Eveniment 

DICTATURA MĂTURĂTORILOR: Împrăfoşarea trecătorilor este răsplătită de Primăria Slobozia cu un tarif mărit cu 58%

MAJORĂRI. Tarifele pentru colectarea deşeurilor municipale şi pentru serviciile oferite de firma de salubritate Polaris M Holding Constanţa vor creşte cu procente cuprinse între 14,18% şi 57,89%, cea mai avantajată activitate fiind cea a măturatului manual pe străzi şi umplerea cu praf a trecătorilor mai ales la ore de vârf.

Bunăstarea social-democrată nu avea cum să nu atingă şi buzunarele slobozenilor la capitolul taxe de salubritate. După câteva tentative nereuşite, unele blocate şi din motive electorale, tarifele pentru serviciile oferite de SC Polaris M Holding SRL Constanţa vor suferi majorări semnificative cu aprobarea consilierilor municipali. Motivul principal invocat de societate este creşterea salariului minim operată de guvernul PSD şi care a dus leafa brută a majorităţii măturătorilor la 1.450 lei pe lună.

Solicitări cu repetiţie de mărire a tarifelor

Incapabilă să rezolve o problemă veche de câţiva ani şi să-i scape pe cetăţenii plătitori de taxe şi impozite locale de „parfumul” oferit zilnic cu titlu gratuit de măturătorii societăţii de salubrizare care a pus măturoiul pe municipiul Slobozia, Primăria alege să accepte fără prea mari rezerve noile tarife solicitate pentru colectarea deşeurilor de la populaţie, agenţi economici, dar şi pentru operaţiunile facturate şi achitate lunar din bugetul local.

Decisă cu orice preţ să încaseze mai mult pentru aceleaşi servicii, SC Polaris M Holding SRL Constanţa s-a adresat Primăriei Slobozia în trei rânduri la sfâşitul lunii august şi la începutul lunii septembrie cu aceeaşi unică dorinţă. Invocând o creştere a salariului minim de la 900 lei la 1.450 lei în perioada scursă de la semnarea contractului de salubrizare a municipiului Slobozia, firma atrage atenţia că nu mai poate suporta creşterile de costuri şi că legea îi permite să solicite măririle de vreme ce timp de 3 luni majorarea costurilor a avut o influenţă mai mare de 5%.

„Pentru activitatea de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electronice, baterii şi acumulatori pentru populaţie şi agenţi economici, majorarea tarifului este determinată şi de creşterea cheltuielilor pentru activitatea de depozitare de la 58,0 lei în 2016 la 72,4 lei în 2017.”, se arată în documentaţia înaintată Primăriei Slobozia.

 Praful din ochii slobozenilor face praf şi bugetul local

De departe cel mai bine răsplătit va fi măturatul manual în toiul zilei în municipiul Slobozia. Dacă în trecut administraţiile locale au avut argumentele necesare pentru a-i convinge pe operatorii de salubritate să măture noaptea pentru a nu-i umple de praf pe cei care le plătesc serviciile, de la primarul Alexandru Stoica încoace măturatul şi, implicit, praful, s-au mutat la lumina zilei. Zecile de proteste ale locuitorilor ori reclamaţiile făcute la Mediu au rămas fără rezolvare, ba, mai mult, de acum încolo tariful pentru 1.000 mp de măturat manual nu va mai fi plătit din bugetul municipiului cu tariful de 9,5 lei ci cu 15 lei, o creştere cu 57,89%! Cu 48% va creştere şi tariful pentru fiecare metru pătrat de rigolă curăţată manual, de la tariful vechi de 0,075 lei la 0,111 lei, iar pentru întreţinerea diurnă a curăţeniei, ca să păstrăm expresia din tabelul tarifelor majorate, se vor achita lunar 6,06 lei faţă de 4,22 lei pentru 1.000 mp.

La capitolul tarife pentru populaţie colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electronice, baterii şi acumulatori se va realiza în baza unui tarif lunar de 4,12 lei/persoană, faţă de vechiul tarif de 3,55 lei/persoană, ceea ce va duce costul total cu TVA inclusă la 4,9 lei/lună de persoană, cu 16% mai mare decât valoarea actuală. Agenţii economici nu vor scăpa nici ei de majorări, în cazul lor tariful fiind calculat la tona de deşeuri din contractul încheiat cu Polaris M Holding şi care va creşte cu 14,18%, de la 183,27 lei/to la 209,27 lei/to, un plus de 26 lei la care se va adăuga TVA.

Documentaţia ce stă la baza majorării tarifelor nu face referire la data exactă de la care se vor aplica acestea, dacă se vor mări retroactiv de la 1 septembrie, sau se vor aplica de la 1 octombrie, după ce Hotărârea de Consiliu Local favorabilă va primi avizul de legalitate din partea Instituţiei Prefectului.

 

Related posts