Educație Favorite 

PROSTIE MINISTERIALĂ: Inspectorul şcolar şef de la Ialomiţa schimbat pentru greşelile omologului din fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad!

DOCUMENT. Notificarea prin care Luminiţa Barcari, inspector-şcolar general din Ialomiţa, a fost anunţată de ministrul Liviu Pop că este înlocuită din funcţie conţine un motiv de schimbare invocat în cazul inspectorului şef şcolar din judeţul Arad!

Luminiţa Barcari, inspector şcolar general în Ialomiţa a fost schimbată din funcţie noaptea, ca hoţii, printr-o notificare transmisă de la Minsterul Educaţiei într-o zi de vineri, la ora 22.12! Cu două motive mari şi late invocate, ministrul Liviu Pop a decis acest lucru fără a mai respecta condiţiile şi termenele legale stabilite în legea educaţiei naţionale în astfel de situaţii. Gestul îi va aduce o plângere penală semnată atât de doamna Barcari cât şi de ceilalţi 12 colegi din ţară destituiţi prin aceeaşi metodă.

Doamna Luminiţa Barcari, Guvernul PSD a decis că nu mai sunteţi potivită pentru a conduce Inspectoratul Şcolar Judeţean. Aveţi ceva să vă reproşaţi în legătură cu activitatea desfăşurată?

Am fost luată prin surprindere de această decizie pe care o consider incorectă şi ilegală. Eu am ocupat funcţia de inspector general în urma unui concurs organizat pe vremea guvernării Ponta, deci pe vremea PSD. Şi atunci, ca şi acum, tot în PNL eram, dar s-a ţinut cont de pregătirea mea profesională, nicidecum de apartenenţa politică. Am venit la conducerea Inspectoratului într-un moment foarte greu, după imensul scandal al mitei de la examenul de bacalaureat, în urma căruia inspectorul şef de la vremea respectivă, consilier judeţean PSD, şi alţi 12 profesori au primit condamnări la închisoare. Încet-încet am ridicat moralul oamenilor şi am readus încrederea în Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa pentru că începând cu vara anului 2015 am organizat toate evalurările naţionale şi toate concursurile, definitivat, titularizare, în condiţii foarte corecte. Toate rapoartele monitorilor pe care Ministerul Educaţiei Naţionale i-a trimis în acele perioade au fost favorabile. Activitatea mea şi a colegilor din Inspectorat se reflectă în creşterea procentelor, şi vă dau exemplu examenul de bacalaurat din acest an când, comparativ cu examenele din ultimii zece ani avem un procent de 74,22%, locul 18 pe ţară. Eram obişnuiţi să fim în coada clasamentului dar, iată, se poate şi mult mai sus.

Calificativ „Foarte Bine” la pachet cu demiterea!

Şi totuşi aţi fost demisă. Pe ce motive?

Am primit notificarea de revocare din funcţie vineri noaptea, la ora 22 şi 12 minute, trimisă de la Minister pe fax-ul instituţiei, nici măcar un simplu telefon nu s-a dat. Nu am fost notificată că voi fi schimbată din funcţie iar peste 15 zile să mi se dea ordinul de revocare, aşa cum spune legea, ci pur şi simplu pe fax au venit amândouă documentele odată, şi notificarea şi ordinul de revocare, n-au mai avut răbdare cei din Minister să treacă termenul legal! Mi s-a reproşat că aş fi încălcat un articol din contractul de management prin neprezentarea raportului privind starea învăţământului ialomiţean pentru perioada 2015 – 2016. Toate datele statistice sunt publice, în fiecare an şcolar se întocmeşte o stare a învăţământului ialomiţean care este publicată pe site-ul IŞJ Ialomiţa, informaţie publică, aşa cum prevede legea educaţiei naţionale. Nu ştiu de ce domnul ministru a ales să mă revoce pentru acest motiv. Ciudat este că pentru acel an şcolar invocat, 2015 – 2016, eu am primit calificativul „Foarte Bine” de la Minister! Nu am primit din partea Ministerului nicio solicitare de a transmite datele statistice privind starea învăţământului în acel an. Dacă am fi primit aşa ceva cu siguranţă că le-am fi transmis, nu era ceva de ascuns, ele oricum erau date publice postate pe site-ul IŞJ Ialomiţa după ce, în prealaibil, fuseseră prezentate cadrelor didactice din judeţ şi aprobate de Consiliul de Administraţie!

„Ca să vă daţi seama cum se lucrează la Ministerul Educaţiei din notificarea trimisă de ministrul educaţiei la Ialomiţa reiese că Luminiţa Barcari este revocată din funcţie pentru că inspectorul şcolar general din judeţul Arad nu şi-a îndeplinit atribuţiunile din contractul de management! Atât eu cât şi ceilalţi 12 colegi din ţară îi vom face plânge penală ministrului Liviu Pop.” (LUMINIŢA BARCARI)

Acesta a fost singurul motiv de schimbare din funcţie?

Nu, a mai existat un al doilea invocat de domnul ministru Liviu Pop. Tot în hârtia trimisă în toiul nopţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean se precizează că în data de 17 iulie 2017 ni s-a solicitat ca până la data de 20 iulie 2017 să transmitem la Minister un raport de audit privind sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme. Raportul era făcut, a fost înregistrat pe 18 iulie la noi şi trimis la Minister pe data de 20 iulie, aşa cum se solicitase. Numai că numărul de înregistrare de la Minister este pe data de 21 iulie, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a prevederilor legale. Mai grav este că din documentul trimis la Ialomiţa reiese că inspectorul şcolar şef din Arad nu a respectat această sarcină de serviciu!

Veţi ataca în instanţa revocarea din funcţie?

Bineînţeles, este o revocare ilegală. Eu am un contract de management care prevede condiţiile în care pot fi revocată din funcţie şi acestea nu au fost respectate. Atât eu cât şi ceilalţi 12 colegi schimbaţi astfel din funcţii vom formula şi o plângere penală împotriva domnului ministru Liviu Pop. Vom cere suspendarea aplicării acestei măsuri până la judecarea pe fond. Au ales foarte atent momentul, este perioada vacanţei instanţelor şi mai mult ca sigur nu se va reuşi blocarea acestei decizii până în data de 4 septembrie, atunci când Ministerul Educaţiei a anunţat că va numi alţi inspectori generali.

Related posts