Eveniment 

EVENIMENT CULTURAL DE GALĂ: Festivalul şi concursul naţional „Ionel Perlea” la ediţia 26

SĂRBĂTOARE. Cei mai buni artişti la interpretare lied şi dirijat se vor reuni săptămâna viitoare la Slobozia pentru un festival al muzicii de calitate desfăşurat sub preşedinţia maestrului Sabin Pautza.

Municipiul Slobozia va fi gazdă în perioada 25 – 27 mai pentru a 26-a ediţie a festivalului şi concursului naţional „Ionel Perlea” de interpretare lied şi dirijat. Evenimentul a fost programat în mod fericit chiar în timpul Sărbătorilor Municipiului şi va avea astfel parte de o vizibilitate crescută în ochii melomanilor. Sub conducerea şi coordonarea maestrului Sabin Pautza, preşedintele festivalului, un juriu remarcabil alcătuit din Ionel Voineag, Florenţa Marinescu, Cristina Simionescu, Cristina Radu, Mariana Şarba şi Ramona Eremia, cu toţii profesori universitari în cadrul unor universităţi de marcă din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Cluj, va analiza din 25 mai, ora 17.00, prima serie de concurenţi la proba de interpretare lied, concurs ce va continua cu alţi interpreţi a doua zi, pe 26 mai, de la 16.30. Tot pe 26 mai, dar de la ora 13.00, este programată prima etapă a concursului de dirijat, cu pian, etapa a doua fiind programată de data aceasta cu orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti pe data de 27 mai, de la ora 11.00, ambele etape fiind jurizate de Sabin Pautza, Cristian Brâncuşi şi Petru Andriesei.

Programul festivalului mai cuprinde pe 25 mai lansarea cărţii „Sabin Pautza, Maestrul” (de la ora 16.00), deschiderea ediţiei cu interpretarea Coralei Sf. Mare Mucenic Mina (ora 16.30), şi recitalul baritonului Cătălin Ţoropoc, laureat al Festivalului. Pe 26 mai organizatorii au inclus în program lansarea albumului „Miniaturi Vocale româneşti din secolul al XIX-lea” (ora 16.00) şi recital mezzo-soprana Oana Andra Ulieru, laureată a Festivalului. În ultima zi, de la ora 17.30 va avea loc un concert de orchestră, urmat de festivitatea de premiere şi gala laureaţilor pentru ca peste ediţia cu numărul 26 cortina să se lase după recitalul cu orchestră al sopranei Irina Iordăchescu, laureată a festivalului.

Uşor cu pianul pe scări!

Pentru prima dată Festivalul „Ionel Perlea” se va desfăşura în sala de spectacole a Consiliului Judeţean Ialomiţa şi nu în sala Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, aşa cum se întâmpla în fiecare an. Această mutare a adus o încercare teribilă pentru organizatorii care se văd nevoiţi să mute pianul din locaţia actuală în sala de spectacole. O piesă extrem de sensibilă şi care cântăreşte mai bine de 200 de kilograme, dificil de mutat şi un metru de-apoi câteva sute! „Este nevoie de 12 bărbaţi puternici care să mute pianul pe braţe, nu există o altă metodă de a fi transportat. Va fi foarte dificil pentru că trebuie să evităm mişcările bruşte pentru a nu dezacorda prea mult sensibilul instrument muzical.”, a anunţat Clementina Tudor, manager al Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”. O primă încercare de a găsi 12 bărbaţi s-a făcut printr-o solicitare la Jandarmerie dar de aici a sosit un refuz, instituţia cu atribuţiuni pe linia ordinii şi liniştii publice spunând că nu are posibilitatea legală de a participa la „operaţiunea specială” de mutare a pianului!

Related posts