru funcţionare, vina se dă, în primul rând, pe furnizorii de mentenanţă şi piese de schimb pentru aparatura medicală. „La aceast articol de cheltuială achităm service pentru aparatură medicală, serviciile IT, serviciile medicilor ce nu sunt angajaţi ai Spitalului, serviciile centrului de dializă. Sumele pe care le plătim pentru service la unele aparate sunt foarte mari, aparatele sunt foarte vechi. Contractele, de multe ori, nu se pot negocia, mai ales la aparatura uzată şi foarte uzată. La radiologie avem funcţional doar aparatul digital, mai avem un alt aparat care este de 30 de ani în spital, aşteptăm de trei luni să ne vină o piesă.”, s-a plâns managera Spitalului.

„Fumigena” crizei de medici din Spital

„La momentul acesta numărul medicilor care au venit în Spitalul Slobozia este de 20 în condiţiile în care au plecat 2 medici, iar faptul că s-au adus atâţia medici este un plus.” (MARIANA IANCU, manager Spital Judeţean Slobozia)

Dincolo de condiţiile deloc potrivite oferite pacienţilor, lucru recunoscut şi de managera Iancu, consilierilor judeţeni li s-a servit şi motivul lipsei medicilor specialişti. „Principalul motiv al scăderii numărului de internări şi de sevicii oferite şi pentru care se primesc bani de la Casa de Sănătate este lipsa medicilor, şi am resimţit-o la începutul anului. La momentul acesta numărul medicilor care au venit în Spitalul Slobozia este de 20 în condiţiile în care au plecat 2 medici, iar faptul că s-au adus atâţia medici este un plus.”, s-a lăudat doamna manager cu reuşitele sale.

Mult mai ancorate în realitate decât vorbele frumos livrate public, cifrele oficiale, aşa cum reies din scriptele Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte numărul de medici din Spitalul de Urgenţă Slobozia la începutul lunii octombrie 2016 (data la care şefia unităţii a fost preluată de preferata preşedintelui Victor Moraru) şi sfâşitul lunii septembrie 2017 (data la care s-a întocmit documentaţia de solicitare a suplimentării de fonduri publice din visteria judeţului), vin să arate că lucrurile nu sunt atât de grave pe cât se străduieşte Mariana Iancu să le prezinte. Dacă la 1 octombrie 2016 pe ştatele de plată se aflau 72 de medici şi 24 de medici rezidenţi (cu toţii rezidenţi pe post), la un an distanţă, la începutul acestei luni, oficial Spitalul Judeţean de Urgenţă avea 71 de medici şi 21 medici rezidenţi (cu toţii rezidenţi pe post). Matematic, asta înseamnă un medic mai puţin şi 3 medici rezidenţi în minus. Ori atunci unde sunt cei 20 de medici veniţi în plus în unitatea medicală din momentul preluării funcţiei de manager?

 

 

Related posts