Administrație Favorite 

DESFRÂU PE BANI PUBLICI: Consiliul Judeţean Ialomiţa reabilitează termic cu un preţ triplu faţă de cel de construire de la zero a blocurilor ANL din Slobozia!

EXORBITANT. Aproape 41 de miliarde lei vechi este devizul asumat de Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, pentru o lucrare de „creştere a eficienţei energetice” a unei clădiri deţinute în municipiul Slobozia. Pe cifre, efortul bugetar sare de 860 euro/mp în condiţiile în care ultimele blocuri ANL au fost construite cu 250 euro/mp!

“Creșterea eficienței energetice” a sediului societății de drumuri a Consiliului Județean Ialomița este ultima invenţie în materie de prăduire a banilor publici din scurta domnie administrativă a lui Victor Moraru, preşedintele PSD al instituţiei judeţene. Fără să-i pese vreun moment de fantasmagoria cifrelor prinse în documentaţia de avizare a lucrării de intervenţie, şeful judeţului a solicitat iar consilierii PSD – ALDE au percutat fără cel mai mic comentariu şi au aprobat ca lucrarea de aplicare a termosistemului pe pereţi, de înlocuire a ferestrelor şi a tablei de pe acoperiş cu alt tip de tablă să scoată din buget 40,92 miliarde lei vechi!

Preţ de trei ori mai mic de la ultimele ANL-uri!

Clădirea în discuţie a fost edificată în anul 1996 şi este sediul SC Drumuri şi Poduri SA Slobozia, firmă din subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa. Imobilul cu parter şi două etaje şi cu o suprafaţă construită desfăşurată de 1036,8 mp este musai să intre într-un proces de modernizare, potrivit expunerii de motive întocmite de preşedintele Moraru. „Este necesară şi oportună realizarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirii administrative din strada Răzoare, nr.3, cu scopul de a creşte performanţa energetică prin reducerea consumurilor energetice pentru încălzire, repararea şi aducerea la standardele actuale atât a instalaţiilor cât şi a interioarelor clădirii.”, se precizează în raportul favorabil prezentat consilierilor judeţeni cu scopul de a-i determina să aprobe cifrele viitoarei lucrări.

În realitate o simplă formalitate de vreme ce PSD şi ALDE deţin majoritatea în Consiliul Judeţean iar aleşii reprezentând cele două partide votează de mai bine de un an tot ce propune preşedintele Victor Moraru, fără a îndrăzni să comenteze în vreun fel proiectele supuse dezbaterii. La fel de rapid s-a aprobat şi valoarea de 40,92 miliarde lei vechi pentru următoarele operaţiuni: înlocuirea tâmplăriei neetanşe, termoizolarea pereţilor exteriori, termoizolarea planşeului superior şi înlocuirea învelitorii de tablă zincată cu învelitoare din tablă prefălţuită, repararea faţadelor, montarea unor robineţi cu presiune diferenţială, montare panouri fotovoltaice şi solare, înlocuirea corpurilor de iluminat şi montarea unor senzori de mişcare zi/noapte. Totul la incredibilul preţ de 3.947 lei pe fiecare metru pătrat de suprafaţă construită desfăşurată! În echivalent euro, la cursul stabilit la momentul calculelor făcute de autorii documentaţiei, este vorba de peste 860 euro/mp!

Spre comparaţie, ultimele blocuri construite de la zero în municipiul Slobozia prin Agenţia Naţională a Locuinţei (ANL), au fost contractate şi executate la o valoare de 250 de euro/mp, de mai bine de trei ori mai puţin decât ce vrea acum să toace de la buget Consiliul Judeţean Ialomiţa pentru lucrări de modernizare, nicidecum pentru ridicarea vreunei contrucţii noi.

Protestul PNL, luat în derâdere de preşedintele PSD

Interesant este că din documentaţia economică reiese că un procent de numai 60% din suma totală (24,32 miliarde lei vechi) va fi alocat acoperirii costurilor de achiziţie a bunurilor şi montajul acestora, diferenţa de 40% (16,59 miliarde lei vechi) fiind destinată plăţii diverselor studii, a proiectelor tehnice şi a altor hârţoage mai mult sau mai puţin necesare.

„Am făcut un calcul ca agent economic pentru că mă pregătesc să contruiesc clădiri şi am ajuns la concluzia că statul ori este un prost negociator, ori preţurile atunci când vine vorba de investiţii în sectorul public sunt extraordinar de mari. Nu pot accepta să se cheltuiască peste 860 de euro pe metru pătrat pentru aceste lucrări în condiţiile în care discutam nu demult că metrul pătrat de construcţie nouă nu depăşeşte ca valoare echivalentul a 500 de euro.”, a reacţionat Dragoş Soare, consilier judeţean PNL, anunţând că el şi colegii de partid nu sunt de acord cu aceste valori „neancorate în realitate”.

Arătat cu degetul preşedintele Consiliului Judeţean a ales atacul ca apărare şi s-a eschivat zeflemitor. „Vă asigur că eu, niciodată, nu o să intervin şi să îmi dau cu părerea acolo unde nu mă pricep. Aceste preţuri, evaluări făcute nu au nicio legătură cu angajaţii Consiliului Judeţean Ialomiţa. Nu cred că este normal ca noi să intervenim şi să spunem specialiştilor că este preţul mare sau că este preţul mic.”, a spus Victor Moraru.

Şeful instituţiei judeţene se face că uită cum în urmă cu doar câteva luni, în momentul în care justifica dorinţa de a cumpăra fostul sediu BCR din Slobozia la un preţ sub 400 de euro/metru pătrat compara, tot ca nespecialist, la cât se ridică să construieşti o clădire nouă: „Noi am făcut un calcul şi a rezultat un cost de 360 de euro pe metrul pătrat construit. Şi astăzi dacă ar fi să construim o clădire administrativă nu o putem construi cu mai puţin de 500 – 600 de euro metrul pătrat. Este un raport calitate – preţ foarte bun pentru fostul sediu BCR! După cumpărare, după calculele făcute nu vor fi mai mult de 100 de euro pe metrul pătrat amenajările şi modernizările interioare făcute pentru a creşte confortul şi a scădea factura pentru încălzirea clădirii.”

Altă clădire, alţi bani, altă distracţie!

În aceeaşi şedinţă de Consiliu Judeţean a mai fost aprobată o lucrare similară de „creştere a eficienţei energetice” pentru un corp de clădire situat tot în Slobozia şi în care funcţionează Centrul Militar Judeţean. În acest caz este vorba de o clădire ridicată în anul 1979, cu o suprafaţă desfăşurată de 1.932 mp, pentru care a fost solicitată şi aprobată o valoare de 52,90 miliarde lei vechi. În condiţiile unor lucrări similare ca la sediul societăţii de drumuri judeţene, este vorba de o valoare de aproximativ 2.738 lei/mp, în echivalent euro aproape 600 euro/mp! Asta înseamnă că efortul bugetar total sare de 2 milioane de euro pentru cele două clădiri aflate în administrarea Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Related posts